Pražská památková rezervace čtyřicetiletá

karluv_most_shora3.jpg

Před čtyřiceti lety vznikla Pražská památková rezervace. Se svými devíti tisíci hektary je jednou z největších na světě. Obsahuje 1300 památkově chráněných domů, včetně 28 národních kulturních památek. Právě tato oblast je v Česku nejvíce navštěvovaná a je také bedlivě sledována členy UNESCO a českými památkáři. Přesto se rezervace za čtyři desítky let hodně změnila.

Najít v davu turistů poblíž Karlova mostu a Malostranského náměstí někoho, kdo tady skutečně bydlí, může být skutečně obtížné. Hotely, sídla zahraničních firem a státních institucí vytlačily z pražské památkové rezervace skoro všechny bytové domy. To je jedna z největších proměn rezervace po roce 1989.

Jednou z mála domácích obyvatel je asi pětatřicetiletá Jindra Kupcová, která hodnotí bydlení v ulici poblíž Újezdu slovy: "Je to tady perfektní. Na to, že jsme v centru Prahy, tak je tady zeleně! Na jednu stranu Petřín, na druhou stranu Kampa."

Jindře Kupcové nevadí ani ruch, který v centru vzniká pohybem turistů a dopravních prostředků. Nařízení a omezení, která kladou na rekonstrukci domů v památkové rezervaci památkáři, jsou dle jejího názoru nutná a nikterak ji v žití neomezují.

Jak říká předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková, mají památkáři pro údržbu a přestavbu zdejších domů hodně přísná pravidla a je to tak správně. Chráněná oblast by se díky soukromým investorům mohla bez odborného dohledu změnit k nepoznání. Ona sama proměnu rezervace sleduje každý den z oken věže na Karlově mostě, kde Klub Za starou Prahu sídlí od roku 1927.

Domy jsou sice úhledně upravené, ale za novou fasádou se již nachází často úplně nový dům. Bývá většinou i nastavený nebo prohloubený, prostě uzpůsobený novým potřebám. Nezřídka se tak v gotických sklepeních v podzemí takového domu nacházejí moderní garáže.

"Čili je to takový optický klam - my sice máme krásnou fasádu, ale ten dům ztratil veškerou svou autenticitu," shrnuje Kateřina Bečková.

Podle šéfky Klubu Za starou Prahu Bečkové je nutné si znovu uvědomit priority Pražské památkové rezervace. Podle ní je to zatím pouze skutečnost, že rezervace působí jako celistvé historické město a netvoří ji jenom několik cenných historických budov.

"Já se prostě obávám, že se všechno děje nahodile - že když se schvaluje jednotlivý stavební záměr, tak se schvaluje individuálně, bez jakékoli souvislosti a bez obavy, že právě tato stavba může být precedent," vyjadřuje své obavy Bečková.

Přesto se rezervace za 40 let proměnila k lepšímu, protože zatímco v době normalizace šlo na základě politického rozhodnutí zbourat historicky cenný dům, teď se o takových případných úvahách vedou diskuse a názory památkářů mají svou váhu, shrnuje Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu.