Přehled tisku

Z českých deníků s datem 23. listopadu vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Listy se v souvislosti se zpomalováním německé ekonomiky dívají s obavami na budoucnost českého hospodářství. Podle Lidových novin problémy nejsilnější evropské ekonomiky přibrzdí celou Evropu včetně Česka. Německo je totiž spolu s Ruskem a Slovenskem naším nejdůležitějším obchodním partnerem. Ministerstvo financí a Česká národní banka však očekávají zpomalení jen nepatrné. Jejich optimismus má jeden hlavní důvod: investované peníze ze zahraničí v mnoha případech ještě nezačaly nést konkrétní plody. První bohatší sklizeň má přijít v příštích dvou letech. Tedy přesně v době, kdy celý svět bude bojovat s recesí. Tato pojistka proti přílivu recese z ciziny je podle ministra financí Jiřího Rusnoka prakticky neotřesitelná. K větší přesvědčivosti však ministru Rusnokovi chybějí tři podstatné věci, a to komplexní podrobná analýza, charisma a důvěryhodnost, dodávají Lidové noviny.


Každé čtyři roky prosí kandidáti vysoké politiky občany o jejich hlasy a slibují, že jediným smyslem jejich snažení je řídit tuto zemi ku prospěchu veřejnosti. Jak dodává deník Právo, když se pak takové straně podaří uchopit vládní otěže, nevychází český volič z úžasu. Opět zjistí, že prvotní starostí strany je osedlat grošáka české privatizace a nacválat s ním do vlastní stáje. Čtyřkoalice to zákonitě vyčítá sociálním demokratům a snaží se oddálit prodej státního majetku v naději, že by se po volbách mohla k privatizaci dostat sama. V příštím volebním období se už totiž prodají všechny státní firmy. Vlády, které přijdou potom, už nebudou moci počítat s mimořádnými prostředky, jimiž se dala záplatovat leckterá díra ve státním rozpočtu, uzavírá Právo.


Mladá fronta Dnes se zabývá sporem senátorů a poslanců o novelu obchodního zákoníku. Je přesvědčena, že lze v brzké době očekávat válku obou parlamentních komor. Důvodem bude paragraf, který vstoupí do dějin jako Pilipův dodatek. Ten praví, že i malí akcionáři mají dostat své peníze, když je prodáván podnik, jehož jsou spoluvlastníky.Poslanci to schválili, ale zjistili, že Pilip se pod rouškou ochrany zájmů občanů pokusil poškodit stát. Předseda sněmovny Václav Klaus odmítl zákon postoupit Senátu a dal o něm hlasovat znovu. Ovšem senátoři chtějí skutečný zákon. Skutečný je podle nich pouze ten s Pilipovým dodatkem. "Klaus nemůže reagovat jinak, než že nechá Senát rozhodnutím sněmovny rozpustit. Senátoři se zabarikádují ve Valdštejnském paláci... Ramiro Cibrián vzkáže do Bruselu, že mladá česká demokracie opět udělala velký pokrok. Jen je třeba odstranit drobné nesrovnalosti ve spolupráci zákonodárných sborů. A pak vypukne ta válka," dodává Mladá fronta Dnes.


Právník Jiří Teryngel, podezřelý ze střetu zájmů v kauze nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, byl vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory. Komora svůj krok zdůvodnila tím, že Teryngelovo jednání nebylo v souladu s etikou právníka. Jak uvádí deník Právo, Teryngel se proti rozhodnutí odvolal. Kontrolní rada advokátní komory se případem začala zabývat poté, co Mladá fronta Dnes napsala, že advokát pracoval pro dvě strany: pro soukromou firmu Hotel Český dům a ministerstvo zahraničí. Podle policie je smlouva resortu zahraničí o pronájmu Českého domu pro stát nevýhodná.


