Praha a americká kamna změnily paní Larise život

Larisa Fedorova ve svém obchodě, foto: Klára Stejskalová

Malebný obchůdek plný starožitných lustrů a krásných kamen připomínajících umělecká díla je splněným snem moskevské rodačky Larisy Fedorové.

Starožitnictví na Starém městě v Praze nedaleko Pařížské ulice připomíná království. Mezi kamny zdobenými emailovými dlaždicemi, s nejrůznějšími bohatými ozdobami, uhláky ve tvaru živočichů, se energicky pohybuje paní Larisa, která mi od prvního momentu našeho setkání nadšeně vypráví o historii i technických parametrech všech kamen, které v obchodě má. Záliba sympatické rodačky z Moskvy v amerických kamnech je až nakažlivá. Do Prahy přitom přijela v roce 2004 jako doprovod staršího syna, který sem přijel studovat vysokou školu keramickou. Do té doby pracovala jako ekonomka na ruském ministerstvu zahraničí.

„ První, co jsem viděla, byla americká kamna. To mi změnilo život. Občas jsem se cítila jako dítě, které tu ničemu nerozumí, ale teď jsem pyšná, že mám takovou sbírku a nově také obchod.“

Larisa Fedorova ve svém obchodě,  foto: Klára Stejskalová
Modely jsou nejen krásné, ale zároveň všechny jsou i funkční. Rodina paní Larisy je nechává všechny zrekonstruovat.

„ Americká kamna – to je perla vyrobená v Čechách.“

Češi se podle paní Larisy řadí v tomto oboru mezi světovou špičku.

„ Často se říká, že symbolem Čechů je pivečko, hokej, tenis. Já bych přidala ještě oční čočky a určitě americká kamna. Na to se zapomnělo, ale je to fakt.“

V minulosti, kdy se doma ještě topilo uhlím, je mívala většina domácností. Mezi běžnými modely ale existovaly i unikáty a jeden takový zdobí kout i v obchodě paní Larisy. Jde o kubistická americká kamna z roku 1908.

Obchod jako muzejní klub

„Jsme obchod, kam se chodí nejen nakupovat, ale řada lidí sem chodí i jako do klubu nebo na výstavu. A jsem moc ráda, když mne chválí.“

Maxim Fedorov v obchodě své matky,  foto: Klára Stejskalová
Vzhledem k nadšení paní Larisy se syna Maxima, který v obchodě pomáhá, ptám, zda není matce někdy líto, když si zákazník některou ze starožitností koupí.

„ Občas jí to líto je, ale zároveň má velkou radost, že těmi unikátními věcmi dělá radost jiným.“

Maxim jezdí na nákup starožitností i do zahraničí – Belgie, Francie. V Obchodě pomáhá i mladší syn, který ještě studuje střední školu, ale jeho znalost češtiny, ruštiny, angličtiny i čínštiny se v obchodě hodí.

Všichni se shodují, že Praha se stala jejich druhým domovem a rozhodnutí se vydat do Čech nikdy nelitovali. „Prahu milujeme. Moskva je megapolis, divoké město, ubírá energii, tady je klídek, lidé jsou příjemní, je to odpočinek pro duši,“říká Maxim Fedorov, „ a navíc matka tu našla práci, která ji baví.“

Americká kamna ve své době znamenala převrat v oblasti vytápění. U nás byla poprvé k vidění na Světové výstavě v Praze v roce 1892. Od té doby o ně byl mimořádný zájem. Později se tu začaly vyrábět v licenci a čeští řemeslníci je konstrukčně výrazně vylepšily.