Přehled tisku

Z českých deníků s datem 9. února 2001 vybírala Zdeňka Kuchyňová.


Jaké šance mají čeští občané zadržovaní v cizině hodnotí Lidové noviny. Uvádějí, že ministr Kavan usiluje o předání mnoha Čechů vězněných v různých zemích světa. Brání mu v tom však nedostatky české legislativy. Neexistuje totiž zákon, který by umožnil, aby si zločinci odpykali ve zdejším vězení celý zbytek trestu vyměřeného zahraničním soudem. Kvůli tomu se nemohou z thajského žaláře dostat dva Češi, odsouzení na zhruba pět desítek let za pašování drog. Možnost transformace trestu v plné výši byla obsažena v reformě navrhované někdejším ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem - neprošla však Poslaneckou sněmovnou. O předání do českých věznic žádají desítky odsouzených ročně. Ne každý vězněný v zahraničí by však možnost odpykání trestu v Čechách uvítal. V západoevropských věznicích totiž často panují příjemnější podmínky. Předání vězňů do Česka probíhá obvykle na základě mnohostranné úmluvy Rady Evropy, kterou podepsalo asi 40 zemí. V žalářích po celém světě je zhruba 200 Čechů. Nejčastější trestné činy jsou pašování drog, kuplířství nebo ilegální práce. Po propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka není žádný Čech vězněn v zahraničí z politických důvodů, uvádějí Lidové noviny.

Čtyři miliony klientů České spořitelny čeká od dubna nepříjemné překvapení v podobě značného zdražení služeb na přepážkách. Podle Mladé fronty Dnes lidé, kteří si chodí vybírat každý měsíc peníze přímo do poboček totiž zaplatí ročně až o tisíc korun navíc. Tímto krokem chce Spořitelna naučit klienty, aby si svůj účet obsluhovali sami přes telefon nebo internet. To je pro ni totiž mnohem levnější. Z toho důvodu mají ti, kdo si obsluhují účet přes telefon, tuto službu u Spořitelny zdarma. Mladá fronta Dnes konstatuje, že podobný trend je patrný také u dalších peněžních ústavů. Za loňská tři čtvrtletí vybrala Česká spořitelna na poplatcích asi tři miliardy korun a podle listu lze po zdražení očekávat, že příjmy spořitelny vzrostou o stovky miliónů.

České nemocnice, které spravují okresní úřady, se mohou do dvou let ocitnout ve velkých potížích. Lidové noviny si všímají toho, že žádná z legislativních norem reformy státní správy se problematikou zdravotnictví nezabývá. To může mít za následek i to, že po zrušení okresních úřadů v roce 2003 zůstane téměř polovina nemocnice bez svého správního orgánu. Problém by mohlo vyřešit přijetí zákona o státní správě a samosprávě ve zdravotnictví, ve kterém je zřizovatelská funkce lékařských zařízení uložena krajům. Otázkou ale podle Lidových novin je, jaká bude v Poslanecké sněmovně před nadcházejícími volbami vůle přijímat zákony navržené sociálnědemokratickou vládou.

Stát letos uvolní na tvorbu pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané, pro absolventy škol a zdravotně postižené 3 miliardy korun. Jak píší Zemské noviny, už loni se ministerstvu práce a sociálních věcí podařilo podobným způsobem vytvořit zhruba 28 tisíc pracovních míst. Odbornou praxi pak zajistilo dvanácti tisícům absolventů a patnáct stovek míst vytvořilo v chráněných dílnách pro zdravotně handicapované. Ministerstvo se činí i co se týče investičních pobídek, díky kterým našlo práci 8 a půl tisíce lidí. Víc než sedm tisíc z nich pak mělo zajištěnou také rekvalifikaci, uvádějí Zemské noviny.

Odborníci vyslovují obavy, že zákon o nájemném nebude přijat včas a po skončení státní regulace v roce 2002 nebudou nová pravidla fungovat. Jak píší Hospodářské noviny, situaci navíc komplikuje fakt, že se předkladatelé - ministerstva financí a místního rozvoje - stále rozcházejí v tom, jak stanovit místně obvyklé nájemné. To bude směrodatné ve sporech mezi pronajímatelem a nájemníkem. Mírnější růst nájmu navrhuje ministr Mertlík a zásluhou toho získal i určitou převahu. Postavili se za něj totiž odbory, které z principu stojí na straně nájemníků. Odbory se navíc plně nevzdaly požadavku výměny případného vyššího nájemného za zvýšení platů. Jenže problém s bydlením nemají jen nájemníci. Existují také majitelé domů a lidé, kteří už bydlí ve svém a náklady si platí ze svého. A ti žádné odbory nemají, konstatují Hospodářské noviny.

