Prahu čtyři dny prozáří festival světla Signal

Festival Signál, foto: Ondřej Tomšů

Když se v Praze setmí, zaplní jeho centrum až do neděle desetitisíce lidí. Pátý ročník festivalu světla Signál nabízí světelné objekty, videomappingy či interaktivní vizuální instalace.

Návštěvníkům ukazuje historické centrum Prahy tak, jak ho neznají. Můžou si projít i zákoutí, která na turistických mapách nenajdou.

Letos připravili organizátoři dvě trasy - první v historickém centru, druhou na Vinohradech. Důvodem rozšíření festivalu je vysoká návštěvnost. Loni přilákal do ulic Prahy přes půl milionu lidí. Proto je v centru omezená doprava a maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině.

Varhany rozpohybují světelnou optickou iluzi

Program začíná v 19 hodin a trvá do půlnoci. Většina venkovních děl je k vidění zdarma. Novinkou letošního ročníku je Galerijní zóna. Tvoří ji čtyři instalace v prostorech, které nejsou často přístupné veřejnosti. Za cenu 100 korun se zájemci dostanou do Zrcadlové kaple Klementina, paláce U Stýblů, Domu uměleckého průmyslu nebo Colloredo-Mansfeldského paláce.

Tady například kanadský výtvarník Robyn Moody nabízí instalaci, kterou tvoří 88 neonových světel a varhany. Ty probouzí zvukovou vlnu, která se pomalu kolíbá díky světelné optické iluzi a přenáší diváky do mysteriózní atmosféry.

Vinohrady nabídnou svítící liány a rozpohybují kameny na fasádě kostela

Vinohrady nabízí hustý exotický prales plný světélkujících liján. Ve skutečnosti ho ale tvoří stovky zavěšených provazců, které svítí z více než 8 tisíců jednotlivých bodů.

Francouz Yann Nguema pak na kostelu sv. Ludmily na náměstí Míru vytváří dojem pohybu desítek tisíc kamenů. Svůj software vyvíjel čtyři roky. Videomapping totiž pracuje s každou z přibližně 50 tisíc cihel, které tvoří fasádu kostela sv. Ludmily. K oslavě pěti let festivalu se navíc každý večer od 23:00 promítají na fasádu kostela všechny projekce, které zde mohli návštěvníci vidět v předchozích letech.

Na festivalu vystavuje svá díla 22 umělců a uměleckých skupin z deseti zemí. Mezi nimi tvůrci například ze Španělska, Francie, Austrálie, Japonska a Kanady. Akce nabídne řadu nevšedních zážitků. Za zvuků hudby se můžete nechat zavřít do osvětleného kruhu v potemnělých půdních prostorách, kde je vidět jen kouř, pozorovat nasvícené objekty v zahradách, domech a na náměstích, případně jen tak v klidu meditovat.