Přehled tisku

Z českého tisku s datem 4. ledna vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Deníky komentují zejména schodek státního rozpočtu za loňský rok ve výši necelých 68 miliard korun a vývoj státního dluhu. Hospodářské noviny míní, že rozpočtový deficit není o moc jiný než ten, který vládě povolila Poslanecká sněmovna. Na papíře je sice o skoro dvě desítky miliard větší, poslanci ovšem vládu během roku zavázali zákonnými úpravami k mnohamiliardovým dluhům. Ministr financí Jiří Rusnok další prohlubování propadu státních financí nezarazil. Posunul ho jen tam, kam na něj není tolik vidět. Udělal tedy přesně to, co státnímu hospodaření za éry pravicových vlád vyčítal a stále rád vyčítá Miloš Zeman. Nepohodlné dluhy se tak znovu zametly pod stůl i za skříň a zbytek se vysypal na zápraží. Prakticky se ale nic nezměnilo - státní i veřejný dluh se v porovnání s výkonem ekonomiky zase zvýšil, uvádějí Hospodářské noviny.


Soudy začaly zločiny bleskově trestat. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, vyřešení případu krádeže v Praze trvalo od dopadení zloděje až po soudní potrestání jeden a půl dne. Je to poprvé, kdy policie a soudy pracovaly tak rychle. Umožnily to novely zákona o policii a tresního řádu, které platí od 1. ledna. Šestnáctiletá dívka ukradla dvě hodiny po začátku nového roku v centru Prahy mobilní telefon. Muž, kterému sáhla do kapsy, zlodějku viděl a dívka skončila na policejní služebně. Dívka od soudu odešla s podmínkou. Pokud by policisté a soudci krádež řešili podle zákonů platných do silvestrovské půlnoci, případ by se protáhl na několik měsíců. Soudci se však neodvažují odhadovat, nakolik novely zákonů uspíší rozhodování v jiných kauzách. Poukazují také na nedostatečné vybavení. Chybí například mnoho jednacích síní a záznamová zařízení.


Lidové noviny se věnují nekončícímu sporu ministerstva zdravotnictví a Svazu pacientů o devitalizaci - tedy podvazování rakovinových nádorů. Autor připomíná, že resort zdravotnictví sice klinický experiment této metody povolil, ale pouze u případů, které měly téměř nulovou šanci na úspěch. Kladný léčebný účinek by v takovém případě mohl přinést jen zázračný lék. Škodolibí lékaři-vědci z ministerské komise zkrátka dopředu věděli, že nový postup do českých nemocnic nepustí. Je za tím konzervativní odpor ke všemu novému, netradičnímu, na první pohled až příliš triviálnímu, a proto tak trochu 'nevědeckému'? To by byla ta lepší varianta. Tou horší by bylo, kdyby za nepřátelskými náladami vůči devitalizaci stála mocná lobby farmaceutických koncernů. Ty by totiž úspěch nové metody připravil o velké zisky, píší Lidové noviny.

Stejným tématem se zabývá i Mladá fronta Dnes. Postoj ministerstva zdravotnictví v otázce devitalizace je podle Svazu pacientů neoprávněný. Představitelé svazu proto písemně požádali ministra zdravotnictví Bohumila Fišera, aby odvolal své dřívější rozhodnutí, kterým léčení rakoviny pomocí devitalizace označil za postup odporující lékařským normám. Ačkoli byla metoda podvazování nádorů před několika měsíci zakázána, podle Svazu pacientů dvě nemocnice rakovinu takto nadále tajně léčí. "Protože pacienti metodu žádají, nechceme pracoviště veřejně prozradit," řekl předseda Luboš Olejár. Metodu devitalizace mohly loni ověřovat čtyři nemocnice. Vědecká rada resortu zdravotnictví ale testy v říjnu pozastavila, než budou známy výsledky u pacientů již operovaných. Z 54 zatím třetina zemřela. Svaz chce, aby podvazování nádorů bylo přístupné pacientům ve dřívějším stadiu rakoviny, nikoliv až v posledním. Chce také, aby se metoda ověřovala na více než čtyřech povolených pracovištích.


