Policejní nasazení nebylo zbytečné

Foto: ČTK

Pražská policie měla ve čtvrtek pohotovost. Připravovala se na příjezd asi tisícovky fotbalových fanoušků z Ruska na zápas Poháru UEFA mezi pražskou Spartou a moskevským Spartakem. K očekávaným potyčkám mezi příznivci obou mužstev naštěstí před ani bezprostředně po utkání na Letné nedošlo. Na stadionu však měli policisté a pořadatelé plné ruce práce.

Foto: ČTK
Na agresivní část ruských fanoušků se pražská Sparta připravovala dlouho dopředu, řekl ještě před zápasem mluvčí klubu Jakub Otava:

Foto: ČTK
"My už čtrnáct dní komunikujeme se Spartakem Moskva i s UEFA. Máme určité informace, že zápas by mohl být rizikový. Kromě samotné prevence, která už probíhá, budeme samozřejmě přímo na stadionu zpřísňovat osobní prohlídky, zesílíme pořadatelskou službu a samotné bezpečnostní složky."

A to se v konečném důsledku vyplatilo.

Policisté zadrželi po začátku utkání tři fanoušky ze sektoru hostů kvůli výtržnictví a propagaci symbolů hnutí, které potlačuje práva a svobody.

"Fanoušci Spartaku Moskva vyvěsili vlajku s nacistickým symbolem totenkopfem, a tím jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Mezi fanoušky Spartaku Moskva byli i Poláci tak, jak jsme měli avizováno, a jednalo se o nejproblémovější část fanoušků,"řekl pak České televizi šéf protiextremistického oddělení Policie České republiky Jiří Kopečný. Policie měla už předem informace, že ruské problémové fanoušky přijedou podpořit členové radikálních skupin polských a rakouských rádoby fandů.

Nepokoje na konci prvního poločasu vyústily ve střety fanoušků Spartaku s policejními těžkooděnci. Podle velitele zásahu bylo zadrženo deset Rusů, z toho osm na stadionu a dva mimo něj. Zraněno bylo šest ruských fanoušků a asi deset pořadatelů. Delegát UEFA označil ve své zprávě zákrok policistů a pořadatelské služby za adekvátní a opodstatněný. Jak řekl mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan, bedlivá příprava na utkání, které bylo předem vyhodnoceno jako nejrizikovější za celý rok, se vyplatila:

Foto: ČTK
"Situaci jsme po celý den monitorovali, případné možné incidenty jsme eliminovali ještě před tím než k nim došlo. K incidentu mělo dojít ve druhé pražské části v oblasti Albertova. Paradoxně slavisté a sparťané se měli setkat k nějaké půtce. Této jsme díky našim poznatkům a operativní činnosti předešli."

Foto: ČTK
A jak vlastně utkání fotbalistů pražské Sparty a Spartaku Moskva v rámci skupiny "E" Poháru UEFA dopadlo? Branku za celý zápas nevstřelili jak fotbalisté Sparty, tak jejich soupeř z Moskvy. Právě špatná koncovka nejvíce vadila trenérovi sparťanů Michalu Bílkovi:

"K tomu, aby spokojenost byla. chyběly tři body a chybělo vítězství, protože si myslím, že hlavně za druhou půli jsme si to zasloužili. Bylo tam vidět obrovské odhodlání, vytvářeli jsme si šance, dostali jsme soupeře pod tlak. Bohužel z těch šanci a závarů před brankou soupeře jsme branku nedokázali vstřelit, a proto jsme remizovali. Ale jinak hráči předvedli, speciálně ve druhé půli, vynikající výkon."

Nerozhodný výsledek zkomplikoval Pražanům postup do jarních pohárových bojů. Sparta tak bude muset v příštím utkání uspět na hřišti německého Leverkusenu. Lépe je na tom Mladá Boleslav, která se vítězstvím 3:1 na hřišti švédského Elfsborgu přiblížila postupu do 3. kola Poháru UEFA.

klíčové slovo:
spustit audio