Pravěký lovec Ötzi nosil boty srovnatelné s nejmodernější sportovní obuví

pravěké boty

Před deseti lety byla v alpském ledu nalezena mumie člověka z mladší doby kamenné. Přesně před týdnem začala archeologická expedice zlínské technologické fakulty. Cílem experimentu bylo výstoupit k místu nálezu Ötziho v replikách jeho pravěké obuvi. Jak expedice dopadla, o tom už více Vilém Faltýnek.

Šéfem českého výzkumného týmu byl Petr Hlaváček ze zlínské Univerzity Tomáše Bati. ten se také zúčastnil výstupu v rakouských Ötzalských Alpách. Po telefonu nám samotnou expedici do hor popsal následovně:

pravěké boty
"Expedice proběhla minulý týden. V pondělí jsme odjížděli do Innsbrucku, tam jsme předali jeden pár replik vedoucímu výzkumu panu profesoru Spindlerovi, a pak jsme se přesunuli do Ventu. V úterý ráno jsme z Ventu vystoupili na Similaunhütte. Ten Vent je asi v nadmořské výšce 1900 m, Similaunhütte je v nadmořské výšce 3000 metrů. Ve středu se vystoupilo ze Similaunhütte na místo nálezu Ötziho a potom ten samý den jsme se vrátili až zpátky do Ventu."

Petr Hlaváček vedl český tým, který se podílel na šest let trvajících výzkumných pracích v rámci mezinárodní skupiny založené v rakouském Innsbrucku. Otázek, které kolem obutí mumie Ötziho vznikaly, byla celá řada.

"My jsme museli zjistit, jakými technologiemi byly ty usně zpracovávány, jakým způsobem byla vyráběna síť, co všechno na to bylo použito. Potom nastaly další problémy, například se získáním medvědí kůže, která byla použita na podešvích, pak jsme byli zaskočeni třeba tím, že v současné době už nebylo možné získat lipové lýčí, takže jsme si ho museli sami natěžit..."

Obuv, kterou před 5300 let nosil pravěký lovec Ötzi, byla vycpaná senem. Obyčejné seno ovšem neumožňuje delší chůzi.

pravěké boty
"Kolega dovezl z Valašska takzvanou medvědí trávu, kterou Valaši používají na výplně matrací, a to se ukázalo jako ideální, protože to je seno, které má minimální zastoupení stonkovitých částí, ale převážně to jsou takové dlouhé jemné listy. Takže to seno tam bylo nakonec velice jednoduše nacpáno, do toho se protlačila noha a po několika desítkách kroků se to všechno velice komfortně, velice příjemně vytvarovalo."

Obuv má podle Petra Hlaváčka výborné izolační vlastnosti. Jakýkoli lokální tlak se rovnoměrně přenáší na celou plochu, takže nikdo neměl otlaky, natož puchýře, při chůzi v náročném terénu po kamení boty nevyvolávají únavu, jakou známe při chůzi po tvrdých rovných plochách. Zlínští vyrobili několik párů obuvi pro různá domácí i světová muzea, která o zajímavý exponát projevila zájem. Jak Hlaváček uvedl, překvapivé poznatky se asi do praxe výroby moderní obuvi nedostanou, přestože pravěké boty moderní trackingovou obuv v mnohém předčí. Na závěr ještě zajímavost. Pravěký lovec Otzi měl nohu velkou jako dvanáctiletý chlapec a všechny repliky určené pro muzea jsou vyrobeny v této velikosti.