Přehled tisku

Z českého tisku s datem 2. srpna 2001 vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Spisy bývalé Státní tajné bezpečnosti i jiných komunistických bezpečnostních složek zůstanou navždy utajeny v archivech, píší Lidové noviny. O tom, že spisy nebude už asi nikdy možné z technických důvodů zpřístupnit veřejnosti, informovali senátory zástupci všech čtyř domácích zpravodajských služeb. Stalo se tak ve chvíli, kdy ústavně-právní výbor Senátu piloval poslední paragrafy zákona, jehož cílem je právě otevření archivů totalitních tajných služeb. Konec všem nadějím udělala předloňská česko-slovenská smlouva o dělení majetku bývalé federace. Ta prý totiž znemožňuje rozdělit společnou dokumentaci federálních tajných služeb. A do nerozdělené dokumentace údajně nelze sáhnout, protože v ní jde také o občany cizího státu, dodávají Lidové noviny.


Lidé méně spoří a více utrácejí. Podle Mladé fronty Dnes totiž úspory ztrácejí atraktivitu a chuť utrácet je stále silnější. Právě tak se odráží v chování lidí lepší kondice domácí ekonomiky, pokles nezaměstnanosti a silnější pocit jistoty z budoucnosti. Domácnosti si v první čtvrtině roku uspořily ze svého příjmu jen 6,2 procenta, což je zhruba 17 miliard korun. O rok dříve si daly stranou téměř osm procent výdělků. Optimistické vyhlídky do budoucnosti nevedou pouze k vyšším útratám, ale i k větším nákupům na dluh. Důkazem jsou poslední údaje České národní banky, podle nichž se objem úvěrů domácnostem zvýšil od loňského června o 22 miliard korun na celkových 133 miliard.


Českým drahám chybějí kvalitní lokomotivy, které by jezdily po nově budovaných železničních koridorech rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Podle Zemských novin tak drahám hrozí obrovské hospodářské ztráty způsobené tím, že po českých kolejích budou jezdit převážně rychlíky zahraničních dopravců. Za to už nyní dráhy platí nemalé poplatky - ročně až 300 milionů korun. České dráhy ovšem v chybějících lokomotivách žádný problém nevidí. Do konce roku 2005 chtějí nakoupit až 80 nových. Odmítají však prozradit, kde na ně chtějí vzít. Ministr Schling nabízí vládě řešení: Navrhuje, aby dráhy získaly leasing od Evropské společnosti pro financování železničních a kolejových vozidel v Bazileji. Česká a švýcarská vláda k tomu musí uzavřít dohodu a stát pak poskytne na nová vozidla záruky, píší Zemské noviny.


Pro ČKD Dopravní systémy, které koncem června koupila německá firma Siemens, je těžké nalézt takovou výrobní náplň, aby vyhověly požadavku odborů a zaměstnaly 800 lidí. Siemens chtěl původně ve firmě ponechat jen 500 z nynějšího tisíce zaměstnanců, ale nakonec souhlasil s tím, že najde využití pro 800 lidí. "Zajistit pro takový počet zaměstnanců práci je problém. Jen vozy pro pražské metro nás neuživí," řekl deníku Právo předseda odborové organizace Jan Zlatník. Podle Zlatníka již firma dodala Dopravnímu podniku hlavního města Prahy 13 z 22 objednaných souprav metra. Siemens nyní jedná s Dopravními podniky o dodávce dalších 20 souprav, jejichž výroba by zajistila práci až do roku 2004.


Bývalý ministr kultury lidovec Jindřich Kabát, který před sedmi lety kvůli úvěru pro později zkrachovanou loterii Česká lotynka zastavil Komerční bance dvě vzácné budovy v centru Prahy, podle Mladé fronty Dnes směřuje k soudu. List uvádí, že mu hrozí pětileté vězení. Policejní vyšetřovatel totiž dospěl k názoru, že bývalý ministr neměl právo domy zastavit. Kabát jménem Státního fondu kultury zastavil Komerční bance palác U Hybernů a kubistický dům U Černé Matky boží, které patří státu. Díky tomu banka poskytla úvěr 350 miliónů korun na rozjezd lotynky. Loterie však zcela zkrachovala a hrozilo, že stát o domy přijde. Dluhy proto musela zaplatit vláda. Exministr se podle deníku nyní hájí tím, že v roce 1994 sice zástavy podepsal, ale až poté, co mu podřízení připravili detailní podklady.


