Přehled tisku

Z českých deníků s datem 15. 1. vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Ruský týdeník Novaja gazeta obvinil českou firmu Falkon Capital, které Zemanova vláda prodala státní dluh v Rusku, z těsného napojení na nejhledanějšího teroristu Usámu bin Ládina. Premiér zprávu rozhodně popřel. Jak píše Mladá fronta Dnes, české zpravodajské služby doposud tyto informace neměly k dispozici, byť už loni na jaře upozorňovaly na neprůhlednost společnosti Falkon Capital a na napojení jejích představitelů na organizovaný zločin. Na rady tajných služeb se vláda alespoň pojistila. Na Falkon Capital převede pohledávku až ve chvíli, kdy od něj dorazí peníze. To má snížit riziko, že by stát nakonec z ruského dluhu nedostal nic. Zájem bezpečnostních složek na sebe upoutali především cizinci v řadách Falkonu, kteří se na území republiky začali pohybovat už na sklonku 80. let. Policie je sledovala, monitorovala jejich kontakty s podsvětím a zahraničními špióny, ale nikdy je z ničeho neobvinila. Důkaz se nenašel ani v případě dvou vražedných útoků, jejichž obětí se stali před šesti lety blízcí spolupracovníci Falkon Capital. Jednoho rozstříleli ruští zabijáci v centru Vídně, druhý zemřel za nevyjasněných okolností v Praze. Ve chvíli, kdy se z Falkonu stal horký kandidát pro vymahače ruského dluhu, změnila firma své obsazení. Oficiálně dnes akciová společnost patří švýcarské firmě Magchim Beata Urse Mosera. Když po ní před časem ve Švýcarsku pátral týdeník Respekt, zjistil, že sídlí v domě z unimobuněk na periferii městečka Neuhausen. Pokud by se spojení s teroristy prokázalo, mohlo by to znamenalo krach celé deblokace miliardového dluhu, kterou stát připravoval několik let. Vyloučena není ani varianta, že se kdosi pomocí diskreditujících informací snaží minutu před dvanáctou Falkon Capital vyřadit ze hry, píše Mladá fronta Dnes.


Jak píše Právo, Češi mohou svým postojem ovlivnit, kolik Rakušanů podepíše petici za zastavení jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Je o tom přesvědčen předseda Senátu Petr Pithart, který navrhuje maximální zdrženlivost, protože referendu, které je vnitřní záležitostí Rakouska, v žádném případě nezabráníme. Za důležitější naopak považuje dohodu mezi českou a rakouskou vládou, v níž se kabinet premiéra Miloše Zemana zavázal, že provede některá další bezpečnostní opatření v Temelíně a že bude ještě bedlivěji sledovat vliv elektrárny na životní prostředí. Jak Pithart dodal, tato opatření jsou nepochybně i k našemu prospěchu. Podle jeho slov nesmí být sebemenší pochyby o tom, že česká vláda chce závazky plynoucí z dohody stoprocentně plnit. Právě tak nepochybujeme o tom, že platí i rakouské slovo, dodal Pithart. Rakušané se v dohodě zavázali, že nebudou kvůli Temelínu blokovat vstup České republiky do Evropské unie.


Hospodářské noviny si všímají nezaměstnanosti. Podle listu není tak docela pravda, že za vysokou nezaměstnanost může nedostatek pracovních příležitostí. V celkových číslech o množství lidí bez práce se schovávají také ti, co ani pracovat nechtějí. Proč ostatně dělat za nízkou mzdu, když podpora v nezaměstnanosti je jen o málo nižší než plat? Do některých nových provozů prý nejde sehnat lidi, zato v hypermarketech se utrácí o překot. Práce bez pracovní smlouvy je jediné vysvětlení, říkají odborníci a ukazují na velkou sumu, která jde na politiku zaměstnanosti ze státní kasy. Peněz, které mají úřady práce k dispozici, je prý už dost, ale přemýšlet je třeba o tom, jak je účelněji využít. Rekvalifikovat lidi, kteří stejně zůstanou po dvou třech měsících doma, se rovná investicím vyhozeným z okna, píší Hospodářské noviny.


