Přehled tisku

Z českého tisku s datem 23. ledna 2001 vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Kubánské úřady mohou Ivana Pilipa i Jana Bubeníka držet ve vězení dalších 58 dní. Jak píší Lidové noviny, místní vyšetřovatel totiž oběma Čechům sdělil obvinění a vzal je do vazby. Dvouměsíční vazební lhůta běží od neděle 21. ledna ráno. Pokud Kubánci nepřipraví do konce této lhůty soudní proces, mohou vazbu podle svých vlastních zákonů prodloužit o další půlrok. Vyplývá to z neoficiálních rozhovorů mezi kubánským vyšetřovatelem a českým diplomatem na Kubě Josefem Maršíčkem. Pilip s Bubeníkem jsou obviněni podle kubánského trestního zákona za činy "proti bezpečnosti státu a spolčování za účelem vyvolání povstání". Podle náměstka českého ministra zahraničí Hynka Kmoníčka hrozí oběma vysoké tresty - jednomu minimálně pět let, druhému dokonce minimálně 10 let. Kubánská policie totiž údajně dělá rozdíl mezi "proviněním" Pilipa a Bubeníka. "Nevíme proč, asi vycházejí z výslechů," řekl Kmoníček. Neupřesnil přitom, komu hrozí vyšší trest. "Zřejmě je chtějí skutečně odsoudit. Ale není vyloučeno, že třeba jednoho z nich z humanitárních důvodů propustí," dodal Kmoníček. Kubánské úřady pustily do vězení Lucii Pilipovou a Martina Bubeníka, manželku a bratra zadržených Čechů. Nejisté je, zda se na Kubu podaří odcestovat delegaci českých poslanců. Kubánský konzulát totiž vyloučil členy delegace, kteří nepůsobí v parlamentu a vrátil jim pasy. Zatím to vypadá, že by roli zprostředkovatelů při vyjednávání s komunistickou Kubou mohli sehrát čeští komunisté. Ti však stále kritizují jednání českých politiků v celé kauze. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček nepovažuje vyjednávání za diplomatické. Nesouhlasí především s tvrdými vyhrůžkami některých poslanců zaměřenými vůči kubánským představitelům.


Čeští občané zadržení na Kubě, Ivan Pilip a Jan Bubeník, zažívají to, čemu jsou Kubánci vystavováni denně, totiž bezpráví. Lidové noviny ve svém komentáři připomínají, kolikrát už byly kubánskými úřady nedodrženy běžné normy. Až v sobotu se například podařilo českému chargé d´affaires v Havaně Josefu Maršíčkovi oba zadržené v jejich cele navštívit. To se přitom mělo stát hned po zadržení. Nejistota toho, co přijde, je podle listu jedním z prostředků, kterým autoritářské režimy odrazují a zastrašují své odpůrce. Příkladem může být i paragraf 124, který Pilip s Bubeníkem údajně porušili. Jeho obsah však lze vykládat libovolně, podle toho, co se politicky hodí. Podle Lidových novin, je zbytečné hádat, jak prokurátor o osudu zadržených rozhodne. Rozhoduje totiž Fidel Castro.

Irští teroristé prý koupili v České republice semtex. Jak píší Lidové noviny, utajený agent německé kontrarozvědky přímo v centrále irské teroristické skupiny INLA odhalil nelegální obchody s proslavenou českou výbušninou Semtex. Ke kontaktu mezi irskými teroristy a českými překupníky zbraní mělo podle německého agenta dojít v srpnu 1994 v západočeské Plzni. Není jasné, kolik semtexu teroristé v ČR koupili ani kolik zaplatili. České úřady zatím o celé záležitosti úzkostlivě mlčí. Ředitel české Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek na dotaz ČTK uvedl, že BIS se sledováním transferů zbraní a výbušnin zabývá, ale na konkrétní dotazy sdělovacích prostředků nemůže odpovídat. Policejní útvar pro boj s organizovaným zločinem se k záležitosti vůbec nevyjádřil. Výbušninu Semtex vyráběla a vyrábí pardubická firma Synthesia. Ta uvedla, že obchoduje pouze legálně a účast na obchodu s teroristy vyloučila.

Mladá fronta Dnes kritizuje plán ministerstva zemědělství na zřízení takzvané veřejné stráže. Mělo by jít o profesionální a ozbrojené ochránce přírody. Ministerstvo v jejich zřízení vidí šanci, jak zabránit pytlákům ničit lesy a vodní toky. Proti návrhu se však zvedá silná kritika, především kvůli Právu stráže vlastnit zbraň. Podle listu jsou dostatečně varující zkušenosti se všemi možnými ozbrojenci. Když přibudou zbraně, přibudou i zranění a mrtví. Kromě toho má člen stráže titul veřejného činitele. To jej zvýhodňuje oproti běžnému smrtelníkovi ve vztahu k zákonu. Mladá fronta Dnes tak vidí v návrhu na zřízení veřejné stráže snahu ministerstva vytvořit další represivní orgán.