Bývalému důstojníkovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíru Hučínovi z Přerova, který je od března ve vazbě s obviněním ze sedmi trestných činů, hrozí, že skončí v psychiatrické léčebně. Píše to Mladá fronta Dnes a dodává, že policie pochybuje o jeho duševním zdraví. Hučínův advokát a bývalý nadřízený Stanislav Devátý však namítl, že zpravodajci v minulosti procházeli psychotesty a u Hučína bylo vše v pořádku. "Mám obavu, že ho chtějí zbavit svéprávnosti, a sebe tak toho případu," řekl Devátý. Podle listu důstojník na psychiatrické vyšetření odmítl jít, ačkoliv to nařídil vyšetřovatel a potvrdilo i státní zastupitelství. O umístění Hučína do ústavu by musel rozhodnout soud.


Mimořádný vyšetřovací tým prověří v Hradci Králové kontakty tamních policistů s místní mafií. Jak píše deník Slovo, rozhodl o tom ministr vnitra Stanislav Gross po schůzce s několika královehradeckými podnikateli, kteří si stěžují, že policie řádění vyděračské mafie toleruje. Podle mluvčího ministerstva bude tým složen z policistů mimo region, aby byly vyloučeny možné vazby, které by mohly vyšetřování negativně ovlivňovat. Napětí v Hradci vyvrcholilo před čtrnácti dny, kdy zhruba třicetičlenná skupina zdemolovala Discoklub 2001. Podle provozovatele klubu Petra Klementa naznačovali, že přestanou, pokud dostanou výpalné. Klement sice zavolal policii, ta ale nezasáhla. Dokonce tvrdí, že ředitel královéhradecké policie a vůdce útočníků se k sobě chovali více než přátelsky. Rovněž další podnikatelé tvrdí, že je stejná skupina lidí vydírá za nečinného dohlížení policie. Do případu nyní hodlá vstoupit Inspekce ministra vnitra.


Registr úvěrů, který má sloužit bankám k výměně informací o tom, kdo z fyzických osob neplatí dluhy, má začít fungovat od dubna příštího roku. Jak informuje Mladá fronta Dnes, registr má snížit riziko nesplácení půjček vylučováním nespolehlivých dlužníků. V ČR je víc než 300 miliardy nesplácených úvěrů. Vzniku databáze se účastní šest bank, jejichž podíl na celém sektoru přesahuje 80 procent. Zákon o bankách umožnil, aby si banky vyměňovaly informace o klientech bez jejich souhlasu, dodává Mladá fronta Dnes.


O vývoji počasí píše deník Právo. Jak dodává, Země se otepleje a vedra budou čím dál častější. Jen za uplynulé dvacáté století se teplota povrchu Země zvýšila o šest desetin stupně. V tomto století bude oteplení ještě vyšší a zdá se, že v historii posledních deseti tisíc let nebude mít obdoby. Povrch Země by se během příštích 99-ti let mohl oteplit o 1,4 až 5,8 stupně. V důsledku tání ledovců by se zvedly i hladiny světových oceánů o 10 až 90 centimetrů. Čtyřicítky v létě by se tak mohly stát naprosto běžné a třeba na Vysočině by se mohly pěstovat pomeranče, na jižní Moravě by rostly banány a v Polabí mandarinky, tvrdí deník Právo.


V článku nazvaném "Možná je to tím horkem", píše deník Právo o reakcích filmových tvůrců na kritiku svých děl. Když před časem režisér Jiří Menzel sešvihal na veřejnosti proutkem producenta Jiřího Sirotka, asi netušil, že nastolil precedens. Možná je to tím horkem venku, ale Menzelova tradice má slibné pokračovatele. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti dal režisér Marcel Bystroň pěstí do obličeje kritikovi Janu Jarošovi kvůli kritice, kterou na jeho film napsal. A aby v tom Bystroň nebyl sám, vyřídil si to ředitel filmové školy Jiří Králík ručně se dvěma mladíky, co mu rušili televizní vystoupení. Politici a jiní opozdilci zatím za umělci pokulhávají. Výměna několika krátkých úderů mezi Cyrilem Svobodou a Janem Kalouskem by konečně nastolila jasno uvnitř lidovů. Metoda by urychlila i jiné vnitrostranické spory a ulehčila novinářům trudnou okurkovou sezónu, domnívá se deník Právo.


Ve stopách spravedlivé Libuše se rozhodl jít starosta České vsi na Jesenicku Jindřich Jermář. Jak píše Právo, aby ušetřil rozhádaným občanům své vsi zdlouhavé jednání s úřady, utrácení za poplatky a námahu z cestování do okresního města, řeší sousedské spory sám, jako neformální smírčí soudce. Místním se to zatím osvědčuje. Mnohdy je však podle starosty zapotřebí obrovské diplomacie. Určitou výhodou pana Jermáře je, že většinu obyvatel dobře zná, neboť je učil. Každou stížnost, loni jich bylo 16, letos zatím 5, řádně zaeviduje. Poté znesvářené strany pozve na obecní úřad. Nejčastějším předmětem sporů jsou podle starosty štěkající či volně pobíhající psi, nadměrná hlučnost či rušení nočního klidu. Vzpomíná na jeden obzvlášt zapeklitý spor dvou rodin, který se týkal zahrádek pronajatých od obce. Zabrala až hrozba, že jim obec pozemky odejme. U skleničky se pak domluvili a od té doby jde vše bez konfliktů, konstatoval starosta s tím, že mu jde o to, aby se lidi naučili žít spolu bez zbytečných schválností. Podle právníků je sice postup starosty nestandardní, ale v souladu se zákonem.


Jak píše deník Právo, osobnosti české politiky, které se vydaly mezi lidi, budily všude velkou pozornost. Na předsedu sněmovny a ODS Václava Klause již při cestě na metro mávaly dvě starší dámy a řidiči zpomalovali. "S dovolením," odmrštila pak nasupená žena Klause stojícího vlevo jako špunt na eskalátoru. Všichni ostatní stáli spořádaně vpravo, aby mohli spěchající procházet. Při nástupu do vlaku se ke Klausovi obrátily desítky očí. Nezaváhal, pozdravil a dal se do řeči s cestujícími. Hovor přerušila mladá rodina. Otec nutil asi čtyřletou holčičku zoufale mizející v mámině sukni, aby se s předsedou vyfotografovala. Nakonec otec čapl dítě do náručí a bylo to. Ve stanici Muzeum Klaus zavzpomínal na nedalekou banku, kde pracoval. Pak ho zaujala dívka ve velmi krátké sukni. "Mami, je to Klaus?" dožadovalo se odpovědi okolo jdoucí děvčátko. "Ježíš, lidi, to je Klaus, no to je věc. Kdy se to člověku povede ho vidět takhle zblízka," rozhulákal se mladík k okolostojícím ve vagónu a žadonil o fotografii a podpisem. Jeho rozjařenost vzbuzuje u lidí kolem podezření, že je opilý. Nebyl. Na nákup se vydal zase ministr vnitra Stanislav Gross. V parku u Hlavního nádraží několik nepříliš čistých mužů zvedlo obočí: "Že by šťára?". Ministr však prošel přímo do odbavovací haly a bezdomovci se dál věnovali svým lahváčům. Odhodlání ministra koupit si lístek skončilo na obsahu jeho peněženky. Drobné si musel půjčit. "Hele, nová souprava," zaradoval se. Zatímco si prohlížel vagóny, cestující zkoumali jeho. Zaregistrovali ho především mladí. Na stanici Budějovická zamířil do nákupního centra do oddělení hraček. Ponořil se do regálů mezi Krtečka, Ferdu Mravence a Cipíska. Pobavil tím prodavačku i její kolegyni, která se "nenápadně" přišla podívat na neobvyklého zákazníka. Ve sportovních potřebách si pak ministr vyzkoušel pár čepic a kloboučků. "Ne nic. Vypadám ve všem blbě a kšiltovku už mám," rezolutně zamířil k východu a blízkému občerstvení. I zde vzbudil pozornost. Jeden mladík prošel kolem dokonce třikrát.


Čeští turisté se v zahraničí často dostávají do nesnází. Zloději je na dovolené obírají o peníze i doklady. Jak píší Zemské noviny, jsou okrádáni v hotelích, penzionech, ale i na plážích. Letos podstatně narostl počet okradených českých turistů zejména na Istrijském poloostrově v Chorvatsku, uvádí ministerstvo zahraničí. Obdobné je to v jižní Francii. Záhřebská konzulární pracovnice Dagmar Bělohlávková tvrdí, že se tento rok zloději zaměřují na cestovní pasy. Čeští úředníci v Chorvatsku zatím letos vydali šestatřicet náhradních cestovních dokladů. To je trojnásobný počet proti předešlému roku. S vykrádáním automobilů se čeští turisté setkávají nejčastěji v Bulharsku a Rumunsku.