Praha je sedmým nejbohatším regionem EU, zbytek ČR zaostává

Пражский Град, фото: Ондржей Томшу

Praha byla v roce 2017 sedmým nejbohatším regionem Evropské unie podle hrubého domácího produktu přepočteného na obyvatele. Vyplývá to z údajů Eurostatu, který srovnával 281 regionů celé EU. Praha přeskočila i slovenskou metropoli Bratislavu, která byla při srovnání o rok dříve před českým hlavním městem.

Foto:  Ondřej Tomšů,  Radio Prague International
Na každého obyvatele Prahy připadá v porovnání s unijním průměrem 187 procent HDP. To je proti roku 2016 nárůst o pět procentních bodů. Výrazně nejlépe je na tom stále bohatnoucí Londýn, jehož HDP představoval předloni 626 procent průměru EU.

Před Prahou se umístil také Lucemburk, jižní region Irska, Hamburk, Brusel a východní Irsko. Slovenská metropole Bratislava si proti minulé statistice o pět bodů pohoršila na 179 procent.

Statistika vychází z přepočtu HDP podle parity kupní síly, zohledňuje tak místní ceny zboží a služeb. Eurostat také upozornil na to, že v některých případech čísla výrazně ovlivňují lidé, kteří do místa dojíždějí za prací.

Další regiony ČR zaostávají

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
Další české regiony za evropským průměrem zaostávají. Nejlépe mezi nimi dopadla oblast středních Čech představovaná Středočeským krajem s 84 procenty následovaná jednaosmdesátiprocentním regionem Jihovýchod, jejž společně tvoří Jihomoravský kraj a Vysočina.

Na opačném konci figuruje s 63 procenty region Severozápad tvořený Karlovarským a Ústeckým krajem.

Údaje o ekonomice jednotlivých regionů jsou jedním z kritérií při rozhodování o výši příspěvků pro členské země z unijních fondů pro příští víceleté období začínající rokem 2021.