Zemské noviny navrhují otevřít seriózní diskusi o budoucím prezidentovi. Podotýkají, že o předsedovi sněmovny a ODS Václavu Klausovi se v této souvislosti mluví už delší dobu a on sám se navíc této myšlence nijak nebrání. O kandidatuře šéfa senátu Petra Pitharta se začalo více uvažovat v souvislosti s úspěchem jeho kubánské mise. I z jeho vyjádření je zřejmé, že mu představa být příští hlavou státu není proti mysli. Klausova kandidatura je zatím pro mnohé nepřijatelná, ale je to pragmatický politik a na Hradě by se mohl předvést v ukázkové roli nadstranického prezidenta. Pithart je zase mužem dohody, který zažil výsluní i pád. Je tu ale i třetí možnost. Že se politické strany budou schopny dohodnout jen na nějaké sice známé, ale zcela nekonfliktní a nudné osobnosti, která nebude mít s politickou scénou nic společného, soudí Zemské noviny. Rozhodujícími kroky k tomu, kdo v lednu 2003 bude novým českým prezidentem, budou podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause kampaně do parlamentních voleb v roce 2002. Klaus to uvedl v rozhovoru pro deník Právo. Jak dodal, dovede si představit, že by sněmovna a Senát zvolily prezidenta, který je pro veřejnost zcela nepřijatelný. Neodpověděl však přímo na dotaz, zda se hodlá o křeslo hlavy státu ucházet.

Nejasnosti případu "tajné konto ODS" zůstávají po více než třech letech bez odpovědi. Podle Lidových novin se pravdu o existenci údajného tajného konta ve Švýcarsku česká veřejnost hned tak nedozví. Přestože justice věnovala případu hodně času a zpočátku tvrdila, že konto zřejmě existuje, nyní o jeho vyšetření ztratila zájem. České úřady odeslaly do Švýcarska už tři žádosti o právní pomoc. Na šest měsíců starou prosbu Švýcarů, aby Češi svou poslední žádost o právní pomoc doplnili, ale Praha zatím vůbec nereagovala. Celý případ se dokonce propadl o stupínek níž ve služební hieralchii - místo celopražského státního zastupitelství se jím zabývá už "jen" obvodní zastupitelství pro Prahu 8. To uvedlo, že žádost určitě doplní a odešle. Podle původní - dosud neprokázané - vyšetřovací verze měla ODS dostat 45 miliónů korun za zmanipulování privatizace Telecomu.

Nejen z důvodů nemoci či pracovního zaneprázdnění, ale i z obav z konfliktů s občany se vzdávají své funkce komisaři, přijatí pro sčítání osob pobočkami Českého statistického úřadu. Jak pro deník Právo uvedla tisková mluvčí ČSÚ pro sčítání lidí, domů a bytů Vladimíra Pavlíčková, současná atmosféra, která je celkově namířená proti sčítání lidu, komisařům příliš na dobré psychické kondici nepřidává. V médiích podle ní probíhá antikampaň, kterou rozpoutali politici a některé úřady, které se chtějí zviditelnit. Sčítací komisaři se obávají, že nebudou obyvateli přijati nebo budou dokonce vyhánění. Situace zatím ještě není kritická, odhlášení sčítací komisaři se zatím doplňují z náhradníků.

Hospodářské noviny si všímají údajů Českého statistického úřadu o lednové inflaci, která se zvýšila. Úřad připomíná, že od letošního ledna měří inflaci na jiném spotřebním koši, než doposud. Ten už zahrnuje jiné nákupní návyky českých občanů. Hlavní změnu lze spatřit především v tom, že nový koš už více odpovídá současné struktuře výdajů. Větší váhu v něm mají položky související s bydlením a naopak klesl význam cen potravin. Tuzemský spotřební koš tak podle Hospodářských novin začíná obsahovat podobně strukturované položky, z jakých se počítá inflace i v Evropské unii.

Mladá fonta Dnes upozorňuje, že některé salámy, paštiky a další masné výrobky obsahují hovězí maso, i když to na jejich obalech není uvedeno. Pracovníci listu nakoupili v pražských supermarketech 32 masných výrobků, které podle informací na obalu hovězí neobsahovaly. Státní veterinární ústav ale zjistil u dvou z nich obsah hovězí bílkoviny. Další podobné případy odhalil test České zemědělské a potravinářské inspekce. Spotřeba hovězího v poslední době klesá kvůli obavám z takzvané nemoci šílených krav. I když v České republice její výskyt zatím zaznamenán nebyl, zahájila kvůli ní potravinářská inspekce v obchodní síti hloubkovou kontrolu, při které se zaměřuje zejména na falšování výrobků z masa, píše Mladá fronta Dnes.

Získáním německého občanství zřejmě unikl českým úřadům Petr Winter, obviněný z podvodu s nadhodnocenými drahými kameny. Informuje o tom deník Právo s odvoláním na vyjádření libereckého krajského státního zástupce Ivana Bernátka. Podle něho měl Winter, který je v současné době v Německu, po jednom z rodičů nárok na německé občanství. Winter byl odsouzen na 11 let, Vrchní soud v Praze však v listopadu 1998 v odvolacím řízení vrátil případ k došetření a rozhodl o jeho propuštění z vazby. V aféře s drahými kameny bylo v polovině roku 1997 obviněno z podvodu 30 podnikatelů. Odhaduje se, že stát přišel těmito podvody, které přivedly některé české banky ke krachu, o několik set miliónů korun. O těchto případech se zmínil v nedělním televizním pořadu premiér Miloš Zeman a podle Právařekl, že ztráty z machinací s drahými kameny jsou okolo 20 miliard korun. Drahé kameny pocházely od Winterovy frýdlantské společnosti Ikona. Skupina lidí spojená s touto firmou propašovala do ČR velké množství diamantů. Podnikatelé je odkoupili za odhad, vzápětí si nechali udělat nový, vyšší posudek a na jeho základě dostali od bank úvěry. Teprve později banky zjistily, že kameny výši úvěrů nepokrývají.