Po 200 letech se na polích u Slavkova znovu odehraje Bitva tří císařů

Foto: ČTK

Milovníci vojenské historie žijí oslavami dvoustého výročí Napoleonova triumfu u Slavkova. Vrcholem připomínkových akcí na legendární Bitvu tří císařů bude ekonstrukce bitvy přímo na slavkovském bojišti. Jak v rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou uvedl Jaromír Marek, do dějiště bitvy mířila část ze čtyř tisíc aktivních účastníků pěšky v kolonách s koňmi a povozy - přesně ve stopách svých předchůdců.

Foto: ČTK
"Několik dní tady na slavkovském bojišti a v jeho okolí je už řada účastníků. Jsou to řádově stovky, možná v tuto chvíli už tisíce účastníků všech rekonstrukcí, které se chystají. Té hlavní sobotní rekonstrukce Bitvy tří císařů, která se odehraje na tradičním místě pod vrchem Santon, se zúčastní 3800 uniformovaných vojáků ze všech tří táborů, které se v té opravdové bitvě před 200 lety utkaly právě i na tomto místě. Jedná se o jednu z největších vzpomínkových akcí, které se týkají napoleonské éry nejenom letošního roku, ale celé série, kdy se nejrůznější napoleonská výročí připomínají. Je to skutečně svým rozsahem jedna z největších akcí v rámci celé Evropy."

Kolik mužů se bitvy u Slavkova zúčastnilo?

"Celkem 160 tisíc lidí. Byla to bitva, ve které se střetly tři klíčové armády tehdejšího světa. Na jedné straně to byl francouzský císař Napoleon s jeho vojskem a na straně druhé koalice tvořená rakouským císařem Františkem II. a ruským carem Alexandrem. Známe z historie, že v této bitvě se podařilo velkou přesilu Napoleonovi porazit. Na straně Francouzů stálo 75 tisíc vojáků, kdežto na straně spojenců rusko-rakouských bylo 90 tisíc lidí. Přesto Napoleon zvítězil a zahájil svoje slavné tažení po Evropě. Říká se, že to krvavé slavkovské slunce, které den poté vzešlo, tak v jeho záři se potom Napoleon hřál další řadu roků. Z tohoto hlediska je to jedna z důležitých bitev začátku 19. století."

Zorganizovat takto obrovskou rekonstrukci bitvy je určitě náročné, jak probíhají přípravy?

"Probíhají už řadu měsíců. V tuto chvíli tým lidí, kteří se o bitvu a všechny doprovodné akce starají, čítá 400 lidí. A jenom pro představu, jak už jsem řekl, těch uniformovaných účastníků bude 3800, pak bude několik stovek markytánek a těch, kteří nejsou počítáni mezi vojáky. Pokud už jsme u statistiky, tak organizátoři na rekonstrukci bitvy připravili 1500 kilogramů střelného prachu pro pušky a děla, 200 kilogramů trhavin pro různé pyrotechnické efekty, postavila se tribuna pro 5 tisíc lidí. Těch návštěvníků se ale čeká mnohem víc. Odhaduje se, že na sobotní rekonstrukci přijede až 30 tisíc lidí. Takže to bude jistě věc velkolepá, ale zároveň náročná."