Pošramocená důvěryhodnost NBÚ

0:00
/
0:00

Sněmovní komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude mít v nejbližších dnech a týdnech zřejmě napilno. Musí totiž prošetřit, nakolik si tento úřad plní povinnosti a zda se mu ještě vůbec dá věřit. Jeho důvěryhodností totiž otřásla kauza bývalého ředitele Jana Mareše a předtím případ někdejšího sekčního šéfa Vladimíra Šiši. Mareš rezignoval kvůli podezření z napojení na skupinu kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky, Šiša je stíhán za braní úplatků od téže skupiny. Ve středu se komise za tímto účelem sešla poprvé.

O vážnosti situace v NBÚ svědčí slova člena sněmovní komise Pavla Severy, který před jejím jednáním nastínil svou představu o tom, co budou prošetřovat: "Já si představuji, že komise si řekne způsob, jakým chce vniknout do znalostí o poměrech v NBÚ, protože zřejmě nejenom já, ale i další členové komise dostávají stále více a více informací z minulého působení některých osob na NBÚ, ať už od osob, které žádaly o prověrky, nebo osob, které byly z NBÚ 'odejity', protože nechtěly některé praktiky určitým způsobem podporovat. Uvidíme, do jaké hloubky budeme muset zajít."

A nakolik se jeho představa o náplni práce komise po prvním jednání lišila od skutečnosti? "Komise nesmí dát na pocity. Dohodli jsme se, že bude prověřovat oficiální i neoficiální informace, které budeme všichni soustřeďovat a potom je budeme řešit. Zároveň budeme hodnotit úlohu všech pracovníků. Pokud se některé věci potvrdí u jednotlivých pracovníků, stejně jako systémové chyby, tak je budeme řešit bez ohledu na to, kdo na které funkci seděl či sedí," prohlásil poslanec Severa.

Prozatímní ředitelka NBÚ Zdeňka Jůzlová,  foto: ČTK
Komise si na své první sezení pozvala prozatímní ředitelku NBÚ Zdeňku Jůzlovou, která ji oznámila, že odvolala z funkce šéfa odboru personální bezpečnosti bezpečnostních složek státu Pavla Konečného. Člen komise Tomáš Kladívko pak sdělil, proč: "Důvod je ten, že na základě nově zjištěných skutečností probíhá šetření o jeho prověrce. Dokud toto šetření nebude ukončeno, bude zatím na dovolené."

Bývalý sekční šéf na NBÚ Vladimír Šiša už je obviněn z korupce. I proto, jak říká poslanec Tomáš Kladívko, se komise bude zajímat o to, zda z úřadu neunikají citlivé informace, "a druhá věc, že stále se budeme věnovat kauze kolem pana Šiši, to znamená, zda jeho odchodem skutečně odešli všichni lidé z NBÚ, kteří by mohli nést další bezpečnostní rizika."

Předseda sněmovní komise pro kontrolu NBÚ Miloš Titz po prvním jednání upřesnil, co je hlavním úkolem jeho týmu: "Ten úřad musí fungovat a my bychom měli vyvinout veškeré úsilí k tomu, abychom pomohli napravit to, co se tam eventuálně pokazilo nebo co je diskutabilní."