Přehled tisku

Všechny listy se vracejí k oslavám 1. máje. Jak píše deník Právo, vzruch do atmosféry svátku práce vnesli jenom anarchisté. Na několika místech republiky se střetli s policisty a se svými nepřáteli - skinheady. Mítinky politických stran měly podobu spíše rodinné sešlosti nebo poutě. Petr Uhl ve svém komentáři doufá, že Svátku práce vrátí jeho protestní a bojový charakter odbory. Jen ony totiž mohou vyjádřit zájmy lidí práce bez postranních stranických úmyslů. Rozhodně je totiž lepší ventilovat kritické postoje v prvomájovém průvodu než při stávce nebo násilném konfliktu.

Všechny listy se vracejí k oslavám 1. máje. Jak píše deník Právo, vzruch do atmosféry svátku práce vnesli jenom anarchisté. Na několika místech republiky se střetli s policisty a se svými nepřáteli - skinheady. Mítinky politických stran měly podobu spíše rodinné sešlosti nebo poutě. Petr Uhl ve svém komentáři doufá, že Svátku práce vrátí jeho protestní a bojový charakter odbory. Jen ony totiž mohou vyjádřit zájmy lidí práce bez postranních stranických úmyslů. Rozhodně je totiž lepší ventilovat kritické postoje v prvomájovém průvodu než při stávce nebo násilném konfliktu.


Deníky se věnují také kampani prezidenta České lékařské komory Davida Ratha proti ODS a jejímu záměru zrušit povinné členství v lékařských profesních organizacích. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, Raht není troškař. Hodlá před volbami rozbít prasátko lékařské komory a za vybrané milióny znemožnit Václava Klause. A důvod? Jeden poslanec ODS si dovolil navrhnout zrušení povinného členství v lékařských komorách. Ty ale připomínají středověké cechy. Kdo chtěl měšťanům stříhat vous nebo přikládat pijavice, musel být v cechu lazebníků. Někdejší bratrstva živnostníků však - stejně jako dnes povinné komory - ničila konkurenci a svobodný obchod, uvádí Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny zjistily, že ministr Karel Březina stráví čas do voleb v cizině. Deset dní ve Spojených státech s doprovodem a se svou manželkou, která si však pobyt bude hradit sama, týden ve Slovinsku a nakonec pobyt v Koreji při mistrovství světa ve fotbalu. Na svých cestách má sbírat zkušenosti, a to přesto, že po volbách odchází z politiky. Další otázkou je, proč ministr jede do USA jednat s počítačovými firmami, když s nimi před půl rokem jednala delegace premiéra Miloše Zemana? Přitom podle odhadu nejmenovaného bývalého zaměstnance úřadu vlády stojí taková zahraniční cesta několik miliónů korun.


Hospodářské noviny hodnotí, nakolik pomohla současná vláda českým podnikům a podnikatelům. Připomínají, že v právě končícím volebním období se zlepšily všechny ukazatele, které vypovídají o stavu hospodářství. Ani silné investiční pobídky však zdaleka nedokážou vyvážit různé administrativní překážky, na které narazí každý podnikatel. Podle opozice vedl právě systém státních pobídek k neodůvodněné glorifikaci zahraničních podnikatelů, zatímco české podniky byly od finančního kapitálu odříznuty překotnou privatizací bank. I české firmy však patří k vysoce ziskovým, podotýká komentář. "Nakolik je to zásluha právě této vlády, jistě bude vděčným tématem mnoha politických diskusí. Nakonec se nejspíš ukáže to, co je zjevné všude okolo. Soukromé podniky nejsou příliš závislé na politice, na paměti mají především to, že musí uspokojit zákazníky a také akcionáře. Takže musí prosperovat. Buďme tedy vděční, že i tato vláda dál privatizovala," dodávají Hospodářské noviny.


