Před 140 lety poprvé na území Čech zazvonil telefon

Foto: AlLes / Pixabay, CC0

První hovor se uskutečnil na délku dvou a půl kilometru mezi správní budovou uhelného Dolu Hartmann v Ledvicích a nedalekým nádražím v Duchcově.  

Bell při zahájení spojení New York - Chicago,  1892,  foto:  Library of Congress / public domain

Linku vybudoval saský podnikatel Richard Hartmann. Jaká slova přesně v prvním telefonním hovoru na českém území na rozdíl od vůbec prvního hovoru Grahama Bella, nevíme. Alexander Graham Bell svůj první hovor uskutečnil z přízemí na půdu, kde jeho spolupracovník Thomas Watson uslyšel větu „Pane Watsone, přijďte sem. Potřebuji vás.“ Vynález skotsko-amerického vědce zcela změnil možnosti komunikace.

Rok po prvním telefonátu mezi Ledvicemi a Duchcovem vznikla první telefonní ústředna, která se nacházela v Praze na Malém rynku (dnes Malé náměstí), konkrétně v domě U Rychtrů. Pražské podnikatelství pro telefony ještě na konci roku vydalo první telefonní seznam. V něm byly k nalezení již desítky kontaktů. Druhé vydání seznamu z 1. ledna 1883 vlastní Poštovní muzeum v Praze.  Samotné volání se stalo dostupnějším poté, co se v roce 1911 v pražských ulicích objevily první telefonní budky.

Herec představující Alexandra Grahama Bella ve filmu z roku 1926,  foto: Early Office Museum / public domain
klíčová slova:
spustit audio

Související