Práce z domova v tomto extrému je přechodná záležitost, říká přední manažerka Renata Mrázová

Foto: Alexandra Kochová, Pixabay / CC0

Jak se za poslední rok proměnil pracovní trh? Jak negativně i pozitivně jej ovlivnila současná pandemie? Na tyto i další otázky odpoví přední česká manažerka Renata Mrázová. Časopis Forbes je zařadil mezi 10 nejvlivnějších žen Česka.

Renata Mrázová,  foto: ČT

Pandemie Covid-19 těžce zasáhla trh práce. Mnozí lidé o své zaměstnání přišli, někteří pracovní povinnosti přesunuli, ať už úplně nebo částečně, na home office. Renata Mrázová po několika letech v Haagu přesídlila v roce 2019 zpět do Prahy. Jak vnímá rok 2020 a jak se podle ní trh práce změnil?

„Na jednu stranu nám přinesl hodně nového, takže to vnímám i pozitivně. Když se děje hodně věcí, tak se ty věci posouvají dopředu. Na druhou stranu to byl pro hodně společností ekonomicky náročný rok a řada lidí přišla o práci. Tyto věci nás asi budou provázet i v letošním roce. Myslím, že jsme pořád na začátku cesty a nedokážeme úplně vyhodnotit, co to bude znamenat pro pracovní trh z dlouhodobého pohledu."

Práce z domova se pro mnoho zaměstnanců stala naprosto běžnou součástí pracovního dne. Podle Renaty Mrázové přinesl minulý rok na pracovní trh dva nové trendy, které se stanou jeho součástí, a to právě home office a digitalizaci.

Ilustrační foto: Leni_und_Tom,  Pixabay / CC0

„Myslím, že flexibilita, která na českém trhu nebyla úplně zabudovaná, s námi určitě zůstane. To je asi to pozitivní. Řada společností si nedokázala představit, že by veškeré organizace byly schopny fungovat a odjinud než z firmy. Zadruhé bych zmínila určitě digitalizaci. Tím, jak se velká část business modelů musela velmi rychle přesunout do online prostředí, tak technologická stránka, která tady s námi je už přes dvacet let, nabrala úplně jinou rychlost a dimenzi. Myslím, že firmy, které technologie, digitalizaci a práci v online prostředí mají jako prioritu, budou určitě firmami, které budou dlouhodobě úspěšné."

Popovídejte si online s kolegy i neformálně

Vize do budoucna je však podle manažerky Renaty Mrázové zatím dost nejasná. Covid však podle ní ukázal, že to, co jsme si mysleli, že není možné a nejde, tak možné je. Některé firmy plánují fungovat jen v online prostoru a přesunout tak veškerou pracovní činnost na různé platformy. Žádný extrém ale podle Mrázové nemůže zcela dobře fungovat.

Ilustrační foto: David Martyn Hunt,  Flickr,  CC BY 2.0

„Řada firem říká, my už do kanceláří nebo do firmy vracet nebudeme. Myslím si, že nikdy žádný extrém nefunguje a je vždycky hrozně důležité, aby si každá firma vytvářela své prostředí, které ji svědčí a nesnažila se kopírovat nebo přejímat modely, které možná fungují v jiných firmách. Sice teď možná pracujeme všichni z domova, ale chybí nám tam sociální kontakt. Myslím si, že práce z domova v tom extrému je přechodná záležitost. Pevně věřím tomu, že věci se vrátí do nějakého nového normálu a věřím v ten hybridní model, že to bude určitá kombinace různých alternativních přístupů."

Mnohým lidem chybí kontakty s kolegy, které jsou téměř nemožné. Co radí Renata Mrázová, aby se přátelské vztahy udržely?

„Hrozně to teď sklouzává k úkolově orientovanému prostředí. Myslím, že je velmi důležité mít disciplínu, ale naplánovat i ten neformální kontakt a dát si do kalendáře a s kolegou či kolegyní si jen popovídat."