Před 56 lety skončila kapitulací Německa 2. světová válka - prezident Václav Havel při této příležitosti povýšil 12 důstojníků do generálské hodnosti

Tank Rudé armády v Praze

Česká republika si v úterý připomněla 56-té výročí kapitulace nacistického Německa. Vrcholní představitelé země, včetně prezidenta Václava Havla, ministrů a zástupců armády, vzdali v Praze hold lidem, kteří za druhé světové války zahynuli při obraně Československa. Václav Havel se také zúčastnil vojenské přísahy Hradní stráže a povýšil 12 důstojníků armády, policie a hasičů do vyšších hodností. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Národní památník na Vítkově vznikl ve 30. letech a měl sloužit jako panteon, připomínající vznik Československé republiky a hrdinství legionářů. Po druhé světové válce se však stal mauzoleem komunistických prominentů. Státním pohřebištěm přestal být v říjnu 1990. Vedle prezidenta Václava Havla přišli v úterý na Vítkov položit věnce k hrobu Neznámého vojína předseda Senátu Petr Pithart, ministr zahraničí Jan Kavan, ministr obrany Jaroslav Tvrdík, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín, zástupci Československé obce legionářské a České obce sokolské. Týž den se v rámci oslav osvobození Československa konala na Pražském hradě přísaha nových příslušníků Hradní stráže...

"Pro obranu vlasti jsem připraven nasadit svůj život. Tak přísahám. - Tak přísaháme!"

Slíbilo před prezidentem republiky 150 vojáků Hradní stráže. Po slavnostní přísaze jmenoval Václav Havel 12 důstojníků armády, policie a Hasičského záchranného sboru do generálských hodností. Mezi povýšenými jsou např. i policejní prezident Jiří Kolář, ředitel pražské policie Radislav Charvát a účastník protifašistického odboje František Peřina. Ve svém projevu prezident poté uvedl, že česká armáda se postupně mění a diskuse kolem reformy našeho vojska by neměla obsahovat mocenské a stranické zájmy. Armáda by také podle hlavy státu měla být respektovanou silou nejen doma, ale i u zahraničních spojenců.

"Vlády se mění, vrchní velitelé se mění, politická atmosféra v zemi se mění, politické poměry se mění, ale země trvá a země musí myslet i na obranu budoucích generací."

Obyvatelé a zástupci města Brna uctili památku padlých bojovníků za druhé světové války u pomníku tří odbojů. Jen na čestném pohřebišti Ústředního brněnského hřbitova leží na 4 tisíce sovětských a několik set rumunských vojáků. Další stovky padlých jsou na Brněnsku pochovány v Ořechově, Hustopečích, Hodoníně a Židlochovicích.

Východní Čechy oslavily výročí konce druhé světové války tradiční jízdou historických amerických vojenských vozidel s názvem Mise Velichovky...

Džípy a další automobily jely ve stopách tehdejší americké ozbrojené mise. Velichovky se totiž staly nejvýchodnějším místem republiky, které zbavili německých okupantů Američané. Jejich památku uctil velitel konvoje Lukáš Kulhánek.

"Byli to stateční mladí američtí vojáci, kteří neváhali na konci války riskovat své životy za naši vlast."

Autor: Eva Petržílková
spustit audio