Podle Českého helsinského výboru byly kontorly britských úředníků na letišti v Praze neprůhledné

Helsinský výbor

Jak jsme už informovali, minulý týden v pátek skončily kontroly českých cestujících do Velké Británie na ruzyňském letišti britskými úředníky. Toto opatření zavedla Velká Británie v polovině července, aby omezila počet žádostí českých občanů o azyl. Přerušila je o půlnoci 9. srpna. Většinu z více než 120-ti odmítnutých zájemců o odlet v uplynulých třech týdnech tvořili Romové. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Helsinský výbor
Kontorly britských úředníků na ruzyňském letišti v Praze byly neprůhledné a právně nepodložené. Tvrdí to Český heslinský výbor. Připomenu, že jde o nevládní neziskovou organizaci, která byla založena v roce 1988 skupinou disidentů, převážně z okruhu Charty 77 s cílem sledovat nakolik jsou v tehdejším Československu aplikovány závěry mezinárodních dohod a úmluv o lidských právech. Po listopadu 1989 se Československý helsinský výbor přeměnil v organizaci s mezinárodním prvkem a po rozdělení federace došlo i k jeho rozdělení na dva výbory. Český helsinský výbor je členem Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva a spolupracuje s mnoha zahraničními organizacemi. Minulý týden v pondělí jeho pracovníci monitorovali situaci na ruzyňském letišti v Praze, kde porobíhaly kontroly cestujících britskými imigračními úředníky. Podle ČHV zřejmě Velká Británie porušila některé mezinárodní dohody o uprchlících. Není vůbec jasné jestli se britští úředníci řídili na českém území britským nebo českým právním řádem. Předem nebyla dána žádná pravidla kdo do Británie nesmí. Vysvětlení žádá ČHV podle jeho ředitelky Jany Chržové od britské i české vlády.

"Veřejnost by měla být jasně informovaná o tom, co bylo domluveno, jaká je procedura a na co má případně odmítnutá cestující veřejnost nárok."

Jak dodala Jana Chržová ze strany britských úředníků nikdy nezaznělo, že pokud nebudou kontorly na letišti, budou zavedena do Velké Británie víza.

"Nikdy natvrdo nezaznělo buď anebo. Předběžné kontroly byl přerušeny a víza nenastoupila."

Místopředseda vlády Pavel Rychetský, ale s tímto názorem nesouhlasí.

"Alternativa byla skutečně v tu chvíli jenom jediná, a to jsou víza."

Podle Pavla Rychetského kontroly na letišti probíhaly podle platné česko-britské konzulární dohody. Českému helsinskému výboru ale dává za pravdu v tom, že problém odchodu Romů do zahraničí není uzavřen. Prezident Václav Havel v této souvislosti uvedl, že celá událost je výzvou k zamyšlení.

"Myslím si, že celá tato událost je velikou výzvou nám všem, abychom se se vší vážností, důkladností a ve vší hloubce zamysleli nad poměry v naši zemi, protože jsou to naši spoluobčané, kteří mají tendenci emigrovat, opouštět svou vlast."