Slavkov opět chystá oslavy výročí „bitvy tří císařů“

Je to už 205 let, kdy krajinu nedaleko Brna ozářilo "slavkovské slunce" a francouzský císař Napoleon I. zde vybojoval jednu ze svých nejslavnějších bitev, ve které porazil spojená vojska Rakouska a Ruska. Už tradičně se při výročí "bitvy tří císařů" pořádají ve Slavkově a okolí oslavy. Jaké budou ty letošní, na to se ředitele místního zámku Aleše Šilhánka ptala Martina Bílá.

Pane řediteli, na letošek připadá půlkulaté výročí bitvy u Slavkova, plánují se nějaké větší oslavy, než bývá obvyklé?

"Pochopitelně, když je půlkulaté výročí bitvy u Slavkova, 205. výročí, tak všichni očekávají, že to řádným způsobem připomeneme. Ty vzpomínkové akce už byly zahájeny, ve Slavkově proběhl křest knihy Napoleonská epocha na pohlednicích, bylo to v souvislosti se zahájením výstavy, která je umístěna na zámku, jsou zde exkluzivní pohlednice ze sbírky, kterou zámek získal před několika lety.

Od 2. prosince budou probíhat takové ty hlavní akce. Nejprve se ve čtvrtek bude v historickém sálu zámku konat koncert, kdy bude hrát Jiří Preisinger se svým orchestrem a zpívat sopranistka Luisa Albrechtová. Potom 3., 4. a 5. zde proběhne celá řada akcí, které jsou zaměřeny na tu vojenskou část - chtěl bych připomenout hlavně nástupy vojsk na slavkovském náměstí, bitevní ukázka v sobotu pod kopcem Santon u Tvarožné, večerní defilé vojsk s přehlídkou vojáků na Slavkovském náměstí, toto defilé bude zakončeno velkolepým ohňostrojem. A nesmíme zapomenout ani na neděli, kdy v by měl na Mohyle míru proběhnout pietní akt."

Jaká část bitvy se letos bude ukazovat? Vy jste hovořil o Tvarožné...

"Samozřejmě každý rok se pořadatelé zabývají určitou tématikou a určitou částí bitvy. Také letos připravili takový zajímavý úsek, který v rámci bitvy proběhl, byl to boj o silnici nebo o tu část, která je nad starou císařskou cestou. Té rekonstrukce by se mělo letos zúčastnit 1200 - 1500 vojáků a myslím, že to pro všechny návštěvníky bude velice atraktivní záležitost. Na slavkovském zámku budou probíhat také kostýmované prohlídky s Napoleonem a jako doplňkový program proběhne velký řemeslný a předvánoční jarmark."

Zúčastní se i letos vojenské soubory ze zahraničí?

"Ano, opět se všech akcí zúčastní lidé z celé Evropy. 205. výročí využijí příznivci oživlé vojenské historie ze všech možných klubů v Evropě."

A jak se vůbec vybírá představitel Napoleona?

"To je záludná otázka. Vybírá se pochopitelně i podle toho, jak vypadá, ale organizace, která tento program připravuje, tak dělá určité výběrové řízení, a z nabídek herců, protože se jedná o herce, vybírá toho představitele Napoleona, který má v tu dobu čas a vyhovuje i dalším podmínkám."