Poprvé od začátku posledních protestů proti spuštění jaderné elektrárny Temelín se ekologičtí aktivisté střetli s policií

Policie ve čtvrtek razantně zasáhla proti aktivistům Greenpeace. Ti demonstrovali před pražským sídlem Státního úřadu pro jadernou bezpečnost proti spuštění jaderné elektrárny Temelín. Podrobnosti má Kateřina Brezovská:

Ekologové protestují už od začátku července přímo před jadernou elektrárnou Temelín. Ve čtvrtek se přesunuli do Prahy před Státní úřad jaderné bezpečnosti, který povolil minulý týden zavážení jaderného paliva do elektrárny. Pracovníci úřadu byli značně překvapeni, když se v devět hodin ráno přímo před jejich budovou objevilo přes třicet členů hnutí Greenpeace v křiklavě žlutých kombinézách s protitemelínskými transparenty. Někteří z nich se začali přivazovat k budově úřadu a k sobě navzájem. Další pak spustili ohlušující sirénu, která měla imitovat radiační poplach. Hlukem si chtěli vynutit jednání s představiteli jaderného úřadu a zastavení zavážení paliva do elektrárny. Mluvčí úřadu Pavel Pitterman s nimi ale odmítl jednat.

Demonstrace ekologů nebyla ohlášená a tak úředníci nelenili a zavolali policii. Kolem jedenácté dorazil na místo šéf policie prvního pražského obvodu Jiří Sellner a členům Greenpeace řekl, že pokud nevypnou sirény, dá okamžitě povel k zásahu. Demonstranti na výzvu nereagovali. Za deset minut přiběhlo asi dvacet policejních "těžkooděnců" v helmách a s obušky. Začali od sebe odstříhávat řetězy připoutané demonstranty, naložili je do aut a odvezli pryč. V některých případech použili i pouta. Během hodiny byl prostor před budovou jaderného úřadu prázdný. Mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků zásah označil za neadekvátní.

Šéf policie pro Prahu 1 Jiří Sellner ale obvinění z brutality odmítl.

Zásah policie podpořil i ministr vnitra Stanislav Gross.Jak už bylo uvedeno, policisté zadrželi všech 33 účastníků demonstrace. Ti se podle policie dopustili přestupku tím, že neuposlechli výzvy k rozchodu a svým jednáním se dostali i do rozporu se shromažďovacím právem. Mezi nimi byli i občané Nizozemska, Německa, Rakouska a Slovenska. Policie nakonec všechny ekologické aktivisty propustila. Zahraničním členům Greenpeace přikázala opustit do páteční půlnoci Českou republiku. Jednoho německy mluvícího aktivistu vyšetřovatel obvinil z šíření poplašné zprávy a navrhl vzetí do vazby.