Počet turistů v Praze loni lámal rekordy

Foto: ČTK

Prahu loni navštívil rekordní počet turistů - téměř pět a čtvrt milionu. 4,5 milionu z nich k nám přijelo ze zahraničí, nejvíce ze zemí Evropské unie a Ruska. Jedním z vrcholů návštěvnosti Prahy přitom byl právě přelom roku. Uvádí to analytická společnost Mag Consultung, která sleduje příjezdovou turistiku. Podrobnosti se dozvíte v rozhovoru s ředitelem společnosti Jaromírem Beránkem:

Jaromír Beránek
Pane Beránku, vy jste zveřejnili, že Prahu podle vašich propočtů loni navštívil rekordní počet lidí, tedy pět milionů dvě stě tisíc. Umíte také říct, odkud ze zahraničí k nám turisté především přijíždějí?

"Především přijíždějí ze států Evropské unie, je to více jak sedmdesát procent. A nejdynamičtější nárůst byl zaznamenám u Ruska. V loňském roce k nám přijelo více jak půl milionu Rusů, což je také historické maximum."

A umíte i rozlišit mezi jednotlivými zeměmi nebo regiony Evropské unie, pro koho jsme atraktivní destinací?

"Atraktivní destinací jsme především pro sousední státy. V první řadě je to Německo, potom Slovensko, Polsko a v posledních letech i Rakousko."

Jaká jsou ta hlavní období, kdy k nám turisté přijíždějí? Vím, že to bývaly Velikonoce a Silvestr. Mění se nějak zvyklosti turistů v tomto směru?

Foto: ČTK
"Ta hlavní období zůstávají už celá desetiletí v podstatě stejná. Pokud Velikonoce přijdou na duben, tak je návštěvnost velmi dobrá. V posledních letech stoupá návštěvnost během vánočních svátků. Největší nápor turistů se soustřeďuje na konec roku, to je především Silvestr a Nový rok."

To ovšem znamená, že je to hlavně ta krátkodobá turistika. Pobyt v podstatě nepřesáhne dva, tři nebo maximálně čtyři dny. Mění se nějak i tento trend? Zvykají si k nám turisté jezdit na delší dobu?

"Já bych řekl, že v tomto případě je tomu naopak. Za posledních pět let poklesla průměrná doba přenocování. V loňském roce byla na úrovní 2,9 dne, ještě před deseti lety to bylo na průměru 3,2. Tudíž průměrná doba přenocování klesá. Naopak nejdelší dobu přenocování u nás tráví turisté z Ruska, a to hlavně díky tomu, že ve značném procentu navštěvují lázeňská zařízení, kde tráví deset až dvacet dní. Průměrná doba přenocování u Rusů se pohybuje na úrovni 5,6 dne."

Foto: ČTK
Co tu vlastně turisty hlavně zajímá? Z toho, co říkáte, by to znamenalo spíš jen oslavy. Zajímají je ale třeba památky nebo příroda? Dá se to nějak rozklíčovat?

"Zahraniční turisty nejvíce láká Praha a její pamětihodnosti. Dále navštěvují v podstatě všechna lázeňská místa a v neposlední řadě velmi navštěvovanými místy jsou i naše horská střediska, v čele s Krkonošemi."

Jaké vlastně mají tito turisté zvyklosti a požadavky? Je tam také nějaký posun?

"Zde dochází k určitému posunu. Ještě před takovými deseti lety naprostá většina zahraničních turistů k nám přijížděla v organizovaných skupinách. Dnes je tomu podle našich propočtů zcela naopak. V organizovaných skupinách do České republiky přijíždí pouze 12 a 15 procent turistů. Jsou to především senioři, turisté z Východu, z Koreje, z Číny a podobně, a v neposlední řadě jsou to studentské zájezdy z Itálie, Španělska, případně v posledních letech z Chorvatska. Rusové, kteří k nám ještě před deseti lety přijížděli naprosto organizovaně, dnes přijíždějí v malých skupinkách a v podstatě se chovají jako individuální turisté."

A máte informace, co se třeba turistům u nás nejvíc líbí, a co tu naopak nejvíc kritizují?

"Naprostá většina turistů k nám jezdí za krásami naší přírody a za historickými památkami. Pochopitelně jsou i některé věci, které u nás zahraniční turisté kritizují. Pokud k nám přijíždějí vlastními auty, stěžují si na kvalitu našich silnic. Vzhledem k úsporným opatřením naprosté většiny ubytovacích a stravovacích zařízení se v posledních letech objevují i různé připomínky ke stravování, a to především k hotelovým snídaním."