Po derby má fotbalová Sparta titul téměř jistý

Fanoušek Sparty Praha oslavuje vítězství v pražském fotbalovém derby, foto: ČTK

Vrcholí boje o titul hokejového i fotbalového mistra. O fotbalovém šampionu se zřejmě rozhodlo v derby pražských "S" ve prospěch Sparty, ve finále hokejového play off má naopak k titulu velmi blízko Slavia.

Kapitán Slavie Richard Dostálek a kapitán Sparty Karel Poborský  (vpravo),  foto: ČTK
Počasí 257. derby domácí Sparty se Slavií přálo, i proto přišlo na Letnou na české poměry neuvěřitelných osmnáct tisíc diváků, kteří chtěli vidět přímý souboj o titul fotbalového mistra. První Sparta měla před druhou Slavií čtyřbodový náskok a v případě vítězství by ji v boji o titul s největší pravděpodobností již nikdo neohrozil. Začátek zápasu však jednoznačně patřil Slavií, když aktivitou hýřil především Brazilec Adauto. Ten se však po půlhodině hry zranil a Slavie ztratila na útočné síle. Od počátku druhého poločasu měla Slavie opět více ze hry, svou převahu však nezužitkovala a v 69. minutě vstřelil střídající Kincl první branku Sparty. Slavia vsadila vše na útok, v 84. minutě ale pečetil vítězství Sparty střelou přes hlavu Jun. Sparta tak má v čele tabulky náskok sedmi bodů a má titul mistra nadosah.

Podle trenéra Slavie Miroslava Beránka viděli diváci:

Fanoušek Sparty Praha oslavuje vítězství v pražském fotbalovém derby,  foto: ČTK
"Velmi dobré derby ve vynikající atmosféře, kdy byl po dlouhé době plný stadion. Z naší strany jsme sehráli skvěle první poločas, ale bohužel jsme převahu nedokázali brankově vyjádřit. Druhá věc, která pro nás byla trochu nešťastná, bylo, že se nám během utkání zranili dva hráči: Adauto, který vypadal velmi dobře, dostával se do šancí a dělal obraně soupeře problémy. Pak přišel Radek Bejbl, museli jsme přeskupit hru a nakonec se zranil i on a v podstatě těsně poté, co jsme vystřídali, jsme udělali jednu z mála chyb a soupeř ji dokázal potrestat. Potom jsme se snažili už jen o vyrovnání. Nepovedlo se, a naopak jsme dostali druhou branku. Soupeř byl efektivnější, gratuluji mu k vítězství."

Podle trenéra domácích Jiřího Kotrby vstoupila Sparta do zápasu dobře:

"V prvních patnácti minutách jsme si vytvořili tlak, pak jsme Slavii pustili do první šance, kdy jsme jí přihráli a hráč Slavie šel prakticky sám na branku, pak měli ještě další dvě brejkové situace, které vyřešili pro Slavii bohužel, pro nás zaplaťpánbůh, bez efektu. V poločase jsme si museli vyříkat chyby: Martin Zbončák a Rasťa Michalík uvolňovali prostor a slávisté se tudy dostávali do šancí. Řekli jsme si, že pokud se poučíme, tak Slavie bude za to, co neproměnila určitě potrestaná a to se i potvrdilo. Vždy jsem se řídil příslovím: Sláva vítězům a čest poraženým, a Slavii dnes patří velká čest, protože hrála výborně."

Trenér Slavie Praha Miroslav Beránek  (vpravo),  foto: ČTK
Souboj mezi oběma týmy měl ještě jeden společný jmenovatel, který dodal zápasu na prestiži: Slavia totiž v posledním ligovém kole deklasovala České Budějovice 6:1 a Sparta s týmž soupeřem prohrála v poháru Českomoravského fotbalového svazu 0:4. Podle kapitána Sparty Karla Poborského mělo proto mužstvo zvláštní motivaci:

"Je to sice hloupé, všichni vědí, že to byla ostuda, ale nám to paradoxně pomohlo, protože jsme si všichni uvědomili, jak ti, co hráli, tak ti, co nehráli, že jakmile tam není stoprocentní nasazení a koncentrace, tak se nedá vyhrát nad nikým. S tím jsme šli i do dnešního zápasu, takže nám to paradoxně pomohlo."