Lidové noviny píší o návrhu nového zákona o transplantacích. Připomínají, že již deset let se vede spor o základní filosofický princip. Zachovat z komunismu převzatý předpokládaný souhlas zemřelého s odběrem, pokud se za života nevyjádřil jinak, nebo podobně jako ve většině vyspělých zemí přejít na předpokládaný nesouhlas, kdy je odběr možný jen u předem zaregistrovaných dárců nebo se souhlasem rodinných příslušníků. Lékaři jsou pro zachování současné praxe. Tvrdí, že na změnu principu souhlasu není naše společnost ještě připravena. Předpokládají, že by nadlouho ochromila transplantační program a zapříčinila smrt mnoha pacientů, kteří by neměli šanci získat potřebný orgán pro svou záchranu. Zástupci pacientů namítají, že pravidla platná ve vyspělých státech postupně přijímají i další východoevropské země.


Mladá fronta Dnes varuje klienty České spořitelny před frontami, které budou muset vystát u přepážek kvůli převodu anonymních vkladů na účet s identifikovatelným majitelem. Aby zákonnou normu banka stihla, musela by totiž denně vyměnit téměř 40 tisíc knížek. Zrušením vkladů na doručitele se má zabránit praní špinavých peněz. Vkladní knížky zanikají ke konci letošního roku, poté bude ještě deset let možné vklady vybrat. Anonymní klady však byly pro spořitelnu výhodné - protože nejsou ze zákona pojištěné, banka z nich nemusela odvádět příspěvek do fondu pojištění vkladů. Skýtaly navíc i další zisk - pokud se s penězi na knížce 23 let nehýbalo, propadly ze zákona bance. Kolik peněz na takových knížkách je, banka tají, dodává Mladá fronta Dnes.


Nečekaný azyl zřejmě najdou o prázdninách běloruské děti, které žijí na území postiženém havárií v jaderné elektrárně Černobyl. Jak píší Lidové noviny, starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa se už několik týdnů snaží najít v České republice obce, které by se v rámci ozdravného pobytu postaraly o zhruba dvě stovky dětí z černobylské oblasti. A výsledek? Dosud jedinou obcí, která by byla ochotna hradit kompletní ubytování a stravu alespoň pětině z těchto dětí, jsou jihomoravské Dukovany. Děti z oblasti ostižené jadernou katastrofou se tak zřejmě budou o prázdninách rekreovat hned vedle atomové elektrárny. Starosta Dukovan Vítězslav Jonáš připouští určité obavy z toho, jak se budou černobylské děti cítit o prázninách ve stínu jaderné elektrárny. Zároveň, ale tvrdí, že pomoc, kterou obec nabízí, nemá se sousedstvím s elektrárnou nic společného.


Pohlednice s německým nápisem Pozdrav ze Sudet, psané švabachem, pobouřily některé jihočeské starosty, kteří je dostali v poště. Podle Mladé fronty Dnes jde o reklamní upoutávku nakladatelství Iva Železného na knihu Tetička, která popisuje osud ženy z bývalých Sudet. Na jedné straně pohlednice jsou snímky českého a moravského pohraničí a na druhé otázka na názor k odsunu Němců. Část starostů vidí v takové akci provokaci. Nakladatel však v propagaci knihy nevidí problém. "To, že je pohlednice psaná v němčině jako pozdrav ze Sudet, je normální, vždyť Sudety geograficky existují," řekl listu. Zároveň odmítl kritiku, že kampaň rozpoutal v souvislosti s diskusí kolem Benešových dekretů a odsunu. Kniha podle něj byla napsána loni, tedy "ještě v době, kdy se o vyhnání Němců tolik nemluvilo".


Mobilním operátorům se stále daří lákat zákazníky. Mobilní telefon už má 7,5 miliónu Čechů. Jak píší Lidové noviny, za první tři měsíce letošního roku se zvýšil počet zákazníků o téměř půl miliónu. Česká republika se tak dostala mezi země s největším procentem uživatelů mobilních telefonů na světě. Jedním z důvodů nárůstu klientů je, že stále více lidí má více telefonních čísel. Počet uživatelů je podle odhadů samotných operátorů asi o 15 procent nižší, než počet zákazníků. K oblibě mobilů přispívají i masivní reklamní kampaně. Letos by se však měl podle odborníků růst počtu nových zákazníků zpomalit a celkový počet klientů by měl stoupnout přes 8 miliónů.