Praha chce lépe chránit Karlův most

Foto: ČTK

Nedávné poškození sousoší svatého Kříže na pražském Karlově mostě připomnělo problém, který je trvalejší: památky na mostě, který letos navíc jubiluje, se stávají terčem vandalů poměrně často.

Foto: ČTK
Minulý čtvrtek bylo na Karlově mostě v Praze poškozeno sousoší svatého Kříže, známé také jako Kalvárie, z něhož zmizela část hebrejského nápisu. Podle ředitele pražských památkářů Jana Kněžínka peněžitá škoda nebude velká. Ale to už neplatí pro poměřování historické škody, kterou považuje za nedozírnou: "To je socha historická a ta škoda je velmi vážná podle mého názoru. On je to originální nápis, který vydržel přes 200 let a zrovna v tomto roce, kdy budeme slavit 650. výročí založení Karlova mostu, tak si myslím, že to je velmi barbarský, neomluvitelný čin."

Objevila se i úvaha, že poškození nápisu by mohlo souviset s nálezem mrtvoly neznámého muže, kterého policisté minulý týden objevili ve Vltavě poblíž mostu a čas smrti byl určen na stejný den, tedy na čtvrtek. Podle mluvčí pražské policie jde ale o pouhou spekulaci, i když se samozřejmě prověřují různé verze.

Foto: ČTK
Pokud jde o samotný pozlacený nápis, v roce 1696 jej musel nechat zhotovit pražský Žid Elias Backoffen jako trest za údajné hanobení kříže. 'Svatý, Svatý, Svatý je Hospodin zástupů', zní překlad hebrejského nápisu, jehož umístění na sousoší s ukřižovaným Ježíšem se považuje za kontroverzní, protože přisuzuje Kristovi boží atributy, což je v rozporu se židovskou náboženskou vírou. Pozastavují se nad ním ale spíše jen někteří ortodoxní věřící z ciziny, pražští Židé znají historické okolnosti.

Škod bývá ale více: jen na tomto jediném sousoší například už před pár lety někdo utrhl paži soše sv. Jana Evangelisty, z erbu zase jindy zmizela orlice. Pražský magistrát uvažuje o opatřeních, které by měly do budoucna zabránit poškozování jedné z nejcennějších pražských památek. Uvažuje se dokonce o nahrazení soch a sousoší na Karlově mostě replikami, podle šéfa památkářů Jana Kněžínka to ale zřejmě není varianta číslo jedna: "Zpracováváme v současné době podkladový materiál, kde je právě úvaha o tom, jak postupovat dál, jestli repliky anebo průběžné restaurování soch. Národní památkový ústav je toho názoru, že je účinnější průběžné restaurování, poněvadž ty sochy se při odstraňování dost poškozují. Takže zatím ještě nevíme, to rozhodnutí ještě nepadlo."

Magistrát chce nyní prodloužit ochranu mostu bezpečnostní agenturou z pouze denního hlídání na nepřetržité a podle Kněžínka není vyloučena ani instalace kamerového systému: "Vždycky je nejlepší kombinace několika systémů najednou."