Pohřební poklady Karla IV. jsou k vidění na Pražském hradě

Karel IV

Zelená, zlatem vytkávaná látka. To je pohřební dalmatika nebo-li obřadní roucho českého krále Karla IV. V rakvi "Otce vlasti" uložené ve staré královské kryptě v katedrále sv. Víta, se našly i další tkaniny, ale i dřevěná pozlacená koruna nebo meč. Pohřební poklady jsou nyní k vidění v expozici výstavy Příběh Pražského hradu. Dalmatika je však replikou, proč, to se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové v rubrice České nej....

Pohřební roucho Karla IV,  foto Blesk: Jindřich Mynařík
Pohřební roucho Karla IV. bylo vyjmuto z královské krypty už v roce 1928. V té době byla totiž krypta rekonstruována a zároveň proběhl antropologický průzkum. Ostatky byly vráceny zpět do nových rakví, ale zbytky pohřebních výbav se staly již součástí sbírek Pražského hradu. Podrobný průzkum však proběhl teprve nedávno, zhruba poslední 2 až 3 roky, uvedla kurátorka sbírek Pražského hradu Milena Bravermanová.

"Bylo zjištěno, že Karel IV. byl do rakve oděn do spodní dalmatiky - oděvu, který byl zhotoven ze zelené hedvábné tkaniny bohatě vetkávané zlatou nití. Vzor byl tvořen motivy ptáků a květů. Tato tkanina mohla být utkána v Itálii někdy okolo poloviny 14. století. Z této tkaniny byla ušita dalmatika, což je v podstatě ceremoniální oděv, který je určen pro jáhny, ale zároveň je součástí korunovačního oděvu panovníků."

Na zelené dalmatice měl Karel IV. uložen sametový plášť. Dnes má barvu hnědou, ale podle písemných pramenů se dá předpokládat, že byl původně červený, podle jiných měl být černý zřejmě s motivy vinné révy. Bylo to klasické roucho dané korunovačním řádem. Na výstavě je však kopie dalmatiky.

"Těch originálních tkanin se nám dodnes nedochovalo velké množství. Tkaniny trpěly tím, jak byly dlouhou dobu uloženy v nevyhovujícím prostředí, ale také tím, že ti, kteří během uplynulých mnoha set let vstupovali do královské krypty, si často odnášeli kusy tkanin na památku. Máme to dokumentováno písmákem Jeníkem z Bratřic, který doslova ve svých pamětech píše, že si sedřel kus pláště Karla IV."

Karlštejn,  foto: CzechTourism
Co však bylo pro zhotovení kopie roucha významné, byla podšívka, která se dochovala mnohem lépe, než vrchní část oděvu. Dal se tak rekonstruovat přesný tvar roucha. Kopie je ušita z přesné tkalcovské kopie, která byla vytvořena před deseti lety. Tehdy se totiž obohacoval interiér hradu Karlštejna, kde se do bývalé ložnice Karla IV. dal závěs a ten byl zhotoven z kopie tkaniny dalmatiky. Správa Pražského hradu tehdy dostala 10 metrů tkaniny.

"A my jsme dnes byli schopni z této tkaniny ušít přesnou rekonstrukci střihu. Především pro tuto přesnou rekonstrukci pomohl průzkum té původní podšívky.

Kde tu repliku tkali?

"V Šumperku. Předcházel tomu podrobný průzkum vazby té tkaniny. My jsme v případě té kopie nedodrželi úplně přesně materiál. Původní dalmatika je hedvábná, zatímco kopie byla utkána z marcerované bavlny a samozřejmě původní zlaté nitě, které vytvářely vzor, tak zlato bylo nahrazeno nějakým metalem, kovem, který vypadá jak zlato, ale není zlatý. Ale vazba je téměř totožná a hlavně ten vzor je téměř totožný. Dokonce jsme se pokusili chytit co nejpůvodnější barvu pomocí průzkumu všech originálních fragmentů a pomocí jakési kopie, která byla vytkána v roce 1928, kdy byly tkaniny z královské krypty vyzvednuty."

10
49.937743700000
14.187094800000
default
49.937743700000
14.187094800000