Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 2. ledna 2002 připravila Zdeňka Kuchyňová.

Český deníkům dominuje novoroční projev prezidenta Václava Havla. Bez povšimnutí nenechávají ale ani projevy předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause a premiéra Miloše Zemana, kteří v novoroční televizní debatě hovořili o svých předsevzetích, nadcházejících parlamentních volbách a uspořádání Evropské unie. Deník Právo je ale překvapen tím, že žádný z nich neocenil uplynulý rok jako nejúspěšnější v dějinách České republiky. Přitom postoj Česka k boji s terorismem, ekonomické výsledky a úspěšná jednání s Evropskou unií by za pochvalné mručení stály, míní list. Prezident podle něj ale ve svém letošním projevu ubral z obvyklé kritičnosti. Koho měl na mysli, když varoval před moderními normalizátory a manipulátory, podle Práva lidé poznají až z "kejhání potrefených hus", uvádí Právo.


Jak uvádějí Lidové noviny, prezident vyzval občany, aby ve volbách zabránili tomu, že by v zemi rozhodovalo poměrně úzké bratrstvo a česká demokracie byla tak jen formální. Jak list uvádí, pryč jsou doby, kdy každý prezidentům projev komentátoři i politici cupovali na kousky a přemýšleli komu bylo které slovo určeno. Dnes je to jinak. Předem je zřejmé, o čem a proti komu projev bude, a čeká se na jediné - jak razantní styl a slovník Václav Havel zvolí. Je zřejmé, že roztržka mezi nejvyššími politiky se prohlubuje, hradní mandát zvolna končí a hlavně se blíží nedozírně významné parlamentnní volby. Hrozí však, že supervolební rok rozdělí tuto zemi mnohem víc, než je zdrávo, soudí Lidové noviny.


Co přinese rok 2002? To je otázka, o které se teď podle deníku Právo diskutuje mezi odborníky nejrůznějších profesí, na internetových stránkách či jen v kruhu přátel. Prognóza českého hospodářství očima hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška je celkem příznivá. Příjmy domácností porostou o něco pomaleji než loni, zpomalení však bude kompenzováno nižší inflací, která ponechá prostor pro růst reálné životní úrovně jako loni. Stinnou stránkou podle Sobíška ovšem je, že růstu je částečně dosahováno na úkor budoucnosti. S tím si však většina českých politiků hlavu neláme, protože je v tomto roce čekají volby. Psychiatr a spisovatel Josef Nesvadba se obává, že nás letos na politické scéně nečeká nic nového. Mezi lidmi je sice hodně nespokojenosti a touhy po jakési změně. Jenom z pocitu, že by něco mělo být jinak, se však žádná politika dělat nedá. Zcela v duchu svého literárního žánru sci-fi pojal předpověď pro deník Právo spisovatel Ondřej Neff, který očekává, že se na zemi objeví první mimozemšťan. Tři dny o něm budeme psát a pak to bude každému lhostejné. Úplně vážně však Ondřej Neff dodal, že se letos obává použití atomové zbraně.


Evropa vstoupila do nové éry. Společnou měnu pro většinu kontinentu měla naposledy za římské říše. Jak podotýká Mladá fronta Dnes, jednotnou měnou - eurem - platí 305 milionů lidí. Češi to budou mít s eurem jednodušší - při návratu z několika zemí eurozóny jim už nebudou kapsy trhat hrsti drobných marek, šilinků a franků. Postačí malá peněženka na pár euromincí. Přechod na euro přinese i nepříjemné dopady - odborníci se obávají, že organizované gangy se na poslední chvíli pokusí vyprat své špinavé peníze a vyměnit je za eura. Na hraničních přechodech lze proto očekávat zostřené kontroly, které prodlouží odbavování běžných turistů. Lidové noviny dodávají, že zatímco bankovky měn, které nahradilo euro, mění lidé v bankách a směnárnách, tak drobné marky a šilinky končí hlavně v bezcelních - duty free - obchodech na hraničních přechodech. Čeští zákazníci vzali tyto obchody v posledních dnech a hodinách loňského roku doslova útokem.


Nový rok přináší změny cen služeb. Jak vypočítala Mladá fronta Dnes, nejvíce podraží cestování vlakem a telefonování. Přesto rok 2002 bude celkově znamenat pro domácnosti mnohem menší cenový šok než loňský, kdy se zvedly ceny plynu o nebývalých 40 procent. Deník Právo přidává, že víc peněz budeme platit i lékařům - za luxusní služby, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Začíná totiž platit katalog dohodnutých služeb, které si pacient u svého lékaře objedná pro větší komfort. Nejde o léčebné úkony, ale o služby navíc - například telefonické konzultace zdravotního stavu na soukromém čísle lékaře, přivolání ambulantního specialisty domů a podobně. Ceny budou v jednotlivých ordinacích různé, vycházejí však z předpokládané hodinové práce lékaře stanovené lékařskou komorou na 500 korun.


S přelomem roku se zlomila i zkostnatělá praxe vyšetřování tresných činů. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, novela trestního řádu má za úkol zrychlit dosud mnohdy zdlouhavé a neefektivní vyšetřování. Za nejviditelnější změnu lze považovat zavedení tzv. bagatelního trestného činu. Oč jde? Například kapsář dopadený přímo při činu by se měl před soudem ocitnout za pár hodin, maximálně do 14 dnů. Dusud trest třeba jen za výtržnictví přicházel až po dlouhých týdnech, někdy dokonce po měsících. Soudce nyní nemusí ani nařídit hlavní líčení - zejména u méně závažných trestných činů může schválit dohodu o náhradě škody. I nejzávažnější delikty, například vraždy, bude nutné vyřešit do šesti měsíců. Změnu by měli pocítit nejen pachatelé tresných činů, ale i svědci. Ti budou vypovídat jen jednou před soudem. Dosud musel svědek vše odvyprávět na kriminalistům, pak vyšetřovatelů a do třetice soudci.


Z českých vazebních věznic byli propruštěni lidé, kteří jsou obviněni z majetkových trestných činů se škodou nepřesahující 5000 korun. Jak píší Lidové noviny, podle novely trestního zákona se z těchto skutků stávají přestupky. Zvýšení hranice škody ze 2000 na 5000 korun se týká například krádeže, podvodu nebo zpronevěry. Cely opustili například i recidivisté, kteří byli v minulosti za drobné krádeže odsouzeni. Propuštěni byli i narkomani, kteří ve vazbě skončili kvůli obavě, že budou pokračovat v krádežích, aby si sehnali peníze na drogy.


Téměř šestikilometrovou trasu tradičního Silvestrovského běhu v Jihlavě bez újmy na zdraví zdolali i dva členové vlády - místopředseda Vladimír Špidla a ministr dopravy Jaromír Schling. Podle Lidových novin Vladimír Špidla uvedl, že terén byl těžký a běžel na doraz. Ministr Schling dorazil v kategorii padesátníků osmý a Špidla předposlední, tedy jedenáctý. Na vítěze mu scházelo deset minut. Silvestrovského běhu se zúčastnilo 60 běžců v osmi kategoriích.


První občánek roku 2002 se jmenuje Vojtěch a narodil se v dvaatřicetileté mamince v havlíčkobrodské porodnici. Jak píše deník Právo, v porovnání s předchozím rokem, kdy mnohé rodiče popadla touha přivést na svět první děťátko tisíciletí, bylo letos na Nový rok v porodnicích nezvykle klidno. Malý Vojtíšek se narodil jednu vteřinu po půlnoci. O půl hodiny déle přišly na svět ve Znojmě i první letošní dvojčata - kluci Michal a Jan.