Přehled tisku

Komentáře deníků si všímají zejména tématu národních zájmů, o nichž hovoří sociální i občanští demokraté. Politici ve volební kampani vytáhli podle komentáře Hospodářských novin prastaré a hluboko zasuté, ale ve skutečnosti pořád účinné a výbušné téma. Namlouvají národu, že je třeba semknout se proti nepříteli. Politici s praporem národních zájmů lidem říkají: My se o vás postaráme. To je osvědčená a nebezpečná nabídka. Ještě před rokem jakoby žádné "národní zájmy" nebyly. Takzvané Benešovy dekrety zapadávaly prachem. Dnes má člověk z počínání politiků pocit, že nic důležitějšího ani neexistuje, píší Hospodářské noviny.

Komentáře deníků si všímají zejména tématu národních zájmů, o nichž hovoří sociální i občanští demokraté. Politici ve volební kampani vytáhli podle komentáře Hospodářských novin prastaré a hluboko zasuté, ale ve skutečnosti pořád účinné a výbušné téma. Namlouvají národu, že je třeba semknout se proti nepříteli. Politici s praporem národních zájmů lidem říkají: My se o vás postaráme. To je osvědčená a nebezpečná nabídka. Ještě před rokem jakoby žádné "národní zájmy" nebyly. Takzvané Benešovy dekrety zapadávaly prachem. Dnes má člověk z počínání politiků pocit, že nic důležitějšího ani neexistuje, píší Hospodářské noviny.


Také Lidové noviny uvádí, že frekvence slova národ bude v tomto týdnu obzvláště vysoká. O národních zájmech mluvil šéf ČSSD Vladimír Špidla na Řípu, o národních zájmech bude mluvit i ODS, která představí další téma své kampaně. Tento "národní týden" snad přinese některým politikům voličské hlasy, jiným možná ostudu. O národních zájmech se bude diskutovat i v Poslanecké sněmovně. Opravdu nás národní zájmy trápí víc než stav zdravotnictví či výše daní, ptají se Lidové noviny. Jak píše Mladá fronta Dnes, chystaná diskuse o Benešových dekretech je divadlem, protože Česku nehrozí revize hranic a občanům nehrozí vracení majetků v pohraničí. Českým národním zájmům pomůže naopak spolupráce s těmi, proti kterým chtějí strany vytáhnout - s Německem, Rakouskem či Maďarskem.


Tři dny po tom, co se vrátila sociální demokracie na špičku předvolebních preferencí, zahájila vlajkovým průvodem na Říp volební kampaň. Jak píše Mladá fronta Dnes, med, který darovali Vladimíru Špidlovi symbolicky jeho věrní, nabízejí socialisté i voličům. Největším Špidlovým triumfem bude poukaz na úspěšné poslední dva roky, kdy vláda vytěžila slušný hospodářský růst, aniž jakkoli omezila sociální jistoty a vymoženosti. Většina voličů si právě tak představuje ideální hospodářskou politiku. Podle průzkumů jsou totiž ochotni platit vyšší daně za to, že jim vláda slíbí více jistot, dodává Mladá fronta Dnes.


Špatná domluva mezi armádou a civilním řízením letového provozu mohla způsobit tragédii nad Temelínem. Jak píší Lidové noviny, civilní sportovní letoun, který měl údajně let řádně povolen, donutila vojenská stíhačka ke změně kurzu. V případě, že by pilot neuposlechl výzvu, mohla malé letadlo i sestřelit. Vedení jaderné elektrárny tvrdí, že celý incident zavinilo pouze nedorozumění mezi armádou a civilním řízením letového provozu. Podle mluvčího Temelína měl pilot let v bezletovém pásmu řádně povolený a ostraha elektrárny o tomto letu věděla. Velitelství armády přitom ještě v sobotu tvrdilo, že pilot civilního letadla se odchýlil od povoleného kurzu a teprve na výzvu stíhačky zakázaný prostor opustil.


