Po půl roce znovu do školy. Kvůli karanténě neotevřely dvě desítky škol

Foto: ČTK/Dalibor Glück

V Česku začal nový školní rok. Kvůli koronaviru ho doprovázejí hygienická opatření. V podzimních a jarních měsících budou omezení nezbytná, řekl při zahájení v základní škole v Újezdu nad Lesy ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Foto: Lenka Žižková

Dvě desítky škol podle spolku Pedagogická komora kvůli karanténě neotevřely. Do prvních tříd nastoupilo víc jak 107 tisíc dětí. Celkem do škol zamířilo 1,4 milionu žáků.

Do tříd se vrátili téměř po půl roce. Kvůli koronaviru byly totiž školy zavřené od 11. března a do konce školního roku provoz plně neobnovily. Probíhala výuka na dálku. Do školy na pražských Vinohradech zamířili i Lucie a Martin. Jak se jim líbila výuka na dálku?

"Bylo to takové zvláštní a trochu jsem se bála."

Jaké bylo domácí učení? Horší než ve škole nebo lepší?

"Bylo to super, sami jsme si mohli určovat přestávky," dodává Martin.

Učili jste se doma déle než ve škole nebo naopak?

"Bylo to skoro stejné."

Když jsi šla do školy, jaké jsi měla pocity? Těšila ses nebo obávala?

"Těšila jsem se, protože jsme měli nového učitele a viděla jsem kamarádky."

Do které třídy chodíte?

Lucka: "Já do 5B." "A já do 5. A," dodává Martin. "Naše paní učitelka nás přivítala i pravidly, jak se máme chovat ve škole v době koronaviru."

Patříte k těm školám, kde musíte mít roušky?

"Ve třídě nemusíme, ale na chodbách ano."

Do první třídy se vydala i česká paterčata

ZŠ Juventa v Milovicích na Nymbursku,  foto: ČTK/Šimánek Vít

Na první cestu do školy se spolu s ostatními prvňáky vydala také jediná česká paterčata, která se narodila před sedmi lety. Školu navštěvují v Milovicích na Nymbursku, kde rodina žije. Podle rodičů se paterčata na svou premiéru ve školních lavicích velmi těšila.

S výskytem onemocnění hygiena počítá

Hodně se v posledních dnech diskutovalo o nošení roušek ve školách. Zatím povinné nejsou, a to ani v Praze, která na semoforu podle rizikovosti získala oranžovou barvu. Rozhodnutí o rouškách hygienici nechali na ředitelích škol, uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

"Počítáme s tím, že ve školách se vyskytne onemocnění. Počítáme také s tím, že se to bude řešit jako u jiných infekčních onemocnění, bude se řešit ten kolektiv, kde k výskytu došlo. Proto chceme, aby ve školách byly homogenní skupiny, aby se daly děti snadno identifikovat, aby se vědělo, kdo se s kým stýká."

Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) jsou školy na vyučování v době koronaviru lépe připravené.

"Nejdou splnit všechna doporučení na všech českých školách. Tak je také ten manuál koncipován. Ale většinu těch opatření, které jsou schopni ředitelé na školách realizovat, tak je zavádějí, a to právě proto, aby minimalizovali případná karanténní opatření, kdy se covid skutečně ve škole ocitne."

Ministr Plaga: školy už mohou kupovat počítače

Ministerstvo školám přislíbilo miliardu a 200 milionů korun na chybějící počítače pro případnou distanční výuku. Peníze by podle Plagy měly brzy dostat.

Foto: ČTK/Ondřej Hájek

"Školy mají rozpis těchto prostředků a kouzlo této intervence je, že jsme využili poprvé nástroj, který nám dala novela školského zákona. V minulosti musely školy složitě papírovat. Kdybychom chtěli podobnou finanční injekci do škol dostat, trvalo by to neúměrně dlouho. V tuto chvíli, poté, co to vláda schválila, jsme školám oznámili částku. Doputuje k nim během října, ale to neznamená, že by v tuto chvíli nemohly nakupovat. Pak je to o pouhém přeúčtování."

A jak je to v zahraničí? V řadě zemí si děti kromě penálu, učení a svačinu budou muset přibalit roušku. Do škol se vrací třeba žáci ve Francii, Polsku, Srbsku, Belgii či na Ukrajině, ve středu před tabuli znovu usednou i britští či slovenští školáci. Například ve Francii a v Belgii budou muset mít zakrytý nos a ústa žáci od jedenácti let věku.