Pra-knihovnička na závěr...

0:00
/
0:00

Rubriku jsme do programu zařadili jako novinku před deseti lety. A z reakcí jsme záhy poznali, že zájem o českou literaturu je mezi posluchači ve světě velký. A byl zřejmě už ve 30. letech. Tehdy promlouval dr. A. Šimáček o současné venkovské próze. V posledním vydání knižní rubriky Radia Praha nabídneme tento unikátní záznam z rozhlasového archivu.

S Knihovničkou se rozloučíme záznamem z archivu Českého rozhlasu. Pásek z roku 1938 zachoval přednášku dr. A. Šimáčka, který krajanům ve světě líčí situaci tehdejší české literatury, která čerpá z prostředí venkova a české vesnice. Volba jistě padla na tento žánr i proto, že právě líčení přírody a regionálního rázu krajiny může krajanům snáze evokovat jejich vzdálený původní domov nebo domov jejich předků. Byl to jakýsi předchůdce naší Knihovničky. Kolik z titulů a jmen, které uvádí, k nám dnes promlouvá? Podobně to možná jednou bude i s tituly, o kterých jsme vás deset let informovali.

Autor pronesl přednášku 2. dubna roku 1938. Zmínil klasiky Boženu Němcovou a K. J. Erbena, vyjmenoval jejich následovníky, jako například Karolinu Světlou a následně hledá autory venkova píšící po první světové válce. Patří mezi ně i Jan Čarek, kterého my dnes známe hlavně jako autora, který v 50. letech 20. století našel útočiště v oblasti poezie pro děti. Závěrem se přednášející dr. Šimáček věnuje tvorbě Václava Prokůpka a Jana Knapa. Jeho román Pusta je "kolonizační" román o hrstce českých a moravských kolonistů, kteří si budují nový domov k krajině na podkarpatsko maďarském pomezí.