Před 50 lety se Ještěd otevřel veřejnosti

Ještěd

Horský hotel a televizní vysílač není jen symbolem Jizerských hor a Liberecka. V lidové anketě vyhlásili lidé hyperboloid za nejvýznamnější stavbu 20. století v Česku.

Restaurace v prostorách hotelu Ještěd | Foto: Šárka Škapiková,  Český rozhlas

Jde o nadčasovou stavbu, která ani s roky neztrácí na eleganci. Architekt Karel Hubáček a statik Zdeněk Patrman za svůj projekt obdrželi prestižní Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Při slavnostním otevření před 50 lety ovšem architekt chyběl, jako signatář „2000 slov“ se nesměl zúčastnit.

Televizní věž a horský hotel Ještěd je svým spojením technického a společenského zařízení, televize a turistiky, typologicky unikátní stavbou, pro kterou je obtížné nalézt srovnání. Coby horský hotel představuje pokračování tradice podobných zařízení, vznikajících od konce devatenáctého století v reakci na rozvoj turistiky a nárůst obliby zimních sportů. Ještě mladším stavebním druhem je potom věžový televizní vysílač.

Interiér hotelu Ještěd | Foto: Lucie Fürstová,  Český rozhlas

Kromě vnějšího vzhledu vysílače byl odborníky oceňován i původní interiér architekta Otakara Binara. Před časem prošel hotel nákladnou rekonstrukcí a řada interiérových prvků, které během let byly zničeny nebo zmizely, se tak znovu vrátila.

Od roku 1998 se stal Ještěd Národní technickou památkou, v roce 2005 byl zařazen mezi Národní kulturní památky.

klíčová slova:

Související