Prezident Václav Havel podle předsedy Senátu Petra Pitharta málo působí jako nadstranická osobnost, jejímž úkolem je zemi spíše spojovat než rozdělovat. "Užívá slov, která já s ostychem vynechávám. Často chci říci totéž, ale méně silnými slovy," řekl Pithart v rozhovoru pro Lidové noviny. Politici často Havlovi vytýkají, že projevy k různým výročím používá jako zbraň proti svým protivníkům. Například předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus označil Havlův novoroční projev za negativistickou klasiku. Podle Pitharta ale lidé nyní spíše potřebují povzbudit. "Úkolem politiků v čele s prezidentem je dostat Čechy z představy, že jsme nějací babráci. Nejsme," řekl předseda Senátu, o němž se mluví jako o jednom z vážných kandidátů na nového prezidenta. Pithart je ale přesvědčen, že pro funkci hlavy státu je diskvalifikován svým někdejším členstvím v KSČ.


Nevidomí, kteří žádají příslušný okresní úřad o dotaci na koupi a výcvik vodícího psa, se nemusí těchto peněz dočkat. Podle Mladé fronty Dnes totiž ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo metodický pokyn, z kterého vyplývá, že stát nezaručuje nevidomým lidem peníze přiznat. Nevidomí tedy mohou o dotaci žádat, ale není jisté, že ji dostanou, protože stát se této povinnosti zříká. Podle prezidenta sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Milana Pešáka může spoluúčast postižených na koupi a výcviku psů vést k tomu, že si psa nebudou moci kvůli malým příjmům dovolit. Pořízení a osmnáctiměsíční výcvik slepeckého psa přijde na 200.000 korun. Až dosud okresní úřady tuto částku většinou hradily celou.


Lidé stojí fronty na odhlášení telefonu. Jak píší Lidové noviny, mnozí se nehodlají smířit se zdražením paušálů na pevné telefonní linky, které připravuje od února Český Telecom. Jeho klienti proto vzali útokem zákaznická centra a hromadně odhlašují své telefony. Například v Ostravě čekali lidé ve frontě více než hodinu. I v dalších městech si telefony denně ohlašují desítky lidí. Český Telecom totiž zdraží paušál o více než 70 procent. Pracovníci center přesvědčují zákazníky, aby místo rušení linky, raději přešli na jiný, nedávno zavedený levnější tarif, který zahrnuje také volný kredit. Volání nad tento rámec ovšem bude dvakrát dražší než u standardního tarifu. Na levnější tarif přešlo asi 10 tisíc lidí. Zhruba stejný počet telefon odhlásil. Od letošního června by nespokojení majitelé pevných linek měli mít i další možnosti. Má skončit monopol Telecomu a jeho klienti si pak budou moci vybrat z více operátorů.


Nad sněhovou kalamitou, která v uplynulých dnech postihla většinu území republiky se zamýšlí deník Právo. Jak uvádí, v době družicových předpovědí bychom se neměli tvářit, že současné přívaly sněhu dopadly nečekaně. Přitom nejstarší pamětníci si ještě mohou vzpomenout na venkovské cestáře, kteří chumelenici vítali se slovy: padá nám chleba. Bylo totiž co odklízet, a tak byla práce. Dnešní cestáři ale sněhovou nadílku nevítají. Naopak se děsí hrůzou z nekonečné dřiny, při níž ani stroje s radlicemi nestačí na zimní živel. Až tato zima skončí, nadejde čas účtování. Peníze, které bude muset Fond dopravy dát silničářům na opravy zimou poškozených komunikací, jsou proti loňsku dvojnásobné. Účet, který nám zima napsala zní zatím na 2 a půl miliardy. Pořádné problémy však mohou nastat, až to všechno začne na jaře tát, uzavírá deník Právo.

Mimořádná sněhová nadílka nepřinesla kolínským silničářům jen spoustu starostí. Jak uvádí Právo, postarala se rovněž o několik kuriózních případů. Jako hledači jehly v kupce sena si například museli připadat silničáři při pátrání po autě uvízlém ve sněhu. Řidička totiž vůbec nevěděla, kde vůz nechala. Cizinka, která byla na návštěvě na Kolínsku si od známých půjčila auto. Zapadla s ním ale do závějí na jedné ze silnic třetí třídy. Vystoupila a vydala se hledat pomoc. Sama ale nevěděla, kde je a kde auto odstavila. Nakonec vše šťastně dopadlo, dodává závěrem deník Právo.