Přehled tisku

Z českých novin s datem 7. března vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Spojenci se nám bojí dát citlivé informace, tvrdí Mladá fronta Dnes. Vicepremiér a ministr práce Vladimír Špidla, který je odpovědný i za tajné služby, má prý proto při své návštěvě Spojených států vysvětlovat, jak je to u nás s bezpečnostními prověrkami. Výtky Američanů potvrzuje podle listu událost, která zatím u nás nemá obdoby: zaměstnankyně Národního bezpečnostního úřadu Jitka Šmídová vystoupila s veřejným svědectvím o tom, jaká praxe panuje na jejím pracovišti, které prověrky provádí. Tvrdí, že jí šéf úřadu Tomáš Kadlec nutil změnit výsledky prověrky náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka. Šmídová míní, že Jakubík prověrku dostat neměl, přesto ji ale dostal. Co ji asi vedlo k takovému kroku? Podle listu buď zešílela, nebo se pustila do odvážné války. Místo toho, zda Šmídová mluví pravdu, však slyšíme výčet hrozeb, konstatuje Mladá fronta Dnes a připomíná, že všichni věděli o tom, jak dlouho se Jakubíkova prověrka táhla, a že měl firmu s plukovníkem StB.


Komentátor deníku Právo Petr Uhl se vzpourou Šmídové proti jejímu řediteli sympatizuje. Zároveň kritizuje kvalitu zákona o utajovaných skutečnostech. Připomíná, že norma z roku 1998 byla během tří let šestkrát novelizovaná. Ve srovnání s obdobnými úpravami jiných členských států NATO je přísnější. Horší je, že některé její části jsou protiústavní, uvádí s odvoláním na nález Ústavního soudu. Za protiústavní lze podle něj považovat i dobrovolnou prověrku těch, kteří ji podle zákona nepotřebují. Snad parlament přistoupí k důkladné novele zákona. Byla by zapotřebí, uzavírá Petr Uhl v Právu.


Zhruba 260 až 290 miliónů korun by bylo třeba k dobudování a fungování základních prvků systému ochrany občanů před biologickými látkami, které lze zneužít jako zbraně. Podle deníku Právo se místopředseda vlády Vladimír Špidla a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová shodují, že v některých oblastech bylo dosaženo jen minimálního zlepšení. Ačkoli politici nedávno tvrdili, že republika má pro případ použití biologických látek dostatek očkovacích látek, ze Špidlovy informace vyplývá, že relativně dobře je na tom jen armáda. Ta navíc buduje svou izolační jednotku v Těchoníně na Orlickoústecku, naopak ministerstvo zdravotnictví podobné zařízení nemá. Podle Špidly a Drábové zatím nejsou definitivně zpracovány ani směrnice pro situace, kdy by odpovědné složky chtěly zamezit rozšiřování nákazy.


K dokonalejší ochraně soukromí, tedy osobních údajů, máme už dva roky samostatný zákon i speciální úřad. Jak píše deník Právo, postupně však zjišťujeme, že jsme prostřednictvím osobních údajů občas různými způsoby zneužíváni. Tak třeba rodné číslo. Pod ním jsme evidováni v řadě databází, například na matrikách, u zdravotních pojišťoven, finančních úřadů. Tento tzv. národní identifikátor je exkluzívní pro konkrétní osobu a lze z něj vyčíst např. datum narození a pohlaví. To v cizině většinou není možné. Předseda Úřadu Karel Neuwirth už před časem řekl, že se rodné číslo vyžaduje na zcela nesmyslných místech a dokumentech. Jeho úřad se také stará o to, aby firmy upustily od minulé praxe dotazníků pro zaměstnance s rubrikami o členství v politických stranách, o rodině, zdravotním stavu. To vše jsou podle zákona údaje nadbytečné, dodává Právo.


