Poslanci se budou zabývat kontakty Hradu se soudci

Vratislav Mynář, foto: Marián Vojtek, ČRo

Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Předseda Pavel Blažek (ODS) na jednání pozval bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu, ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka a hradního kancléře Vratislava Mynáře, aby se k věci mohli vyjádřit.

Vratislav Mynář,  foto: Marián Vojtek,  ČRo
O tom, že kancléř Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal týdeník Respekt. Soudce Baxa pak v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Tvrdí, že mu Zeman při osobních setkáních předložil "seznam hříchů", tedy některých rozhodnutí NSS. Zmínil nejmenování profesorů, nebo jeden případ, ve kterém figurovala firma ČEZ. Nereagoval přitom na Baxovy argumenty, že soudci rozhodují nezávisle.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) uvedl, že tlakům na soudce zabránit nelze. Podle něj musí sami dokázat všechny tlaky striktně odmítnout a odolat jim. Připomněl, že soudci jsou nezávislí, neodvolatelní, proti své vůli nepřeložitelní a že mají vysoký stálý plat.

Podle místopředsedy Senátu by Zeman neměl probírat konkrétní případy

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka je problém v tom, že Miloš Zeman mluví se soudci o kauzách, se kterými má něco společného:

"Pokud máte jednoho účastníka řízení, který má exkluzivní přístup k soudcům, tedy třeba prezident republiky si pozve soudce na kobereček, a říká mu, jak má rozhodnout v kauze ČEZu, tak je porušena nestrannost řízení před soudem, což je jeden ze základních ústavních principů."

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) k tomu dodává, že by se neměli soudci s prezidentem scházet vůbec.

"Máme tady dělbu moci a moc soudní požívá zvláštní mimořádné ochrany. Toto je problém, a myslím si, že pracovníci Hradu překračují své pravomoci. Oni to ani nepopřeli, že se s těmi lidmi sešli."

Podle Štěcha je problémem to, že Zeman se soudci probírá konkrétní případy.

Miloš Zeman,  foto: Michaela Danelová,  ČRo
"Pokud je přijímá ve věci jednotlivých kauz, které jsou živé kauzy, řeší se u soudu, tak to má všechny znaky pokusu ovlivňovat rozhodnutí soudu, a to je velmi vážné."

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou čeští soudci nezávislí. Schůzky kancléře prezidenta Vratislava Mynáře se soudci nepovažuje za nátlak. Také prezident Miloš Zeman nesouhlasí s tím, že by postup Hradu byl ovlivňováním soudců. Doporučení jsou podle něho vyjádřením názoru. Soudci by podle prezidenta neměli žít v izolaci od lidí. Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov také řekl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření.

Problematikou kontaktů s účastníky řízení se Ústavní soud zabýval na výjezdním zasedání pléna, tedy sboru všech soudců. "Bylo dohodnuto, že v tzv. živých kauzách nepovažuje Ústavní soud za přípustné kontakty či jinou komunikaci soudců - včetně ostatního odborného aparátu Ústavního soudu - s účastníky řízení mimo předepsanou procesní formu," citoval web Respektu předsedu soudu Pavla Rychetského.

Očekává se, že část poslanců se bude snažit o prosazení diskuse na sněmovní plénum.