Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 29.11. připravila Zdeňka Kuchyňová.

V pražské Nerudově ulici by mělo najít ubytování 46 mimopražských poslanců, kteří dnes bydlí v pronajatých bytech. Prestižní adresa pro zákonodárce přišla podle Mladé fronty Dnes daňové poplatníky prozatím na 166 miliónů a zdaleka nejde o konečné číslo. Celková částka se podle odhadů může vyšplhat přes čtvrt miliardy korun. Návratnost investice spočítal podle dvou expertiz již před dvěma roky sněmovní podvýbor zřízený pro tento účel. Podle první by se jednalo o návratnost za 122, podle druhé za 97 let. Přesto je řada poslanců přesvědčena, že jde o dobře vynaložené peníze. Většinu z nich přesvědčil argument, že se rekonstrukce domu vyplatí: parlament totiž poté, co se do Nerudovy nastěhují zákonodárci, nebude muset platit drahé nájemné za jejich ubytování v Praze, píše Mladá fronta Dnes.


Ministr Zeman musel kvůli nedostatku peněz přiznat, že závěr projektu "Internet do škol" bude mít roční zpoždění. Jak píší Lidové noviny, Ministerstvo financí zase škrtlo slíbené peníze pro knihovníky, kteří počítali s tím, že příští rok každá knihovna nabídne čtenářům alespoň jeden počítač připojený k internetu. Ve srovnání se stamiliardovými rozměry rozpočtu jde o směšnou položku. Jak říká premiér Zeman, vysocí úředníci se nemohou starat o bezvýznamné maličkosti. Jenomže v minirozpočtu ministerstva kultury dělalo plánovaných 160 miliónů pro počítačové oživení českých knihoven skoro čtyři procenta. A to už není zanedbatelná suma. Přesto se stalo. Ministr Dostál se nijak nebouřil. V tichosti se podvolil i koordinátor státní informační politiky ministr Březina. Zato teď se pere o to, aby nespokojení a hlasití knihovníci dostali alespoň něco. Flikovat díry po vládních slibech má tedy opět sněmovna, dodávají Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes se zabývá rozhodnutím Energetického regulačního úřadu o zvýšení cen elektřiny domácností na příští rok. Podle listu se jedná nejen o pořádný trapas, ale také zpochybnění celé přípravy liberalizace energetického trhu. Úřad, jehož založení stálo daňové poplatníky desítky miliónů korun, nejdříve téměř rok přepočítává spravedlivé ceny proudu podle skutečných nákladů jednotlivých distributorů a vyhlásí zdražení elektřiny pro příští rok od 16 procent v jižních Čechách po 7 procent na jihu Moravy, aby po čtyřech týdnech neodolal nejrůznějším tlakům a předložil vládě změnu rozhodnutí a všem vyměřil stejné zdražení o deset procent. "Jak mají mít důvěru v trh a správnost cen spotřebitelé, ale také investoři, kteří si mají energetické firmy za stovky miliard koupit?," ptá se Mladá fronta Dnes.


Razantním způsobem chce Středočeská plynárenská řešit problémy s neplatiči. Podle Hospodářských novin vyrazí příští týden do domácností, které nejvíce dluží za dodávky plynu, první exekutoři. Firma chce přitom využít služeb soukromých exekutorů. Ti by měli zamířit nejprve do domácností, které dluží od 30-ti tisíc korun výše. Brzy ale začnou vymáhat i nižší dluhy. Středočeská plynárenská neváhá pro snížení pohledávek odpojit neplatiče od dodávek plynu i po nezaplacení zálohy. Společnost prodává v České republice asi deset procent zemního plynu, dodávají Hospodářské noviny.


Příkopy kolem silnic, ale i lesní zákoutí a přírodní parkoviště mění při vyjížďkách do České republiky mnozí němečtí a rakouští návštěvníci v bezedné popelnice, které plní svými odpadky. Jak píše Právo, jejich šetrnost k vlastní kapse tak proměňuje české a moravské příhraničí ve smetiště. S odpadky od sousedů mají problémy obce u hranic prakticky od Aše až po Znojmo. Jak uvádí Eva Hlavsová z městského úřadu v Ostrově na Karlovarsku, modré umělohmotné pytle, které používají téměř výhradně v sousedním Německu, jsou pravidelně vidět u příjezdové silnice od hraničního přechodu na Božím Daru. Odpadky likvidují české obce na vlastní náklady. Na hraničních přechodech v severních Čechách už začalo platit nařízení o zostřených prohlídkách zaměřených na kontrolu dovozu odpadu. Podle průběžných výsledků akce je denně vráceno zejména do Německa průměrně deset cizinců.


Osud tzv. alternativní medicíny, kterou chce ministr zdravotnictví postavit mimo zákon, mají nyní v rukou poslanci. Podle Českého slova ministerstvo v návrhu zákona o zdravotní péči nezakázalo léčitelství přímo. Z použitých definic je však jasné, že tu alternativní medicína chybí. Zdravotní péči mají poskytovat pouze lidé se zdravotním vzděláním. Někteří právníci navíc zákon vykládají tak, že alternativní metody by modle něj nesměli používat ani lékaři. Přitom někteří z nich se právě homeopatii či akupunktuře věnují vedle svého původního oboru. Jak uvedla Vladimíra Bošková z Občanského sdružení na orchanu pacientů, takový postup nemá v Evropě obdoby. Ministr Fišer podle ní nebere v úvahu právní přístupy okolních vysvělých zemí. Ministerstvo se rovněž dostalo do konfliktu s doporučeními Světové zdravotnické organizace, neboť ta vyzvala své členské země, aby alternativní medicínu začlenily do systému zdravotní péče. Právě tím by měla být zajištěna možnost její kontroly. Podle Boškové nyní hrozí, že tuto medicínu budou občané vyhledávat nelegálně a tudíž nebezpečně.


Lidé jsou podle Lidových novin ochotni utratit za vánoční dárky desetitisíce korun. Hitem letošních Vánoc jsou televizory, mikrovlnky nebo hi-fi věže. Mezi knižními tituly "letí" všechny díly Harryho Pottera a kniha o fotbalistovi Tomáši Rosickém. Na vánoční prodeje spoléhají také mobilní operátoři. Loňské vánoce přinesly třem operátorům osm set tisíc nových klientů. Letos sázejí na to, že si lidé budou k jednomu telefonu kupovat více karet. Podle jejich odhadů by tedy na konci roku mohlo být na českém trhu kolem 6-ti a půl milionu telefonních čísel.


A jedna zajímavost na závěr. Jak píše deník Právo, nikoliv ruce, ale jen tělesný magnetismus byl silou, kterou si přidržoval na holé hrudi osmadvacetiletý Roman Valíček z Frýdku - Místku svou sedmiletou dceru Karolínu. A nejen to. S přilepenou dívkou prošel bosýma nohama po deset metrů dlouhém koberci, který byl posypán stovkami skleněných střepů. Pak se naprosto klidným krokem vrátil zpět. Svým výkonem tak kandidoval na zápis do světoznámé Guinnessovy knihy rekordů a kuriozit. Na prsou však nenosil jen svou dceru. Udržel na sobě po celou minutu a pět vteřin i padesátikilovou činku. Na různé části svého těla si pak magneticky zavěsil třicet různě těžkých předmětů. Paranormální jevy jsou pro Romana Valíčka nejen zálibou, ale i oborem živnosti.