Pilip s Bubeníkem osvobozeni

Více než tři týdny trvalo zadržování Ivana Pilipa a Jana Bubeníka na Kubě

S těmito slovy odletěl předseda českého Senátu Petr Pithart 28. ledna na Kubu, aby na místě jednal o osudu dvou zadržených Čechů. Poslance a někdejšího ministra financi Ivana Pilipa a bývalého studenstkého vůdce z roku 89 Jana Bubeníka. Oba byli zatčeni a uvězněni kunbánskými úřady už před více než třemi týdny. Důvodem byla jejich schůzka s několika kubánskými disidenty. Pro nařčení z přisluhování americkému imperialismu jim hrozil soud a mnohaleté vězení. Nejprve byli obviněni z podvratné činnosti a přípravy povstání, za což jim hrozilo až dvacet let vězení, později byla tato formulace změněna na ohrožení ekonomických zájmů země se sazbou od tří do osmi let. Na každý pád je jasné, že Havana si z České republiky vytvořila exemplární příklad nepřítele, kterého hodlá bezpardonu potrestat. Po české straně navíc Kuba požadovala oficiální omluvu. To však prezident Havel odmítl. Do postavení Pilipa s Bubeníkem se promítl i fakt, že vloni se České republice a Polsku podařilo v Ženevě prosadit ostrou rezoluci odsuzující Kubu za porušování lidských práv. Podle předního kubánského disidenta Elizarda Sancheze, zatčení obou českých občanů muselo být předem připraveno.

"Represívní postoj kubánské vlády je naprosto neobvyklý i proto, že oba se na Kubě zdržovali zcela legálně. Na základě našeho šetření v Komisi pro lidská práva jsme dospěli k závěru, že zatčení obou mužů kubánskými orgány bylo předem promyšleno a že v jeho pozadí se skrývají zatím neodhalené, tajné úmysly".

Není příliš těžké hádat, o jaké tajné úmysly šlo. Podle všeho se oba Češi stali protagonisty dalšího ze série představení, která Fidel Castro čas od času režíruje. Zatím končil výčet dojemným příběhem malého Eliána, teď k tomu přibylo zatčení a uvěznění občanů cizí země. Smysl těchto velkolepých gest je jasný. Ujistit světovou veřejnost, že i stárnoucí Castro, má situaci ve své ostrovní říši pevně v rukou a pro domácí scénu není nic lepšího než nalezení společného nepřítele.

Předseda Senátu Pithart přiletěl do Havany 29.ledna. Ve věznici Villa Marista několikrát navštívil oba zadržované Čechy, jednal se zátupci parlamantu i ministry vnitra a zahraničních věcí. Ovšem hlavním bodem Pithartova programu byla schůzka s kubánským prezidentem Fidelem Castrem. Tu kubánský vůdce dvakrát odložil a Pithart tak musel posunout i plánovaný návrat do Prahy. V sobotu jej Castro nakonec přijal a schůzka trvala plných šest hodin. Téměř celou dobu dlouze probírali české i kubánské dějiny a k jádru věci se dostali až v závěru setkání. I když do Prahy se předseda Senátu vrátil sám, dva dny po jeho návštěvě byli uvěznění Češi propuštěni. Petr Pithart soudí, že k tomu přispěla i jeho mise.

Kauza Pilip ovšem vypověděla mnohé i o české politické scéně. Tato slova pronesl v souvisloti s kauzou Pilip-Bubeník mluvčí ministerstva zahraničních věcí Aleš Pospíšil. Krátce nato se však stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil nechal slyšet, že silně pochybuje o tom, že by právě Pilip jel na Kubu pomáhat rozvoji nebo ochraně lidských práv. Po kritické reakci se však za svoji invektivu omluvil, což je na české poměry věc vskutnu nevídaná. Se svojí troškou do mlýna přišli i čeští komunisté, když prohlásili, že není důvod pochybovat o tom, že oba Češi jednali v rozporu s kubánskými zákony a proto musí být potrestáni. Zárověň naznačili, že vinu za vše nese prezident Havel a jeho takzvaný boj za demokracii, který se, jak vidět, taky nemusí vždycky vyplácet. Stranou nezůstal ani předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus, který ihned po Pithartově příletu prohlásil, že jeho mise neměla žádný smysl. A co na to Petr Pithart? Oba Češi jsou tedy na svobodě. Posuvat zda na jejich propuštění má větší zásluhy Pithartova mise nebo aktivita chilské, mexické, švédské nebo britské diplomacie či generální tajemník meziparlamnetní unie je teď předčasné a možná i zbytečné. Jak se zdá na celé kauze vlastně neprodělal nikdo, česká diplomacie se nemusela omlouvat a Castro získal pozornost široké veřejnosti a od obou zadržených i to co chtěl, tedy doznání, že kubánské právo skutečně porušili. A český občan? Ten měl znovu možnost posoudit, jak který politik smýšlí a jedná v kritické situaci.