Český Telecom vyjednává s provozovateli mobilních sítí, aby poskytli zvláštní čísla, na kterých bude možné v době zářijového přečíslování pevných linek přijímat tísňová volání. Jak píší Hospodářské noviny, přečíslování proběhne v noci na 22. září a dotkne se i krizových telefonních linek. Lidé hledající pomoc budou nuceni spoléhat pouze na mobilní telefony. Mobily budou mít i operační důstojníci policie, hasičů a operátoři záchranářů. Ministerstvo vnitra se nyní snaží vymyslet, jak předejít možnému kolapsu. Podle Hospodářských novin si resort vnitra už nechal zpracovat analýzu možných rizik, kterými se bude v červnu zabývat i Bezpečnostní rada státu.


Lidové noviny informují o návrhu ombudsmana Otakara Motejla na zrušení regulace nájemného. Ombudsman se podle listu zastal těch, kdo se cítí právem poškozeni cynismem a pohodlností státních úředníků. Majitelé domů s regulovaným nájmem nemohou na svých nemovitostech vydělat a jsou v nevýhodě proti těm, kteří vlastní domy s nájmem neregulovaným. Deník rovněž konstatuje, že vláda ČSSD udělala v oblasti bydlení stejně jako ty předchozí, tedy nic. Pomůže-li justice majitelům bytů alespoň v tom, aby mohli nějak na státu vymáhat prostředky vložené do nutných oprav, bude to patrně onen kamínek, který spustí lavinu likvidující současný systém, píší Lidové noviny.


Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling považuje ministerstvo životního prostředí za zbytečný orgán a resort by podle informací Mladé fronty Dnes zrušil. Podle Schlinga si stát může ochranu životního prostředí zajistit jinak. Místo ministerstva by stačil úřad, který by dohlížel na porušování předpisů a případně tato porušení postihoval. Schling tak reagovat poté, co se dozvěděl o stanovisku ministra životního prostředí Miloše Kužvarta k jezům na Labi. Kužvart totiž nesouhlasil s výstavbou vodního díla, které by zasahovalo do dvou chráněných krajinných oblastí. Schlingova slova se pokoušel zlehčit premiér Miloš Zeman, podle něhož by otázky životního prostředí měly být nadále reprezentovány samostatným ministerstvem a neměly by být pohlceny jiným.


Olašský král vládne svým poddaným z pizzerie v hypermarketu. Tady, v prostředí, kam jezdí nakupovat davy lidí z celého Ostravska, má Jan Lipa svůj stolek. Tady, jak píše Právo, rozhoduje o osudech jiných: schvalováním sňatků počínaje a vyloučením z rodu za vážné prohřešky konče. Obklopen dalšími olašskými bossy popíjí každý den střídavě kávu a sodu. Opodál postává olašská mládež, zajdou sem i ženy a děti. Zde svého vladaře najdou každý den. Obchodníci nejsou právě nadšeni, že si Olaši areál Futura tolik oblíbili. Jednou z věcí, které jim vadí, je, že z olašských zákazníků mají jen minimální tržby. Početná bezpečnostní služba klan z uctivé vzdálenosti pozoruje. Policie, ani vedení společnosti si veřejně nestěžuje, třebaže se na téma olašských Romů uskutečnilo několik schůzek s policií a radními.


Piloti z vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou si zahrají v americkém akčním filmu XXX. Na fimovém plátně se objeví jedny z posledních letů pilotů na ruských stíhačkách SU-22. Jak píší Lidové noviny, tyto letouny totiž budou leto z výzbroje české armády vyřazeny. Pět nejzkušenějších pilotů předvede v rámci běžného výcviku útok na pozemní cíl nad dalešickou přehradou. Ta bude simulovat Vltavu a zdejší most pak nahradí ve svénáři Karlův. Jeden z pilotů se dokonce stane kameramanem, protože ten americký nedostal povolení k letu. Čeští piloti s ruskými stroji sehrají ve filmu pozitivní roli. Budou se podílet na likvidaci východní mafie, která chce biologickými zbraněmi zničit svět. Ve filmu se objeví i zámek ve Vranově nad Dyjí, exteriéry z Lipnice nad Sázavou, z Jemniště a z Chomutova. Jihlavské podzemí se pak změnilo v chodby vedoucí k tajné laboratoři, dodávají Lidové noviny.