Volba operátora, která má lidem umožnit levnější hovory, se možná prodraží, píše Mladá fronta Dnes. Propojovací poplatky za hovory, jak je navrhuje Český Telecom, obsahují i započítané náklady, které mu vznikly kvůli spuštění nových služeb. Telecom vyčíslil náklady na poskytování služeb spojených s volbou operátora na 1,5 miliardy korun. Tolik ho měla stát investice do zrychlení digitalizace sítě, nákup nového softwaru a zaškolení pracovníků. Konkurenti Telecomu neskrývají z návrhu cen rozpaky. Jak říká marketingový ředitel firmy GTS David Duroň, odmítá Českému Telecomu přispívat na digitalizaci jeho sítě.


Ve Stodolní ulici v severomoravské Ostravě, známém centru zábavy, se rozmáhají mafiánské praktiky. První z majitelů tamních klubů se podle Mladé fronty Dnes obrátil na policii kvůli vydírání. Členové zahraničních gangů se snaží vydírat především své krajany a chtějí za ochranu platit takzvané výpalné. Vydíraný majitel, jehož případ již vyšetřuje policie, pochází z Chorvatska. Dva cizinci, zřejmě kosovští Albánci, které označil, čelí obvinění z vydírání a z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Podle policie jde o první případ, i když má signály, že takto vydíraných osob může být v okolí Stodolní ulice víc. Majitel klubu, jehož pachatelé zastrašovali a zbili ho a po němž chtěli statisícové částky, se nebál a vše oznámil.


Jako ve filmech s proslulým agentem 007 si může člověk připadat při schůzkách s pracovníky některých českých ministerstev či tajných služeb - píše deník Právo. Rozšířené tvrzení, že i přes vypnuté mobilní telefony se dá odposlouchávat, řeší lidé tím, že z přístroje vyjmou baterii či dokonce i SIM kartu. Jako dříve kovbojové při vyjednávání pokládali kolty na stůl, dnes si před sebe účastníci schůzek pokládají vypnuté a rozebrané mobilní telefony jako důkaz, že je možné mluvit otevřeně. I když odposlechy telefonů nebo záznamy čísel, na které je voláno, musí povolit policii a tajným službám soud, panuje všeobecná obava, že zejména tajné služby to v případě mobilních telefonů nerespektují. Nemusí se totiž složitě napojovat na telefonní linky a jejich technika jim umožňuje odposlouchávat nebo zaznamenávat hovory nekontrolovaně, spekuluje deník Právo.


Podle Deníků Bohemia se bouří stále více rodičů proti povinnému očkování dětí. Argumentují mimo jiné tím, že očkování má řadu vedlejších účinků a požadují, aby o tom, zda své děti nechají očkovat, mohli rozhodovat rodiče. To, že vakcíny mohou mít vedlejší účinky, připouštějí i lékaři. Někteří z nich ale nepovažují za dobré ani to, že vakcín podávaných v raném věku přibývá - český povinný očkovací kalendář patří k nejobsáhlejším v Evropě. Pro představitele pražské odborné pediatrické společnosti je ale nemyslitelné, že by rozhodování o tom, zda očkovat, či ne, bylo na rodičích, uvádějí Deníky Bohemia.


Sázková mánie zase na chvíli opadá a rekordní jackpot sportky, který se zvyšoval už od února, konečně padl. O výhru, která činí 151 miliónů Kč, se rozdělí dva výherci. Na jedné straně téměř srdeční kolaps u obou šťastlivců, na straně druhé úleva zbylých sázkařů, píší Hospodářské noviny. Tato částka, která byla dosud nejvyšší sumou, která se ve sportce nakumulovala, přilákala dosud nevídané množství sázkařů. V poslední době sázeli sportku i lidé, kteří s touto hrou dosud neměli pražádné zkušenosti. Možnost vyhrát naráz přes 100 miliónů korun v minulých dnech způsobila zhruba třikrát vyšší počet podaných sázenek, než obvykle. Nedělní výhra je zatím nejvyšší sumou v historii hry. Dosud největší výhra byla z počátku letošního roku a dosáhla 66 miliónů korun.


Slavná hollywoodská filmová hvězda Jacke Chan, který v těchto dnech natáčí v KarlovýchVarech nový film Šanghajští rytíři, oslavil 48. narozeniny s pětadvacetikilovým čokoládovým dortem z Grandhotelu Pupp. Jak píše deník Právo, dort měl průměr 80 centimetrů. Místo svíček na něm byl motiv koně, protože tento rok je podle čínského kalendáře právě ve znamení koně.