Pomoc do Afghánistánu

Česká katolická charita dopravila během dubna šest tun léků do Afghánistánu. Dva její pracovníci Kateřina Stejskalová a Jan Fulík rozvezli humanitární pomoc i do oblastí, kam se jiné charitativní organizace nedostali. Podrobnosti přinesl Mikuláš Kroupa.

Severní Afghánistán zhruba před dvěma měsíci zachvátilo ničivé zemětřesení. V~místních nemocnicích prakticky došla léčiva. Proto Sdružení Česká katolická charita vypravila šestitunovou zásilku léků proti bolesti, antibiotika a inzulínu. Celková hodnota zásilky přesáhla 2,5 milionů korun. Na cestu přispělo ministerstvo zahraničních věcí částkou 450 tisíc a dalších 300 tisíc doplnila Katolická charita ze sbírkového konta.

Na cestu se vypravila osmadvacetiletá Kateřina Stejskalová.

Humanitární pomoc byla rozdělena pro sedm nemocnic v severním a jižním Afghánistánu. Podle Katolické charity by jednotlivé zásilky měly vydržet dva maximálně tři měsíce. Druhým humanitárním pracovníkem, společníkem Kateřiny Stejskalové byl Jan Fulík, který tvrdí, že bez pomoci afghánské nadace Ibn Sína, by se do zapadlých míst Afghánistánu, tam, kde je pomoc obzvláště důležitá, nikdy nedostali.