Před 40 lety zemřel významný český národohospodář Ladislav Karel Feierabend

Před 40 lety, 15. srpna zemřel významný český exilový ministr Ladislav Karel Feierabend. Zemřel na prázdninách v Rakousku v roce 1969 a my na něj přinášíme krátkou vzpomínku z úst jeho syna Ivo Feierabenda.

Byl to významný národohospodář, mimo jiné předseda Pražské plodinové burzy. Pak přišla Mnichovská dohoda a prezident Beneš ustanovil vládu, ve které byl Ladislav Karel Feierabend ministrem zemědělství. V lednu roku 1940 musel před nacisty utéct. Na to zavzpomínal při jedné z návštěv Česka jeho syn Ivo Feierabend, který je emeritním profesorem na San Diego State University.

Bankovka s podobiznou Ivo Feierabenda,  foto: Martina Stejskalová
"Myslím, že byl jediný z celé Evropy, který Němcům utekl z tak vysoké pozice. Odjel z Česka na Slovensko jako topič. Nakládal lokomotivu, potom vyskočil a dostal se na Slovensko. Otec se potom musel sám probíjet. Posléze se stává členem Benešovy vlády v exilu."

Ladislav Karel Feierabend společně s doktorem Mládkem připravoval i první měnu Československa. Jeho syn Ivo byl dokonce na této bankovce zobrazen ve vodotisku. Po únoru 1948 rodina utíkala z Československa ještě jednou a to před komunisty.

"Zrovna v ten den, kdy jsme chtěli odejít, tak pro otce přišla tajná policie. Štěstí bylo, že jsme ho se sestrou mohli včas varovat. Jak šli nahoru po schodech do bytu, tak se otci podařilo ve stejnou dobu utéct přes zahrádku a potom se skrýval od února až do dubna a my jsme zase díky přátelům, hlavně to byl plukovník Kubát, který nám pomáhal, odjeli schováni v bárce po Labi až do Hamburku."

Ladislav Karel Feierabend působil od roku 1955 až do své smrti v roce 1969 jako ekonomický a hospodářský odborník v Hlasu Ameriky, kde koncipoval vysílání pro Československo.