Způsob, jakým si chce vláda pomoci s placením bitevníků L-159, znamená podle Mladé fronty Dnes přidělení státní zakázky soukromé firmě bez výběrového řízení. Resort obrany bude Aeru Vodochody dodávky letadel splácet podle možností daných státním rozpočtem. Faktury, na které nebude ministerstvo mít, Aeru zaplatí letos a v příštím roce banka Standard Chartered Bank. Své peníze dostane od Aera zpět ihned poté, co je ministerstvo bude moci zaplatit. Tak by mělo podle dostupných zdrojů vypadat splácení nových letadel L-159, jak ho ve středu schválila vláda. Standard Chartered Bank získá od státu na úrocích až 280 miliónů korun. Evropská komise přitom v letošní hodnotící zprávě o ČR uvedla, aby se maximálně zamezilo zadávaní státních zakázek v naléhavých situacích bez soutěže. Armáda se však hájí tím, že služeb banky využila kvůli jejímu napojení na Aero, neboť financuje výrobu i vývoj letadel.


Třiadvacetiletý Michal Struška, odsouzený za loňskou krádež volebních poutačů v Břeclavi, požádá prezidenta Václava Havla o milost. Uvádí to deník Právo s odvoláním na mluvčího jihomoravských komunistů Vladimíra Sáckého. Ten uvedl, že Havel by měl prokázat, zdali je prezidentem všech, nebo jen vyvolených. Narážel tak na kauzu kněze Vojtěcha Protivínského, kterého policie stíhala za kritiku komunistů a prezident i státní zastupitelství stíhání zrušili. Michal Struška podle policie ukradl společně s šestadvacetiletým přítelem poutače s motivem nezávislé kandidátky do Senátu. Reklamní společnosti tak způsobili škodu kolem 48.000 korun. Struška se hájil tím, že chtěl pomoci babičce, která také kandidovala do Senátu. Tam se nakonec nedostala ani jedna z kandidátek. Soud v září oba muže odsoudil k šesti měsícům s odkladem na 18 měsíců.


Desítky let stará sklárna v obci Strání na česko-slovenské hranici na Uherskohradišťsku bez jakýchkoliv předchozích varování ze dne na den oznámila, že ukončí výrobu a na jaře propustí všech 466 zaměstnanců. Čtyři sta z nich přitom bylo přímo ze Strání. Po zrušení sklárny tak v obci s dosud pětiprocentní nezaměstnaností náhle zůstane bez práce každý čtvrtý obyvatel v produktivním věku. Protože je v příhraničí pracovních příležitostí poskromnu, natož pro specializované skláře - čeká místní obyvatele nejistá budoucnost. Také v místní hospodě je od úterního mítinku, na němž se zaměstnanci o propouštění dozvěděli, nálada pod bodem mrazu.


Stále více cestujících si v autobusech a vlacích stěžuje na zimu. Jak píše deník Právo, řidiči topí, jak se jim zlíbí, protože neexistuje norma, která by jim přikazovala za určité teploty spustit topení. Přitom delší pobyt v chladném dopravním prostředku může způsobit zdravotní komplikace. Ministerstvo dopravy se sice hájí, že zásady, které musí dopravci vůči cestujícím dodržovat, stanoví občanský zákoník, zákon o silniční dopravě a různé přepravní řády. Ve skutečnosti jde ale jen o povšechné proklamace. Za chlad v autobusech může podle některých názorů i vypisování prémií za ušetřenou naftu - topení je totiž naftové. Když se netopí, může to na prémiích podle některých řidičů hodit i tři tisíce korun - což je pro srovnání nájem třípokojového bytu.


Dvojnásobný mistr světa F-1 Mika Häkkinen je už počtvrté v České republice, ale po nedávném oznámení roční závodnické pauzy přijel poprvé nevázán žádnými podrobnostmi. Jak píše deník Právo, mezi cíle jeho třídenního pobytu v Praze patří i nákup vánočních dárků. Ve čtvrtek sice zapózoval s monopostem F-1 na vltavském nábřeží, jinak si chce po boku manželky, švagrové a jejího manžela užívat stranou zájmu médií. Přesto se nevyhnul řadě mediálních akcí. Primátoru Kaslovi např. předal za tým West McLaren šek na 100 tisíc korun věnovaných na rekonstrukci Karlova mostu, který označil za originální klenot české historie.