Také střelec úvodní branky Marek Kincl cítil satisfakci za nepodařené utkání s Budějovicemi:

"Jsem rád, že derby dopadlo takhle, že jsme se mohli fanouškům alespoň trochu omluvit za to, co jsme tady ve středu předvedli proti Budějovicím. Protože i z mého hlediska to byla opravdu velká ostuda, Sparta doma čtyři góly dostat nemůže, i když Budějovice vystřelili na bránu čtyřikrát a z toho nám dali čtyři góly. Jsem rád, že to tak dopadlo a že i já jsem se takhle mohl omluvit za tu středu a že jsme Slavii utekli na sedm bodů."

Právě Kinclův gól zřejmě rozhodl zápas:

Brankář Slavie Michal Václavík v derby první fotbalové ligy,  foto: ČTK
"Padalo to tam, myslím, že tam byl ještě nějaký obránce, který šel do souboje. Takže, jestli by to vyhlavičkoval, jestli by to tam vůbec šlo, nevím. Šel jsem za míčem, sledoval jsem ho, abych ho dotlačil do branky, a to se mi i povedlo."

O čtvrt hodiny po Kinclovi vstřelil důležitý gól Tomáš Jun:

"Pak to tam padlo nám, bylo to na druhou stranu a nahoře jsme byli my. To už jsem věděl, že to nepustíme. Pak jsme přidal druhou branku a bylo po zápase."

Hrát derby je pro všechny hráče svátek, atmosféru vyprodaného stadionu si proto pochvaloval jak Karel Poborský, tak Marek Kincl:

Brazilec Adauto se 11.4. na Strahově s dalšími fotbalisty Slavie Praha připravoval na derby se Spartou,  foto: ČTK
"Samozřejmě tomu pomůže atmosféra, protože když přijde devatenáct tisíc lidí, tak se hraje hezký fotbal a hráč ze sebe dostane co umí. Když do Blšan přijde tisíc lidí a je tam jedna tribuna, tak to není o fotbale. ... Na takové zápasy je člověk vždycky natěšený, hlavně když je plné publikum a je fantastická atmosféra. Takže jsem byl rád, že jsem se na to hřiště dostal a to, že to dopadlo takhle, to je nádhera."

Derby s velkou pravděpodobností rozhodlo o mistru ligy, Sparta k němu má skutečně blízko. To potvrzuje i Miroslav Beránek:

"Umíte počítat stejně jako já: abychom Spartu dohnali, tak by musela dvakrát prohrát a jednou remizovat. My bychom museli všechno vyhrát. A to je velmi nepravděpodobné, takže obráceně: v tuto chvíli se musíme soustředit na uhájení druhého místa."

Slova svého trenéra potvrzuje i brankář Michal Václavík:

"Rozhodnuto bude až v posledním kole, ale myslím si, že si to už Sparta nenechá utéct, protože sedm bodů je dost. Uvidíme, jak to bude."

Pardubického Davida Pospíšila  (vpravo) pronásleduje Petr Kadlec ze Slavie ve finálovém utkání hokejové extraligy,  foto: ČTK
Zlatý střelec Marek Kincl, pro něhož branka Slavii znamenala jubilejní 50.ligový gól, je rezervovanější:

"K titulu jsme se hodně přiblížili, ale ještě je sedm kol a my se musíme soustředit na každý zápas. Říkat teď, že je rozhodnuto o titulu, by asi bylo předčasné."

Naproti tomu v ledním hokeji je Slavie mistrovskému titulu velmi blízko: nejdříve ve středu porazila v Edenu Pardubice v prodloužení 5:4, v dalším domácím zápase pak vyhrála Slavie 2:0 a k zisku titulu potřebovala jediné vítězství. Pardubičtí se však v neděli vzchopili a po vítězství 4:3 v prodloužení snížili stav série na 3:2 pro Pražany.