Přehled tisku

Hlavním námětem novinových článků je nejednotnost sociální demokracie a vměšování expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana do stranických záležitostí. Zeman poskytl Lidovým novinám rozhovor, ve kterém opět kritizoval svého nástupce Vladimíra Špidlu.

Hlavním námětem novinových článků je nejednotnost sociální demokracie a vměšování expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana do stranických záležitostí. Zeman poskytl Lidovým novinám rozhovor, ve kterém opět kritizoval svého nástupce Vladimíra Špidlu. Uvedl, že si Špidla chtěl nedávno získat bývalého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra výnosným postem v dozorčí radě společnosti ČEZ. Tato práce podle Zemana vyžaduje tak čtyři dny v měsíci, přestavuje plat 100 tisíc korun měsíčně a služební auto. Tímto tvrzením Zeman podle listu zřejmě naznačoval, že Špidla usiloval o využití Grégrova vlivu v ČSSD. Pokud by si totiž premiér stále vlivného Grégra a jeho stoupence naklonil, mohl by si vylepšit svou pozici v rozkolísané sociální demokracii. To, že Grégr nabídku nepřijal, Zeman velmi ocenil. Obavy z klientelismu měl Zeman i u ministra vnitra a místopředsedy ČSSD Stanislava Grosse. Zeman neútočí prostřednictvím médií na současné vedení ČSSD poprvé. Po páteční prezidentské volbě prohlásil, že Václav Klaus může za své zvolení děkovat i Špidlovi a Grossovi. Zemanovy vzkazy již vadí i jeho skalním příznivcům v ČSSD. Vlivní sociální demokraté soudí, že jeho výroky svědčí o tom, že Zeman svůj loňský odchod z politiky nemyslel vážně.

Autor úvodníku Lidových novin se zamýšlí nad tím, zda mají Zemanovy vzkazy z Vysočiny manipulativní moc. Rozzlobily jak jeho odpůrce, tak příznivce v ČSSD. To však podle LN "ani náhodou" neznamená, že by sjednotily rozhádanou sociální demokracii. "Straně, kde si poslanci paranoidně fotografují své hlasovací lístky, aby měli později pro své vedení důkaz; straně, kde si další poslanci vodí svědky, aby zaručili věrohodnost svého tajného hlasování: této straně zbývá jediné řešení - skalpel a dobrý chirurg," domnívá se. Jinak budou podle něj příští vzkazy chodit od šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka ze sídla KSČM.

Krizi v ČSSD komentuje i Mladá fronta Dnes. Je přesvědčena, že všechen ten zkázonosný mumraj se motá právě kolem nejslavnějšího českého penzisty Zemana. "Miloš Zeman motá sociální demokracii hlavu jako nezkušené studentce." Nepochybuje o tom, že pomýšlí na vendetu. "Zákulisní intrikou ho Špidla vyřadil, zákulisní intrikou on chce vyřadit Špidlu. O návratu zřejmě také uvažuje. Přece neskončí jako horal, když Klaus dobyl Hrad," upozorňuje. Zemanovo prohlášení o odchodu z politiky byl podle ní "bluf". "Pokud tím však neměl na mysli odchod ČSSD z vrcholné politiky. Tenhle bonmot by mohl nakonec i nechtěně vyjít," dodává Mladá fronta Dnes.

Vládní krize podle ministra financí Bohuslava Sobotky reformu veřejných financí nezastaví. V rozhovoru pro deník Právo však připustil, že se kvůli politickým debatám práce nad celkovou koncepcí reformy trochu zpomalily. O tom, že by prohloubení politické krize odsunulo plánovanou reformu veřejných financí na vedlejší kolej hovořili i analytici. Podle Mladé fronty Dnes rozkol v ČSSD práce na nejdůležitějších ekonomických zákonech již ochromil. Podle listu se minimálně do dubna zastavila jednání o dlouho plánovaném zeštíhlení velkých schodků státního rozpočtu a deregulaci nájmů. Stojí i práce na přípravě prodeje hnědouhelných dolů. Delší zdržení by přitom podle Mladé fronty Dnes bylo pro státní finance osudné, protože případné omezení podpory stavebního spoření, nemocenské, podpor v nezaměstnanosti či zvýšení daní by se už nemuselo promítnout do rozpočtu na příští rok.


