Před sto lety přijel na Moravu slavný zálesák Buffalo Bill

buffalo_bill_logo.jpg

Milovníci Divokého západu si ve westernovém městečku v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku připomněli netradiční výročí. Je to přesně sto let od doby, co české země navštívil se svojí známou Wild West Show slavný zálesák a jezdec Pony Expressu Buffalo Bill, vlastním jménem Willam Cody. A má zde i svoje muzeum, jediné svého druhu v Evropě.

Westernové městečko Rolftown je mladé. Vzniklo v roce 2002, kdy se Rudolf Staněk potkal Jindřichem Bílkem, člověkem, který založil českou větev Pony Expressu. Oba byli rodáci z Hrušovan nad Jevišovkou a rozhodli se postavit muzeum Pony Expresu. K němu přibylo před rokem i Muzeum Buffalo Billa, který přesně před sto lety Čechy a Moravu navštívil se svojí slavnou show. Pan Staněk se otevření muzea už nedočkal, ale městečku Rolftown teď šéfuje jeho syn Rudolf.

Buffalo Bill se stal už jako patnáctiletý chlapec jezdcem Pony Expressu a přes nebezpečná indiánská území vozil poštu. Svoji slavnou přezdívku získal poté, co podepsal smlouvu na dodávku bizoního masa pro dělníky stavějící železnici a při lovech v prérii zastřelil za pouhé dva roky 4200 bizonů. Skutečnou celosvětovou slávu však získal zálesák až se svojí Wild West Show, přibližující život na Divokém západě, s níž objel celý svět. Představil v ní také slavného náčelníka Siouxů Sedícího býka, který v roce 1876 porazil u Little Big Hornu generála Georga Custera. Jak uvedl Rudolf Staněk, jeho cesta po českých zemích byla velkolepá.

Buffalo Bill

"Na jižní Moravě byl 12. srpna 1906. Kromě Brna navštívil na Moravě ještě Český Těšín, Ostravu, Opavu, Přerov a Jihlavu. V těchto městech strávil asi týden a potom pokračoval přes Pardubice, Hradec Králové, Liberec do Německa. O jeho úspěchu si myslím, že mluví dobový plakát, který bych mohl částečně ocitovat. Je to psáno starou krásnou češtinou, například: Jen jeden den v Jihlavě, vojenské cvičiště, denně dvě představení, všechna sedadla jsou nepromokavou střechou kryta. Buffalo Bill - divoký Západ, jeho cesta na rozloučenou. Tři zvláštní vlaky, 500 koní, 800 osob, 100 rudokožců, skupina japonských samurajců a tak dále. To show muselo být obrovské a určitě mělo úspěch."

Jak probíhala oslava tohoto stého výročí u vás?

Takže jsme sehnali alespoň pár dobově oděných lidí, nějaké indiány a v rámci našich možností jsme předvedli, jak asi ten nástup Buffalo Billa na koni v čele průvodu mohl vypadat před těmi sto lety. Potom následovaly ukázky Buffalo Billovy zručnosti a práce se zbraní, byla kaskadérská show a scénky z dob divokého západu."

Kdo představoval Buffalo Billa?

"Buffalo Bill je člověk, který má za sebou bohatou historii ve vztahu k divokému západu, protože je to mistr Evropy v kovbojské akční střelbě Zdeněk Gaťák, který se seznámil s historikem Ladislavem "Frankem" Nyklem, který se dlouhá léta věnuje historii divokého západu a zejména historii Buffalo Billa a právě oni dva se seznámili s mým tátou. Jelikož už v Rolftownu v Hrušovanech nad Jevišovkou existovalo Muzeum Pony Expressu, tak na základě seznámení s českým Buffalo Billem a na základě knihy, kterou Ladislav Nykl o Buffalovi vydává, rozhodli se postavit v Rolftownu Muzeum Buffalo Billa."

Podle historika Ladislava Nykla byl Buffalo Bill v Přerově téměř zlynčován, když diváky oslovil v němčině. Přijel tehdy do Rakousko - Uherska a nerozuměl rozdílům mezi Čechy a Němci. Neúspěch v Přerově si vynahradil v Brně.

Ještě než tam dorazily jeho tři vlaky s herci a kulisami, poslal předem do města sto jezdců, kteří sehráli v ulicích scénu, v níž Indiáni prchali před kovboji. Jejich příjezd sledovaly tisíce zvědavců, kteří byli naprosto u vytržení. Praze se při svém představení vyhnul. Podle historiků se patrně obával, že by si opět mohl pohněvat české nebo německé publikum. Existuje v muzeu, jediném svého druhu v Evropě, nějaká památka na jeho slavnou show?

"Bohužel najít nějaké exponáty z Buffalo Billovy Wild West Show byl obrovský problém, takže z nich je tam snad nejblíž psací stroj Oliver, který měl pocházet z kanceláře Buffalo Billa ve Vídni. Jsou tam exponáty jak v textové, tak v grafické podobě, kopie dobových plakátů, kopie dobových fotografií a samozřejmě celé muzum je zasazeno do životního stylu před sto lety. Historie toho městečka ja zatím pořád psána, není nijak ukončena a nebýt kamarádů a přátel, kteří tady pomáhají, tak by vůbec Rofltown nebyl. Já nejsem žádný podnikatel, to všechno je hobby naší rodiny a tím pádem, jediný, kdo nám v tom pomáhá, jsou skutečně jenom kamarádi."