Počet žadatelů o azyl v České republice výrazně roste

Připravila Eva Petržílková.

Od ledna už požádalo v České republice o azyl více cizinců než za celý loňský rok. Ministerstvo vnitra zaznamenalo v posledních osmi letech téměř 250 tisíc ilegálních přechodů hranic České republiky. To jsou výsledky, které obsahuje výroční Zpráva o situaci v oblasti migrace. Materiál, věnovaný legální a nelegální migraci, integraci cizinců a azylantů, návratovým programům a rozvojovým projektům, předložil v pondělí vládnímu kabinetu ministr vnitra Stanislav Gross. Ten na tiskové konferenci k počtu žádostí o azyl v České republice uvedl, že za celý rok 2000 to bylo zhruba 8800 žadatelů, letos za prvních několik měsíců 8900. Důvodem přílivu uprchlíků je podle něj skutečnost, že se Česko stává standardní demokratickou zemí, která je pro běžence lákavým cílem. Jak dále řekl, řada cizinců navíc zneužívá zdlouhavého azylového řízení k tomu, aby mohli delší dobu zůstat legálně v zemi, přestože zjevně nemají na udělení azylu nárok. Situaci by měl podle ministra Grosse vyřešit nový azylový zákon, který umožní například zamítnout neoprávněnou žádost o azyl už v odbavovací hale letiště.

Ze zprávy, kterou vzala vláda na vědomí, dále vyplývá, že ministerstvo vnitra zaznamenalo v posledních osmi letech téměř 250 tisíc ilegálních přechodů hranic do České republiky. V minulém roce došlo k celkem 32 tisicům pokusů o nepovolený přechod hranic. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse se do republiky takto nejčastěji dostávají občané Rumunska, Afghánistánu, Moldávie a Ukrajiny. Letos se, jak řekl, situace zlepšila.

"Ve srovnání s loňským rokem, za stejné období, máme zhruba desetiprocentní pokles nelegálních přechodů státních hranic, což je důsledkem především toho, že se zavedly některé systémové kroky, jako je například zřízení operativně pátracích policejních oddílů, které posílily jak východní hranici, tak potom ke konci loňského roku posílily i ostatní hraniční úseky v České republice a mají poměrně velkou efektivitu."

Ministr Gross také připomněl, že zastoupení cizinců mezi trestně stíhanými osobami v České republice se pohybuje od roku 1993 kolem šesti procent. Počet trestně stíhaných cizinců se snížil v roce 2000 oproti roku 1999 o 3,1 procenta. V roce 2000 tvořili cizinci necelých šest procent mezi trestně stíhanými osobami v České republice.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio