Home office v Česku: Na konci ledna pracovalo z domova čtrnáct procent lidí

Ilustrační foto: StockSnap/Pixabay, CC0

Pandemie koronaviru přinesla řadu změn a trendů do života lidí. Samozřejmostí se stala i práce z domova. Její využití ale v Česku oslabuje. Podle studie Život během pandemie na konci ledna pracoval výhradně z domova každý sedmý zaměstnanec. Necelá desetina pracovníků pak využívala home office částečně.

Nejčastěji nechávají své zaměstnance na home office pracovat firmy z oboru informačních technologií a finančnictví. "To jsou vlastně věci, kde můžete nejjednodušeji dělat z domova. A potom část služeb. Ale samozřejmě i část administrativnách prací ve výrobě a průmyslu je dnes převedená do home office," popsal Českému rozhlasu šéf projketu Život během pandemie a sociolog Daniel Prokop.

Sociolog Daniel Prokop | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

V těchto oborech, ale i ve státní správě se však podle něj práce z domova využívá málo. "Ve všech oborech je tedy potenciál používat home office více než dneska," dodal. Podle projektu Život během pandemie klesl v lednu počet lidí pracujících z domova oproti loňskému jaru téměř o 10 procent.

Firmy, které zaměstnance na home office poslaly, ale podle Českomoravské konfederace odborových svazů zatím neplánují jejich návrat zpět do kanceláří. A to ani s koncem nouzového stavu.

Josef Středula | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

"Nikdo nebude zbrkle povolávat lidi zpátky z home office. Zdraví lidí je důležitější než nějaký pocit, že mám kolem všechny zaměstnance. Takže firmy rozhodně nebudou takové kroky konat bez ohledu na to, jaký je momentální stav v Poslanecké sněmovně, nebo v jaké formě jsou hádky mezi jednotlivými politickými subjekty," uvedl předseda odborářů Josef Středula.

Podle průzkumu společnosti společnost Profesia CZ, která provozuje portál s pracovními nabídkami, největší část firem předpokládá, že v letošním roce budou kombinovat práci z domova a přítomnost na pracovišti. K této formě se podle průzkumu v Česku přiklání 42 procent zaměstnavatelů.

Home office spíš vyhovuje

Podle nedávného průzkumu agentury Behavio má novodobou zkušenost s prací z domova 28 procent Čechů. Spatřují v ní přitom spíše výhody. Dvě třetiny lidí si na home-office chválí zejména to, že si čas rozvrhnou podle sebe, ušetří čas strávený dojížděním či úpravou zevnějšku a stihnou obstarat domácnost. Hlavní nevýhodou pro ně je, že postrádají kolegy. Uvedlo to 37 procent dotázaných. Kromě absence sociálních vazeb s kolegy je podle nich nevýhodou i nedostatek potřebných nástrojů k práci.

Ilustrační foto: Lukas Bieri,  Pixabay / CC0

Co se týče efektivity práce z domova, lidé se podle průzkumu dělí na tři stejně velké skupiny. Jedni doma udělají víc práce, druzí zhruba stejně jako v práci a třetí méně než běžně.

Také společnost Profesia CZ se dotazovala, zda lidem vyhovuje práce z domova. Z jejího průzkumu vyšlo, že plná práce z domova vyhovuje málokomu. Většina lidí by přivítala spíše kombinovaný režim.

Odborníci upozorňují, že i přesto, že home-office přináší pozitivní aspekty, mohou se zaměstnanci potýkat s negativními dopady. Velkou roli hraje technická zdatnost, podmínky a prostředí, ve kterém svoji práci vykonávají. Navíc ne každému práce z domova vyhovuje. Podle informací Profesia CZ více než čtvrtina firem v Česku potvrdila, že jejich zaměstnanci při ní cítí větší nepohodu, nespokojenost a stres.