Sněmovna zamítla návrh na dluhopisy k financování vojenských misí

Foto: ČTK

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů schválila vyslání 6. polní nemocnice do Afghánistánu. Mimo komunistů řekly "ano" všechny parlamentní strany. Do Afghánistánu by mělo do konce dubna odletět téměř 200 vojáků. Zatím ale není jasné financování mise. Kabinet totiž neuspěl ve sněmovně s návrhem, aby byl pobyt českých vojáků v Kuvajtu a Afghánistánu hrazen prostřednictvím státních dluhopisů.

První 35členná skupina českých vojáků by měla odletět už za 14 dnů. Podle očekávání jsou však velkým problémem peníze. Zatímco vláda chce tuto vojenskou misi financovat především z dluhopisů za více než miliardu, opozice s tím zásadně nesouhlasí a tvrdí, že armáda by měla hledat další úspory. Premiér Miloš Zeman pravicové poslance přesvědčoval příkladem startujícího letadla, které má odletět a nemá benzin.

"Vy si jako Pilát pondský, milí pravicoví kolegové, umyjete ruce a budete říkat, přece si ten pilot mohl ten benzín sehnat někde jinde, mohl si vyvrtat naftovou studnu poblíž letiště nebo mohl využít nějakého jiného paliva."

Sněmovnu ale premiér nepřesvědčil a poslanci tak vysoké zadlužení odmítli. Požadavky opozice formuloval lidovecký poslanec Miloslav Výborný.

"Dílem úspory, dílem možná dluhopisy, ale nikoliv v rozměru větším než řekněme polovina té částky, která byla nyní žádána."

Jaroslav Tvrdík
Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka by měla naše země splnit slib daný v tomto směru severoatlantické alianci a financování této operace vyřešit.

"Je to v každém případě velice nepříjemné, tato sněmovna financování dluhopisy řešila již několikrát. A já nemohu než to současné rozhodnutí sněmovny připsat na vrub předvolební situaci. Znovu a znovu věřím tomu, že rozum zvítězí a řešení najdeme."

S návrhem na určité řešení přišel místopředseda Sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Miloš Titz. Podle něj jsou možné dva přístupy k věci:

Foto: ČTK
"Jeden říká: Musí se najít prostředky v rámci státního rozpočtu nebo dokonce kapitoly ministerstva obrany. To znamená ušetřit z toho normálního rozpočtu, který je původně v těch kapitolách věnován něčemu jinému - tak něco seškrtat a získat 1 a půl miliardy na to, abychom to mohli vyslat. Anebo: Nechat ten rozpočet, jak byl schválen - použít jak má být, a jakási vydání dluhopisů, kdy vláda získá prostředky z jejich prodeje. Ty se pak v nějakém časovém toku musí umořit, vrátit k těm, kteří si ty dluhopisy koupili."

Vláda by měla po poradě s příslušnými ministerstvy přijít s novou alternativou finančního krytí vojenských operací do 22.dubna.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio