Plzeň i Ostrava chtějí být v roce 2015 Evropským městem kultury

Historický šerm na plzeňském náměstí

Plzeň není jen město piva, ale také kultury. Prakticky nepřetržitě po celý rok tu probíhá kolotoč uměleckých festivalů a přehlídek. Město má také kulturní tradici sahající daleko do minulosti. To jsou některé z důvodů, proč se plzeňské zastupitelstvo rozhodlo zahájit kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury roku 2015.

Pohled na Plzeň z katedrály sv. Bartoloměje
V roce 2000 jím byla Praha a za sedm let se evropským městem kultury bude moct stát další město v České republice. Jeho partnerem bude belgické město.

Podle náměstkyně primátora Plzně Marcely Krejsové zastupitelstvo města už v roce 2006 rozhodlo, že se soutěže o titul zúčastní. Důvody? Zájem pozvednout prestiž města a dobudovat infrastrukturu. Opírají se o umělecké tradice a živé současné dění Plzně:

"V Plzni začíná kulturní dění v únoru smetanovskými dny, pak je fimový festival Finále, pak jsou Slavnosti svobody, pak je folklórní festival CIOF, divadelní festival Pod širým nebem, taky třeba Skupova Plzeň, Divadlo, Bienále kresby a v podstatě skončíme zpíváním koled na náměstí,"

říká náměstkyně primátora. Divadelník Roman Černík, který připravuje programovou část projektu, k zázemí tradice dodává:

"Veliká divadelní tradice, v podstatě jedna z největších ve střední Evropě, loutkářská tradice: Skupa a Trnka jsou spojeni s Plzní, dnešní Alfa je evropské loutkové divadlo. A samozřejmě hudba, je tady tradice Smetany, Dvořáka, Jana Jakuba Ryby, působil tady Haydn... Ústředním tématem, motivem je voda. Je tady soutok čtyř řek. Ty řeky, když se slévají, tak získávají novou energii."

Historický šerm na plzeňském náměstí
Podle Krejsové by se v případě zvolení Plzně sjednotily v roce 2015 společným mottem všechny kulturní podniky ve městě.

"Akce, které tady probíhají, se zatraktivní, a doplní je další nestandardní akce, jako například megakoncerty, kongresy, sportovní akce... prostě život ve městě dostane toho roku velký impuls."

Také finanční. Do rozvoje infrastruktury hodlá samo město investovat na 600 milionů korun, o další peníze bude žádat z jiných zdrojů.

Plzeň ale nejspíše nebude jediná, kdo bude o titul Evropské hlavní město kultury soutěžit. O kandidatuře už rozhodla i Ostrava:

"Radní města i zatupitelé už v loňském roce rozhodli o tom, že se město Ostrava bude ucházet o titul Evropské hlavní město kultury v roce 2015."

říká tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Plzeň se ale konkurence nebojí. problém je prý zatím jen v tom, že vláda dosud soutěž oficiálně nevyhlásila:

"Počítáme s tím a půjdeme do klání s hlavou hrdě vztyčenou. Protože ale zatím soutěž nebyla oficiálně z centra, vládou vypsána, tak zatím oficiálně nevíme nic."

Titul Evropské hlavní město kultury se každý rok uděluje dvěma vybraným městům ze dvou členských států EU s cílem podpory evropské kulturní spolupráce.