Před pěti lety zemřel Josef Lux

Mše za Josefa Luxe, foto: ČTK

V těchto dnech si připomínáme pět let od úmrtí nepřehlédnutelné postavy české politiky 90. let, Josefa Luxe. Někdejší zootechnik byl po revoluci kooptován do Federálního shromáždění a v roce 1990 zvolen předsedou Československé strany lidové. Od té doby už v politice zůstal jako dlouholetý ministr zemědělství a místopředseda vlády. Jak Josefa Luxe hodnotí politici a politologové? To zjišťovala Martina Lustigová.

Mše za Josefa Luxe,  foto: ČTK
Odborníci i politici se shodují v tom, že díky Josefu Luxovi se z lidové strany podařilo vytvořit relevantní politickou sílu - Lux zabránil marginalizaci KDU-ČSL. Dokázal stranu sjednotit a eliminovat v ní různé proudy - mimo jiné i tím, že odmítal stranu dělit na ty, kdo v ní byli před rokem 1989 a kdo přišli až po revoluci. Přesto ale nechtěl na 40 let komunistické éry v dějinách své strany zapomenout a naopak vyzýval stranu k vyrovnání se s minulostí.

Jak hodnotí Luxův přínos pro KDU-ČSL jeho někdejší stranický kolega a dnešní soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný?

"Ten přínos byl zásadní, protože podle mého úsudku, nebýt Josefa Luxe, tak KDU-ČSL jako politická strana přestala existovat coby významný politický subjekt nejpozději někdy v roce 1992."

Jeho slova potvrzuje i místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal, který s Luxem dlouhá léta spolupracoval. Kasal na svém někdejším stranickém šéfovi vysoce oceňoval, že za všech okolností myslel na svou rodinu. "Jedno si přece jenom neodpustím, abych nepodtrhl, že on přesto přese všechno, co odvedl pro lidovou stranu a pro republiku, tak nezapomínal na rodinu. To je to klíčové, co si myslím, že je potřeba zdůraznit."

Přes přínos, který Luxovi spolustraníci vyzdvihují, zůstává Lux mnohými lidmi stále nepochopen. Často byl a dodnes je veřejností vnímán jako intrikán. Souhlasil by s tímto hodnocením ministr Vladimír Mlynář?

"Myslím si, že v tom negativním slova smyslu Josef Lux intrikánem nebyl. Já bych řekl, že byl velmi dobrým politickým šachistou a že samozřejmě uměl někdy, v řeči šachové hry, obětovat pěšáka ve prospěch nějakého složitějšího tahu, a že tomu mnoho lidí rozumělo jako ošklivé intrice. Ale jak říká Machiavelli, dobrá intrika patří k dobré politice. Já myslím, že podrazákem, intrikánem v těch negativních slova smyslech Josef Lux jako člověk určitě nebyl."

Podle Mlynáře byl Lux nekřesťanskou veřejností vnímán jako člověk, který mluví o mravním étosu a zároveň intrikuje. Právě proto byl Lux pro mnoho lidí nepřijatelný.

A jak vidí Josefa Luxe odborníci? Slovo má politolog Petr Fiala.

"Dalo by se říct, že Josef Lux má velkou zásluhu na konsolidaci Československé strany lidové, respektive KDU-ČSL, a na tom, že byla trvalou součástí první vlády Václava Klause, která hrála rozhodující roli při společenské a ekonomické transformaci. K politickému profilu Josefa Luxe patří i jeho podíl na rozbití druhé Klausovy vlády a na následné politické krizi." Jak Petr Fiala dodává, Lux tehdy hrál ambiciózní politickou hru a předpokládal, že se KDU-ČSL podaří získat větší vliv a přízeň voličů. To se ukázalo jako neodůvodněné očekávání a tato Luxova politika nebyla úspěšná.

Bez ohledu na politické preference se všichni shodují, že Josef Lux měl nemalý podíl na vytváření demokratické politické kultury a na transformaci KDU-ČSL v moderní křesťansko-demokratickou stranu.