Právní úprava poměrů k dítěti po rozvodu

cernoch_dite.jpg

V dnešní právní rubrice se budeme věnovat problematice rozvodů v návaznosti na úpravu poměrů k dítěti. Jan Hloch si pozval k mikrofonu expertku na rodinné právo Lenku Pavlovou.

Dotaz posluchače: "Na vysoké škole jsem se seznámila s mým nynějším přítelem, který je z Afriky. Žili jsme spolu a jsem těhotná. Rodiče mi manželství s přítelem brání a tvrdí, že mi s péčí o dítě pomohou. Co mám dělat?"

"Právník ani rodiče vám nemohou odpovědět na otázku „ Co máte dělat". Jelikož jste v situaci, kdy se rozhodujete o svém dalším životě a současně o životě druhého člověka, kterým je vaše nenarozené dítě, jediný, kdo je zodpovědný za vaše rozhodnutí jste vy sama. Rodiče stejně jako právník vám mohou pouze předat své zkušenosti, co které z vašich rozhodnutí může přinést. Druzí mohou ukázat výsledek takovýchto rozhodnutí, což ovšem se nemusí naplnit ve vašem konkrétním případě, neboť každý z nás prožívá svůj život jinak a odlišně, nežli naši rodiče, přátelé či jiní lidé. Proto ty základní otázky, zdali máte zůstat s přítelem či nikoliv, zdali se máte vdát a především, zdali máte donosit své dítě, zůstávají v konečném rozhodnutí jen na vás. Bylo by velikou chybou pro vás a zejména pro vaše dítě, kdybyste dovolila, aby tyto pro váš život rozhodující, podstatné a určující otázky řešil někdo jiný, nežli vy. Já, jako právník, vás mohu pouze upozornit, že jedním z důležitých rozhodnutí je i to, zdali bude k vašemu dítěti upraveno otcovství či nikoliv. S přítelem máte - i v době těhotenství - před matričním úřadem učinit souhlasné prohlášení o otcovství, neboli oba na obecním úřadě s rozšířenou působností prohlásíte, že jste rodiče vaše očekávaného dítěte. Může takto učinit pochopitelně i po narození dítě. Pokud byste si přála, aby byl otec uveden v rodném listu dítěte a on by odmítal přihlásit se k dítěti dobrovolně, tak máte možnost obrátit se na soud, a to okresní soud podle místa bydliště dítě, tedy nikoliv podle místa narození a žádat o určení otcovství. Určení otcovství k dítěti je právní úkon, kterým se zakládají pro všechny tři zúčastněné, tj. otce, matku i dítě různá práva, ale také vzájemné povinnosti. Doporučuji, abyste toto vše vzala při svém rozhodování do úvahy, včetně základního práva dítěte na život, na jeho identutu, včetně práva znát své rodiče."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio