Přehled tisku

Výběr článků z denního tisku s datem 7. ledna připravila Milena Štráfeldová.

Mladá fronta Dnes informuje o ztrátách státního rozpočtu, které způsobily podvody s daní z přidané hodnoty. Podvodníci totiž fiktivně vyváželi za hranice zboží a nechávali si za ně od státu vracet DPH. Stát díky tomu přišel podle odhadu finančních úřadů až o několik desítek miliard korun. Podvod zpravidla probíhá tak, že celé organizované skupiny, do kterých patří i desítky firem, mezi sebou postupně obchodují s jediným výrobkem. Jeho cena se přitom neustále zvyšuje. Poslední článek tohoto řetězce pak naoko zboží vyveze za hranice a požádá o vrácení daně. Ta může být kvůli fiktivnímu zvyšování ceny tak vysoká, jako byla původní hodnota zboží. Stát tak zaplatí podnikatelům celou částku za jeho pořízení. Podle odhadů Finančního ředitelství pro Prahu jde asi čtvrtina daně z přidané hodnoty na účet podvodů a manipulací. Jen za loňský rok tak stát podvodníkům vrátil na DPH zhruba 50 miliard korun. Přitom celý loňský schodek státního rozpočtu dosáhl přibližně 64 miliard.


O tom, že se v České republice měl vyrábět návodný film pro teroristy z arabských zemí, informují Lidové noviny. Jednalo se o zhruba půlhodinový film v arabštině, jehož převod na CD-ROM si u české firmy v Loděnicích u Berouna objednal za bezmála 20 tisíc dolarů český občan s přímými rodinnými vazbami na arabské radikály. Stalo se tak pouhé tři týdny po zářijových útocích na Spojené státy. Na původním filmu, který byl natočen v Jordánsku, jsou například i záběry amerických atomových elektráren. Kromě toho film obsahuje i protizápadní propagandu ve stylu Usámy bin Ládina. Například náraz letadel do newyorských "dvojčat" střídají útoky amerických a izraelských vojáků. Obsah zakázky proto vyvolal u výrobce podezření, a proto se rozhodl kontaktovat policii. České bezpečnostní složky se obávaly, že motivem k výrobě CD-ROMu mohlo být vytvoření instruktážního manuálu pro teroristické buňky po celém světě. Policie proto zadala hned několika expertům analýzu tohoto snímku. Například podle islamisty Luboše Kropáčka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v něm autoři prezentují svoje myšlenky a informace způsobem, který je islámský svět typický. Ve filmu také není žádná přímá výzva k násilí. Policie poté dospěla k závěru, že propagace tohoto snímku sama o sobě není trestná.


Lidové noviny se ve svém článku vracejí k dosud největšímu koncertnímu úspěchu Kühnova dětského sboru v jeho sedmdesátileté historii. Na sklonku minulého roku tento vynikající pěvecký sbor totiž koncertoval v prestižní newyorské Carnegie Hall, kde dosud žádný dětský sbor neúčinkoval. "Nejsme žádná mateřská školka," vzkázal dokonce do Prahy manager Carnegie v době, kdy se o vystoupení začalo jednat. Dveře k koncertování na této scéně se ale Kühnovu sboru začaly pootevírat poté, co ve španělské Tolose získal absolutní vítězství - Evropskou velkou cenu. Přesto trvalo další dva roky, nežli se podařilo vedení slavné Carnegie "zlomit". I potom však následovala celá řada problémů, včetně finančních. Rodiče například po zářijových atentátech odmítali pustit své děti do Spojených států. Nakonec však děti pod vedením svého dirigenta Jiřího Chvály uvedly na Silvestra v Carnegie koncert složený z české a světové vánoční hudby. Publikum reagovalo apalusem a ovacemi vestoje. Své vystoupení dětští zpěváci završili o půlnoci českou hymnou před Metropolitní operou.


Jak píše Mladá fronta Dnes, tradiční cibulový porcelán, pro který je tak typická modrobílá barva, čeká v nejbližší době zásadní změna. Pro japonský trh se totiž v závodě v Dubí na Karlovarsku zahajuje výroba cibuláku, který je vybarven zeleně. O dodávkách zeleného cibuláku jednala firma s Japonci zhruba rok a poptávka po něm je podle zástupce porcelánky Ladislava Blažka překvapivě vysoká. Společnost dosud dodává do Japonska výrobky až za 20 milionů korun, což představuje asi osm procent loňských tržeb.


O problémech rodičů, kteří nechtějí zapsat své dítě do běžné základní školy a dali by raději přednost domácí výuce, píše Mladá fronta Dnes. Například syn manželů Ornstových Daniel umí ve svých osmi letech počítat do sta, číst, psát. Navíc dokáže nakreslit a pojmenovat, včetně latinského názvu, snad každou sladkovodní rybu, která v Česku žije. Přitom zatím do žádné školy nechodí, protože jeho rodiče jsou přesvědčeni, že by mu škola, tak jak dnes funguje, jen ublížila. Rodiče, sami původně učitelé, přitom nijak nepodceňují nutnost vzdělávání dětí. Jen nechtějí poslat syna do školy, aby mu už v útlém věku dala trvalou nálepku: chytrý, hloupý, pozorný, nebo s kázeňskými problémy. Ve školách podle nich vůbec nejde o přípravu pro život, ale o to natlouci do dětí co nejvíce vědomostí. Tím, že neposílají svého syna do školy, přitom riskují třeba i vězení. Pokud totiž rodiče dítě do školy nezapíší ani nemají od lékaře potvrzený odklad, mohou podle zákona dostat pokutu. Pokud ani pak vše nedají "do pořádku", mohou skončit na dva roky ve vězení a děti v ústavu. "Daniel nám ovšem za to riskování stojí," říká Ilona Ornstová. Oba manželé se proto rozhodli založit privátní školu, která by daleko více odpovídala potřebám dětí. Na ministerstvu školství se svým projektem však neuspěli. O nové školy, které by konkurovaly těm státním, obce ani ministerstvo nestojí a bez jejich souhlasu to nejde. Od příštího roku se proto Orstovi chtějí zapojit do experimentu domácího vzdělávání a učit Daniela sami. Současně se snaží, aby byl změněna ústava. Podle nich by se v ní mělo hovořit o povinném vzdělávání, nikoli o povinné školní docházce. "Stav, kdy jsou bez šance rodiče, kteří se chtějí a umějí o své děti starat sami, je špatný," říká Ilona Ornstová.


Jak píše pondělní Právo, o svátcích převládli mezi návštěvníky Prahy místo Američanů Rusové. Podle odhadu zaměstnanců cestovních kanceláří tvořili před Štědrým dnem turisté z východu v centru Prahy až 70 procent všech příchozích cizinců. Jednalo se přitom hlavně o Izraelce ruského původu, ale i o Poláky. Cizinci z Východu se přitom zajímali především o levnější typ ubytování, jako jsou hostely nebo studentské ubytovny. V porovnání s předchozími roky turisté také již neplatili drahé silvestrovské oslavy ve vyhlášených podnicích a spíše se zajímali o oslavy v ulicích.