Policie po třech týdnech zadržela Velíškova vraha

David Lubina, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Police dopadla Davida Lubinu. Vrah střihače televize Nova Michala Velíška unikal kriminalistům tři týdny, nakonec byl zadržen v úterý navečer na Černém Mostě v Praze 9.

David Lubina,  foto: ČTK
K dopadení nebezpečného vraha pomohly podle policie informace občanů, kteří ho viděli na nádraží v Klánovicích.

"Zatčení proběhlo naprosto v klidu, zatčený se nijak nebránil. Po prohlídce u něj byl zajištěn nůž. Pistole u něj zajištěna nebyla,"

upřesnil vedoucí oddělení vražd pražské policie Josef Lottes. Jednatřicetiletý David Lubina z Hostouně na Kladensku je obviněn z toho, že 13. září na Karlově náměstí v Praze zastřelil dvaatřicetiletého střihače televize Nova Michala Velíška. Lubina krátce předtím v parku na náměstí obtěžoval mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Velíšek byl v té době v parku se svou devítiměsíční dcerou. Když šel ohrožené ženě na pomoc, Lubina po něm několikrát vystřelil. Velíšek přes okamžitý lékařský zákrok svým zraněním podlehl. Během krátké doby začala policie z Velíškovy smrti podezřívat právě Davida Lubinu. Ten se trestné činnosti dopouštěl už v minulosti. Přepadl například poštu v Praze na Opatově, jako rukojmí vzal pokladní a ukradl více než půl milionu korun. Odpykal si celkem 8 a půl roku. Letos v červnu zase Lubina plynovou pistolí ohrožoval cestující v pražském autobuse. Cestujícím se ho podařilo zneškodnit a zadržet, policie ho však nakonec podle vedoucího pražské policejní služby Ivana Smejkala musela propustit:

"...protože byl ve stavu, který neumožňoval jeho okamžité obvinění. Byl hospitalizován na psychiatrické léčebně, tam byl pět dnů. Po propuštění si ho převzala policie, obvinila ho z trestného činu výtržnictví a z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a poté ho propustila. Propustila ho proto, že trestní řád neumožňuje dát návrh na vazbu u trestných činů, kde trestní sazba je rok nebo dva roky."

Policie po vraždě Michala Velíška požádala veřejnost o pomoc při pátrání po Davidu Lubinovi. Televize Nova, kde byl Velíšek řadu let zaměstnán, vypsala odměnu sto tisíc korun za informace vedoucí k jeho dopadení. Přesto se Lubinovi dařilo tři týdny před kriminalisty unikat. Policie zatím odmítla upřesnit jakékoli bližší informace, Lubina se ale zřejmě skrýval v lese u Klánovic. Na jeho stopu kriminalisty přivedli občané, kteří ho v úterý kolem poledne spatřili na klánovickém nádraží. Policisté ho sledovali několik hodin, nežli ho zadrželi a předvedli k výslechu. Ten trval až do středečního rána. Lubina podle šéfa týmu kriminalistů Josefa Lottese svého činu lituje:

"Doznal se, spolupracuje, hovoří o své trestné činnosti."

Více informací o jeho dopadení ani o tom, co mu předcházelo, kde se Lubina skrýval a kdo mu přitom případně pomáhal, nechce policie zatím zveřejnit:

"Tím, že bych tu prozradil něco z výslechu, bychom mařili celé vyšetřování. A mohlo by se to později obrátit proti nám. Myslím, že v zájmu nás všech je, aby pan Lubina byl odsouzený za trestný čin, který spáchal, a nechci to ničím narušovat,"

dodal Josef Lottes z pražské kriminálky. Podle policie Lubinu z vraždy Michala Velíška usvědčuje i analýza DNA. Hrozí mu za ni až výjimečný trest. Soud během 48 hodin rozhodne o tom, zda bude na Lubinu uvalena vazba.