O novém systému plateb za odvoz komunálního odpadu informuje Mladá fronta Dnes. Prvního ledna zvítězil v Čechách a na Moravě odpadkový socialismus. Ať malí či velcí, dítko či kmet, ať odpadky vršíme, nebo třídíme, za popelnice zaplatíme stejně. Můžeme pěkně po francouzsku zvolat: Rovnost, volnost, popelnice! Dosud bylo na každém z nás, kolik popelnic si pořídí a jak často mu je vyvezou. Podle toho spravedlivě platil. Rodiny proto odpadky třídily, aby ušetřily - sobě peníze a v důsledku i přírodě kondici. Obce mají samosprávu - leč, placení popelnic jim nařizuje stát. Nikdo pořádně nevysvětlil, proč by si obce nebo kraje nemohly vybrat svůj model. Stačilo by, aby stát dal ekologické mantinely. Příště budeme možná platit stejně i za vodu. Zjistilo se totiž, že někteří barbaři se koupou zdarma v rybníku, aby nemuseli napouštět vanu, dodává Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny se mimo jiné věnují dohadům ohledně stěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Podle listu by měla česká vláda vysvětlit, jak je možné, že její představitelé nabídli několik objektů k přestěhování rozhlasové stanice, ale zástupci rádia žádnou nabídku nedostali. "Schopnosti ČSSD vytvářet skandály včetně těch mezinárodních jsou sice známé, ale všeho moc škodí," dodává autorka komentáře. Podle Hospodářských novin bezpečí rozhlasové stanici nezajistí její přestěhování, ale jen důkladnější honba za teroristy.


Šéf televize Nova Vladimír Železný a jeho právníci byli obviněni z poškozování věřitele. Jak píší ve své glose Lidové noviny, o tom, jestli se něčeho dopustili, či nikoliv rozhodne nezávislý soud. Železný ve svém pořadu již dříve zdůrazňoval - dokud člověka neodsoudí, je na něj třeba hledět jako na nevinného. Moderátorka nedělního diskusního pořadu Jana Bobošíková zřejmě vystoupení svého šéfa nesledovala. V diskusním pořadu Sedmička se totiž pustila do jednoho bytového družstva, které bylo k bankrotu, alespoň podle ní, přivedeno kriminálním činem. Host pořadu - šéf lidovců Cyril Svoboda - se pokoušel moderátorku zastavit. Ta však pravila: když to vyšetřuje policie - je to kriminální čin. Můžeme se těšit do neděle, až bude další Sedmička, jejímž tématem budou čerstvá obvinění ředitele. Tehdy poznáme, zda Jana Bobošíková změní pohled na ty, které vyšetřuje policie.


Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer chystá projekt, který v příštím roce zkrátí čekání pacientů na endoprotézy, nebo-li náhrady kloubů. Jak píše Mladá fronta Dnes, nyní na ně nemocní čekají mnoho měsíců, někdy i přes rok, protože se nemocnice musí vejít do finančních rozpočtů. Plán resortu zdravotnictví by ale měl umožnit nemocnicím nakoupit techniku a upravit platby pojišťoven tak, aby mohly operovat a nemusely se dívat na limit. Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně ovšem tvrdí, že o Fišerově záměru nic nevědí. Netuší ani, kde se na to peníze vezmou. Její mluvčí prohlásila: "Oficiálně žádný návrh nepřišel. Možná chtěli před volbami zase něco vytáhnout."


Úplně jinak než dosud bude zanedlouho sloužit Jindřišská věž v centru Prahy. Katolická církev, jíž stavba patří, pronajala zvonici na čtyřicet let soukromé společnosti, protože nemá peníze na zhruba patnáctimiliónovou rekonstrukci. Jak píše Právo, opravu gotická památka nutně potřebuje. Firma ji renovuje a na deseti podlažích bude provozovat restauraci s výhledem, dvoupatrovou kavárnu a několik obchodů. S tímto záměrem však nesouhlasí Klub za starou Prahu. Podle jeho názoru je to zvonice a měla by být zvonicí. Farář kostela sv. Jindřicha Vladimír Kellnar však tvrdí, že snahou církve bylo památku zpřístupnit. Jinak je totiž mrtvá. Projekt považuje za důstojný a souhlasí s ním i památkáři. Společnost, která si památku pronajala, tvrdí, že jí v ničem neuškodí a v restauraci nasvítí historický krov. Navíc plánuje o historii věže vydat knihu. První hosté by už měli přijít v polovině tohoto roku, dodává Právo.