Podle Jihočeských matek je rozpočet Temelína již překročen

jaderná elektrárna Temelín

Na stavbě jaderné elekrárny Temelín byla podle ekologického sdružení Jihočeské matky překročena hranice 100 miliard korun. Tím prý byl porušen příslib ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, že rozpočet stavby nepřekročí částku 98 miliard a 600 milionů korun. Tvrdí to Dana Kuchtová z Jihočeských matek. Připravila Eva Petržílková.

"K třicátému šestý tady byla zveřejněna částka 91,7 miliard korun, která už byla proinvestována. V současné době 4,9 miliard jsou určeny na probíhající stavební práce a vynaloženo bylo přes čtyři miliardy na náhradní díly a palivo. Celkový součet je tedy jasný - více než sto miliard korun již stála jaderná elektrárna Temelín k třicátému šestý."

To zcela vylučuje člen expertní mezinárodní komise posuzující jadernou elektrárnu Temelín a poradce ministra průmyslu a obchodu Jiří Hanzlíček:

"Je smutné, že nepatrné sdružení je sluhou zahraničních zájmů. V jaderné elektrárně Temelín byla přijata veškerá opatření, že souhrnný rozpočet ve výši 98,6 miliard korun podle usnesení vlády nebude překročen. Pouze připomínám, že jde o samostatný podnikatelský záměr bez finanční účasti našeho státního rozpočtu."

Také mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář odmítl, že by ze studie vyplývalo překročení rozpočtu. Podle něj Jihočeské matky směšují investiční a provozní rozpočet Temelína. S žádostí o vysvětlení nesrovnalostí v rozpočtu se Jihočeské matky hodlají obrátit na ministerstva financí, průmyslu a zahraničí. O překročení rozpočtu chtějí také informovat politiky v České republice i v Evropské unii.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio