Policie šetří 25 případů krádeží z bankomatů pomocí falešných karet.

bankovní karty

V úterý přinesla Česká televize informace o tom, že z účtů ČSOB mizí klientům peníze. Podle televize mělo jít o práci organizované skupiny, které se daří okopírovat magnetické proužky na bankovních kartách a současně odpozorovat PIN-kód. O tento problém se zajímal Vilém Faltýnek.

ČSOB nyní registruje přes 20 případů zneužití platebních karet k výběru peněz z bankomatů bez vědomí majitele. Výběr s falešnou kartou a správným PIN-kódem považuje banka za autorizovanou transakci. Další velké banky zatím tento druh krádeží nepotvrdily. Určité pochybnosti panovaly u České spořitelny, ale mluvčí ústavu Eva Brožová podezření podle aktuálních informací vyvrací.

"Česká spořitelna zaznamenala v posledních dnech několik případů, kde měla podezření na to, že by mohlo jít o zkopírování karet jejích klientů. Všechny tyto případy prošetřila. naštěstí se ukázalo, že ty karty nebyly zkopírovány. V současné době nemám informace, že by k nějakému podobnému podvodu docházelo u klientů České spořitelny nebo v bankomatech České spořitelny."

bankovní karty
Československá obchodní banka, které se tedy výhradně problém týká, zablokovala 465 platebních karet svých klientů. Jde o karty, které by podle zjištění banky mohli zloději zneužít k výběru peněz z bankomatů bez vědomí majitelů účtů. Banka nabídla bezplatnou výměnu těchto karet. Případy vyšetřuje Policie. V současné době se zabývá asi 25 případy neoprávněných výběrů peněz z účtů. Policejní zpráva k tomu uvádí:

"Poslední říjnový víkend odstartoval sérii trestních oznámení občanů na neznámého pachatele, a to pro výběr peněz z jejich účtů a z různých finančních úsdtavů. Výběr peněz se pohybuje od několika set až po někilk tisíc korun."

...říká Petr Holub z tiskového oddělení pražské policie. O způsobech, jakými se zloději dostanou k informacím z karty a k osobnímu pin kódu, nejsou zajím žádné oficiální informace.

"Jak je možné, že výběr peněz provede cizí osoba, policie šetří. Konkrétní způsoby nebudeme popisovat ani později, protože by se mohlo jednat o návod k trestné činnosti. Na dopadení pachatele spolupracuje pražská Policie s bankami i dalšími finančními ústavy. Nevylučujeme, že se jedná o organizovanou skupinu pachatelů."

Problémy s magnetickými kartami nejsou výsadou Českých bankovních ústavů. Británie právě v těchto dnech odstartovala velkou kampaň speciálně proti kopírování platebních karet. Škody způsobené kopírováním se totiž za poslední rok zvýšily o polovinu a dosahují 138 miliónů liber. Odborníci za účinné řešení považují úplný přechod na čipové karty.