Lidí, kteří si přejí, aby Česká republika vstoupila do Evropské unie, přibylo. Pokud by se v únoru konalo referendum o přičlenění země k unii, hlasovalo by pro vstup 79 procent Čechů, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro ministerstvo zahraničí, píše Mladá fronta Dnes. K Evropské unii se podle analytičky STEM Jitky Uhrové většinou přiklánějí lidé mladší, vzdělanější s vyššími příjmy a s větší hodnotou majetku. Starší lidé se naopak unie bojí. Převládá u nich strach z vysokých cen. Volnému pohybu osob, který Čechům vstup do EU přinese, na rozdíl od mladé generace, nepřikládají starší lidé žádný význam. Nejevropštější jsou podle STEM jednoznačně voliči ODS. Čtyřiasedmdesát procent lidí, kteří ji podporují, souhlasí se vstupem do unie. Mezi voliči ČSSD souhlasí se vstupem do EU 51 procent lidí, dodáváMladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny informují o tom, že v plánech na výstavbu obřích budov, základen a skladů, které měly využívat od roku 2006 budoucí profesionální ozbrojené síly, se začínají objevovat trhliny. Ukazuje se, že na mnohamiliardové projekty, o nichž ještě nedávno hovořil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, nejsou peníze. Největší armádní projekty by do roku 2008 měly pohltit desítky miliard korun. Patří mezi ně zbudování rozlehlých základen a skladů, nákup stovek nových obrněných transportérů a nákladních automobilů nebo nadzvukových letounů. Ještě loni, kdy vláda schválila koncepci profesionální armády se o těchto záměrech hovořilo jako o hotové věci. Teď jsou některé zpochybněny. Patří mezi ně třeba společné sídlo úředníků a vojáků, takzvaný český Pentagon. Komplex za přibližně dvě miliardy, který měl podle Tvrdíka ušetřit značné částky za údržbu pracovišť roztroušených v hlavním městě.


Rada České televize příští středu s největší pravděpodobností zruší zahájené výběrové řízení na generálního ředitele ČT a vypíše nový konkurz. Budou se ho moci zúčastnit pouze oslovené osobnosti. Podle místopředsedy rady Ladislava Milera by mělo jít o dva až tři kandidáty, členka rady Helena Fibingerová hovoří o pěti lidech, píšou Lidové noviny. Rada totiž ředitele nezvolila v zákonné lhůtě do tří měsíců od odvolání Jiřího Balvína. Jména případných adeptů na šéfa ČT členové rady zatím odmítají sdělit.


Část lidí v Peci pod Sněžkou chce zabránit uvažovanému zbourání České boudy na Sněžce. Demolice chátrající chaty na vrcholu hory podle nich může ohrozit výstavbu nové lanovky na Sněžku. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, bývalý náčelník lanové dráhy na Sněžku Václav Lorenc chce proto s několika dalšími obyvateli střediska vzkřísit nadaci na obnovu České boudy, kterou založila radnice v roce 1992, a uspořádat i celonárodní sbírku. Vedení radnice obavy odpůrců demolice nesdílí. Tvrdí, že objekt nemá pro město význam a radnice nemá prostředky, aby chatu zabezpečila nebo snesla. Boudu chce od města za symbolickou korunu koupit správa Krkonošského národního parku a na vlastní náklady ji pak hodlá zbourat. Podezření z pokusu o zablokování výstavby nové lanovky vedení parku odmítá.


Hospodářské noviny připomínají, že v dobách počítačové negramotnosti byl březen měsícem knihy. Kdo si ale ještě dnes vzpomene na čtvrteční fronty na nové knihy, a podpultovky schovávané jen těm nejlepším známým? Na tenhle knižně-abstinenční syndrom jsme dávno zapomněli. Přišel ale nejspíš jiný a zákeřnější, protože je méně viditelný. Podle posledního průzkumu prý plná čtvrtina dětí do 14 let vůbec nečte. A zbytek jen tak, aby se neřeklo. Že by konec knih? To bylo sice prorokováno už mnohokrát, ale kniha přežila. Dává totiž čtenářům větší prostor k uplatnění vlastní fantazie než ostatní nosiče kultury, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny upozorňují, že desetitisíce lesů v zemi jsou stále v kritickém stavu. Lesy odumírají především v pohraničních oblastech většiny hor. Nejvíce postižené zůstávají Orlické hory, Krušné hory, Jizerské hory, Krkonoše a Jeseníky. Tyto oblasti představují zhruba dvě procenta plochy v Česku. Mezi hlavní příčiny odumírání stromů patří hlavně dědictví minulosti - tedy chemizace půdy, velké množství síry vypouštěné z tepelných elektráren a s tím spojené kyselé deště. Poslední výzkum zjistil, že nejnověji se na katastrofálním stavu lesů podepsala rostoucí automobilová doprava.