Počet odpůrců vstupu Česka do Evropské unie roste

vlajka EU a ČR

Počet odpůrců vstupu České republiky do Evropské unie výrazně stoupl. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů a agentury TNS Factum v květnu letošního roku. Jednou z možných příčin je podle sociologů malá informovanost obyvatel. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Se vstupem do Evropské unie podle tohoto průzkumu zásadně nesouhlasí 22 procent obyvatel České republiky. Ještě před necelým rokem jich bylo jen 15 procent. Pro vstup je méně než polovina dotázaných. Potvrzuje to i krátká anketa mezi náhodnými chodci v pražských ulicích:

"Jako republice by nám to jednoznačně prospělo."

"To je šance."

"Mám pocit, že tam asi nemáme zatím co dělat."

Důvodem vzrůstu počtu odpůrců je zřejmě malá informovanost obyvatel, což potvrdil i sociolog Střediska empirických výzkumů Jaroslav Huk:

"Ukazuje se, že ta argumentace není přesvědčivá, že není dostatečně vysvětlováno - zřejmě, co nás očekává."

Místopředseda Unie svobody Petr Mareš soudí, se svůj podíl viny na tomto stavu má i současný český kabinet:

"Vláda se sice snaží velmi disciplinovaně plinit nejrůznější žádosti Bruselu, ale se svými občany na toto téma komunikuje jenom velmi vlažně."

Podle vicepremiéra Pavla Rychetského je ale příčina někde jinde. Jednak k tomu podle něj přispívá "euroskepticismus" Občanské demokratické strany, která příliš zdůrazňuje nevýhody Evropské unie. Negativní vliv má podle soudu Pavla Rychetského také vlekoucí se vyjednávací maratón:

"Vyjednávání trvá tolik let a tak dlouho, že začínají být asi lidé trošku unaveni."

Kristina Larischová z pražského Ústavu mezinárodních vztahů růst počtu odpůrců vstupu do Evropské unie přičítá mimo jiné snaze Bruselu omezit možnost volně hledat práci u občanů z nově přijatých zemí. "To lidé chápou jako stavění nových bariér a je to pro ně velice citlivé téma," soudí Kristina Larischová.

Ministerstvo zahraničí výsledky průzkumu nepodceňuje. Podle svého mluvčího Aleše Pospíšila bude nutné působit hlavně na lidi, kteří ještě nemají o vstupu do unie jasno. Je jich na 40 procent.

znepokojuje také prezidenta Václava Havla. Jak podle prezidenta najít z této situace cestu ven, nám řekl jeho mluvčí Ladislav Špaček:

"Je zapotřebí napřít více pozornosti i směrem k domácímu obyvatelstvu, k občanům tak, aby lépe rozuměli integračnímu procesu, který v Evropě probíhá. Odpovědní politici, státní orgány i ostatní instituce by měly lépe vysvětlovat občanům, že není jiná alternativa nežli účast ve společné Evropě."

Se vstupem Česka do Evropské unie už tradičně nesouhlasí voliči komunistické strany. V posledních měsících se ale zvýšil i počet odpůrců mezi stoupenci vládní sociální demokracie.