Ministerstvu obrany dělají ostudu kontrakty a investiční programy, kde se plýtvá finančními prostředky. Jak uvádějí Hospodářské noviny, posledním případem je nákup sta protitankových raket za sedmdesát milionů korun. V roce 1998 pořídilo ministerstvo obrany 80 kusů protitankových střel z Bulharska a Ukrajiny. Rakety však měly zfalšovanou dokumentaci i potvrzení o jakosti. Ve skutečnosti byly staré nikoliv dva roky, ale třináct let. Přesto jich o rok později ministerstvo koupilo ještě dvacet. Nyní se je pokusí reklamovat u jejich dodavatele, firmy Omnipol. Takové kroky vojenských úředníků poškozují nejen daňového poplatníka, ale i prestiž armády. Podle listu chyběla armádě dlouho koncepce. Nyní se však vypracovávají střednědobé a dlouhodobé plány, takže snad už bude jasné, co má armáda za úkoly a za co bude utrácet, dodávají Hospodářské noviny.

Množstvím politiků ve vysílání České televize se zabývá komentář Zemských novin. Konstatuje přitom, že se toto veřejnoprávní médium bez politiků neobejde. Politici se objevují ve zpravodajství, kde vysvětlují, komentují a zaujímají stanovisko k jakémukoli tématu, což by měli dělat redaktoři, komentátoři, či nezávislí odborníci. Televize takovým jednáním vytváří dojem, že jediní chytří a schopní lidé u nás jsou politici. Kromě zpravodajských se však politici objevují i v zábavných pořadech. List se ptá, co by Česká televize vysílala, kdybychom neměli politiky? Podle Zemských novin byla televize vždy pod tlakem politiků, kteří si na ní chtěli dělat bezplatnou reklamu pro své strany.

Vláda připravuje podle Zemských novin reorganizaci kriminální policie, která oslabí postavení šéfů speciálních složek. Někteří opoziční politici ovšem podezírají kabinet, že tato reforma má být pouze záminkou pro personální změny ve vedení zvláštních útvarů, které by se tak dostaly pod kontrolu vlády. O své funkce by podle deníků mohli přijít šéfové protidrogové služby, útvaru pro boj s organizovaným zločinem a oddělení pro sledování. Nová koncepce počítá se zřízením funkce ředitele Kriminálního úřadu a ustavením zvláštní analytické skupiny, v níž by se shromažďovaly informace z jednotlivých složek. Ředitelé zvláštních útvarů mají být podřízeni právě šéfovi Kriminálního úřadu. Reorganizaci kriminální policie obhajoval Gross minulý týden před členy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Někteří poslanci totiž vyjádřili podiv nad rychlostí reformy a nad tím, že se uskutečnila "skrytě". "Celá reorganizace Služby kriminální policie byla připravována ve velké tichosti, v skrytu a dokonce to budí dojem utajení, uvádí Zečmské noviny.

Tématem několika deníků je připravovaný školský zákon. Ministr školství Eduard Zeman návrh zákona stáhl z pondělní schůze vlády, protože je v rozporu s ústavním pořádkem. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského převádí tento zákon základní a střední školy z pravomoci státu na kraje. Listina základních práv a svobod ovšem říká, že každý jiný zřizovatel kromě státu může vybírat školné, což potenciálně ohrožuje ústavní Právo na bezplatné vzdělání. Mladá fronta Dnes se podivuje nad tím, že vláda až nyní po měsících příprav poznala, že tato předloha odporuje Ústavě. Kabinetu nicméně přiznává zásluhu na tom, že jako první vytvořil koncepci vzdělávání pro nové století, to však podle ní neomlouvá zpoždění školského zákona. Deník Právo soudí, že z nového zákona "zavání" falešné rovnostářství. Dokládá to návrhem na likvidaci víceletých gymnázií a zvláštních škol. "Možná i dobře míněná snaha o stejné podmínky pro všechny musí vždy narazit na nestejnost osobností, které zrají už v těch nejmenších dětech. Každý žáček má nějaký talent a rovnost v postupu vyučování zabíjí všechny talenty," píše list. Vyslovuje se proti tomu, aby se nadaným dětem bránilo v uplatnění a naopak spíše manuálně nadaní byli neustále deprimováni špatnými známkami.

Lidové noviny píší, co o obyvatelích České republiky prozradily loňské výzkumy veřejného mínění. Češi jsou plní rozporů. Tvrdí, že je nikdo nesmí nutit do toho, co nechtějí. Zároveň ale zastávají názor, že nejdůležitější je pořádek ve společnosti - a to i za cenu nižší svobody jednotlivce. Další zajímavé zjištění lze odhalit v hodnocení změn po listopadu 1989. V únoru byl zveřejněn výsledek výzkumu, který tvrdil: Češi si myslí, že po roce 1989 se šance pro schopné zvětšily. Již v březnu titulky v novinách hlásaly: Většina lidí si myslí, že lépe se mají jen podvodníci. Jako vysvětlení tohoto rozporu se dá použít častý argument - že rozmach hospodářské kriminality vnutil veřejnému povědomí rovnítko mezi pojmy schopný člověk a podvodník. Zarážející je i to, že v lednu 2000 byl stav společnosti hodnocen jako špatný. Lidem dělal starost zločin, inflace, růst cen. Výzkumy také potvrdily, že mnoho Čechů by raději trvale žilo v jiné zemi, nejčastěji v USA. Včervnu se ale najednou prokázalo, že roste počet těch, kteří si myslí, že se Česko vyvíjí správným směrem. Tak optimisticky se společnost necítila již několik let.