Přehled tisku

Vladimír Železný, foto: ČTK

Vladimír Železný porušil mlčení o okolnostech svého nedávného odchodu z čela TV Nova a hned je z toho skandál. Železný měl totiž prohlásit, že byl z místa generálního ředitele Novy "vyhozen na přímý pokyn ministra vnitra Stanislava Grosse". Tak to podle Mladé fronty Dnes stojí ve zprávě britské nevládní organizace British Helsinki Human Rights Group, která se odvolává na osobní rozhovor svých zástupců s Železným.

Vladimír Železný,  foto: ČTK
Vladimír Železný porušil mlčení o okolnostech svého nedávného odchodu z čela TV Nova a hned je z toho skandál. Železný měl totiž prohlásit, že byl z místa generálního ředitele Novy "vyhozen na přímý pokyn ministra vnitra Stanislava Grosse". Tak to podle Mladé fronty Dnes stojí ve zprávě britské nevládní organizace British Helsinki Human Rights Group, která se odvolává na osobní rozhovor svých zástupců s Železným. Ten uvedl, že rozhovor se týkal převážně úplně jiného tématu a jeho formulace byly mnohem obezřetnější. TV Nova i Gross shodně popírají, že by snad Železného odchod mohl být součástí dohody mezi nejsledovanější televizí a vládní koalicí, jejíž politici neskrývají svou nelibost nad - podle jejich názoru - protivládním tónem zpravodajství. Podle listu je ale jisté, že se ministr s majiteli TV Nova před Železného pádem sešel - Gross řekl, že neúspěšně jednal o tom, zda se bude televize podílet na úhradě odškodného za prohranou arbitráž českého státu se společností CME. Podle informací listu však už tehdy vznikla nepsaná dohoda: pokud Nova zmírní svou kritiku vlády, nebude koalice usilovat o to, aby televize přišla o vysílací licenci.


Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Spory o budoucí podobu vládní koalice uvnitř ČSSD komentuje Právo. Podle informací listu šéf středočeské sociální demokracie Richard Dolejš na středečním předsednictvu ČSSD neformálně navrhl, aby byla po referendu o vstupu ČR do Evropské unie zahájena rekonstrukce vlády. ČSSD by pak obsadila důležitá ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí, která nyní patří koaličním partnerům sociální demokracie unionistům a lidovcům. Špidla návrh na rekonstrukci vlády ihned odmítl. Podle listu je možné, že na politické scéně zanedlouho vzplane poslední premiérova bitva. Signálem k útoku na Špidlu by se mohlo stát neúspěšné referendum do Evropské unie. Vláda však může zkrachovat také v případě, že poslanci ČSSD v červenci nepodpoří reformu veřejných financí. Podle Práva je otázkou, zda by to znamenalo předčasné volby. Pravděpodobnější podle listu je, že by prezident Václav Klaus jmenoval nového premiéra, patrně Stanislava Grosse. Ten by vytvořil většinovou vládu.


foto: Evropská komise
Očekávané čtvrteční půlprocentní snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou komentuje na svých ekonomických stránkách tisk. Očekávané zlevnění peněz vítá, shoduje se ale, že mohlo přijít dřív. Podle Hospodářských novin se stalo, co se stát už muselo. O tom, že kurz eura je příliš silný, že inflace nad očekávání klesá a v Německu vážně hrozí dokonce deflace, se podle komentátora deníku dobře ví. Stejně jako o tom, že hospodářský růst v Evropské unii se stále nedostavuje a je zapotřebí ho nějak popostrčit. Dopad poklesu sazeb v eurozóně bychom měli pocítit i my, i když ještě nejsme členským státem unie. Nejlepším dopadem by samozřejmě bylo, kdyby se 'zmátořila' zejména německá ekonomika a znovu se stala tahounem evropského růstu. Naše silné exportní napojení na tohoto západního souseda dává jednoznačnou odpověď: německé oživení pomůže i nám. To ovšem nelze čekat během pár dnů ani týdnů. V tomto období se spíš oživí spekulace, jestli česká centrální banka bude svou evropskou kolegyni následovat nebo ponechá sazby v klidu.


Anonym hrozí, že zapálí 40 nových domů, které byly v Klech na Mělnicku postaveny pro lidi postižené loňskou povodní, píší Deníky Bohemia. V Klech se po povodních "točí" velké peníze. Jsou jednou z obcí se smělými plány - 40 nových popovodňových domů se má předávat za týden. Dva ozbrojení muži, kteří je hlídají, stojí denně 5000 korun, přičemž peníze by mohla vesnice využít třeba na obnovu cest. Starosta obce navíc našel ve své kanceláři odposlech a to zcela náhodou, když jej navštívil známý z bezpečnostní agentury. Jak říká, z legrace si nechal kancelář přeměřit a pak už se nestačil divit. Odposlech byl v elektrické zásuvce. Pár dní po nálezu dostal starosta výhrůžnou textovou zprávu. "Vážený starosto, neděláš, co máš. Je nám líto, ale postupně začnou hořet nové domy," napsal anonym z veřejného telefonního automatu.


Hospodářské noviny uvádějí, že policisté vyhlásí válku zlodějům aut. Ti si totiž ročně podle odhadů vydělají prodejem kradených vozů čtyři miliardy korun. Policie chce proto do svých služebních automobilů namontovat speciální zařízení, které dokáže přečíst poznávací značku a okamžitě na displeji zobrazí z evidence typ a barvu projíždějícího auta. V případě, že je nahlášeno jako kradené, přístroj na to okamžitě upozorní. Policejní hlídky tak budou v dohledné době střežit například výjezdy z velkých aglomerací, kde se aut ztrácí nejvíc. Monitorovací systém s názvem Look už využívá zhruba šedesát procent hraničních přechodů, uvádějí Hospodářské noviny.


Změna identity a vystěhování do zahraničí potkalo prozatím jen několik svědků ohrožených zločineckými strukturami. Jak píší Lidové noviny, přibližně tři desítky osob, které figurují v nejzávažnějších trestních kauzách, nyní požívá speciální policejní ochrany. Umožňuje jim to zákon o ochraně svědků, který vešel v platnost v roce 2001. Ředitel Služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia Petr Želázko nechtěl sdělit, s jakou zemí máme již tak propracovanou spolupráci, že v ní ukrýváme své občany ohrožené zločinci. Přiblížil však, že jde o střední Evropu. O tom, kdo se dostane do programu na ochranu svědků rozhoduje ministr vnitra.


Starosta zapadlé vísky na severu Čech chce vybudovat "český Oxford". Jak píší Lidové noviny Petr Pávek, starosta Jindřichovic pod Smrkem hodlá vesnici přeměnit na univerzitní městečko. Mělo by zde být místo pro stovku studentů, kteří by měli studovat molekulární biologii a informační technologie. I přesto, že Jindřichovice zatím žijí svým poklidným životem, práce na nové univerzitě jsou už v plném proudu. Začaly práce na rekonstrukci zámečku a bývalého státního statku, kde má univerzita sídlit. O ambiciózním projektu zatím ale nevědí ani na ministerstvu školství. Starosta Pávek však o univerzitě nepochybuje. A jeho nadšení sdílí i většina místních obyvatel. Pro ně je starosta, který se přistěhoval z Prahy a ve funkci je už druhé období, symbolem nového života. Důvěru místních si získal tím, že plány dokázal dotáhnout do konce. Zasloužil se o výstavbu kotelny na biomasu, do knihovny zavedl počítače s připojením na internet. Jeden je i v místní samoobsluze, kde ho lidé mohou využívat zdarma. Do povědomí se obec dostala i výstavbou dvou větrných elektráren, které byly nedávno spuštěny.


Radnice v České Třebové chce zachránit chalupu Maxe Švabinského v Kozlově na Ústeckoorlicku. Jak píše Mladá fronta Dnes, objekt, který připomíná malířův dlouholetý pobyt v tomto kraji, patří ke kulturnímu dědictví regionu. Kraj tuto chalupu, která je napadena houbou a potřebovala by opravit, nechce. Radnice v České Třebové proto jedná s rodinou Švabinských o podmínkách převodu. Rodina souhlasí s tím, že by chalupu až na mobiliář převedla městu bezplatně.